Почетна / БРОЈ 361 / Повратак лоших момака са Истока

Повратак лоших момака са Истока

Пише Марко Танасковић
Реторика Хладног рата поново је оживела у светској јавности, а холивудски продуценти, редитељи и сценаристи добили су директиву и зелено светло да поново „распале“ по Русима. Упоредо са незапамћеном медијском сатанизацијом и хитлеризацијом руског председника Владимира Путина, почели су поново да се у великом броју снимају филмови у којима лоши момци долазе из Источне Европе и говоре руски. Крајем 2014. и почетком 2015, у периоду од само неколико месеци, појавила су се чак четири филма (Новембарски човек, Праведник, Џон Вик и 96 сати: у бегу) који су потврђивали најгоре негативне стереотипе о Русима

Када помислимо на Хладни рат и његове (поп) културне манифестације и феномене, једна од првих слика која нам пролази пред очима јесте фиктивни боксерски окршај између Американца Рокија Балбое и Руса Ивана Драга у четвртом делу чувеног филмског серијала Роки. Снимљен у јеку Реганове агресивне антисовјетске реторике, само неколико година пре рушења Берлинског зида, овај антологијски филмски дуел између идеолошки супротстављених горостаса био је у подједнакој мери кинематографски узбудљив и симболички набијен пропагандним порукама. Роки Балбоа, у тумачењу Силвестера Сталонеа, био је оличење америчког сна, жилави и страствени, а ипак племенити борац, који је сам, без икакве помоћи, прешао трновит пут од дна до врха, решен да освети свог колегу и пријатеља, Афроамериканца Аполона Крида, кога је немилосрдни Рус зверски испребијао до смрти у рингу, док је његов митски противник, Иван Драго, два метра високи и 120 килограма тешки плавокоси Рус, био типичан пример свих стереотипа, деценијама пре тога у америчким филмовима форсираних о Совјетима. Бруталан, крут, без икаквих емоција или смисла за хумор, нафилован стероидима и готово роботизован у реакцијама, Иван Драго био је „огромна и безумна машина за убијање“, карикатура џиновске совјетске, комунистичке империје, која се распадала под тежином сопствене величине и променљивих глобалних околности. Завршило се како се завршило, Роки је издржао све налете физички надмоћног противника, остао на ногама и на крају серијом разорних удараца нокаутирао совјетског Голијата, натеравши непријатељску публику у Москви да му одушевљено аплаудира, на сличан начин на који је руска омладина славила колапс СССР-а, наивно уверена да су пред њом само светли дани слободе, демократије и економског просперитета.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

 

Један коментар

  1. Odlican tekst, bas sam i sam primetio da su odjednom Rusi postali glavni negativci maltene u svim filmovima. Ipak holivudska propaganda ne moze da zamaze oci pred istinom da su Ameri najveci zlikovci na planeti i da im se sprema neslavan kraj.

    Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *