ЗАВЕТ ПОД ТРОБОЈКОМ: Не дамо ни Косово ни Српску

ДАНАС је постигнут договор о српском јединству које неће трајати један дан, два или три месеца, већ довека. Нико више неће моћи да га уништи и да прави кораке уназад. Да никада не чујемо тешку реч једни од других, да нам се никада више не понове блокаде и барикаде на Дрини, већ да увек будемо заједно у муци и невољи поготово и пре свега. Биће много тешких дана, али ћемо успети да сачувамо српско име и презиме.

Ово је јуче са централне манифестације обележавања Свесрпског сабора на Тргу републике у Београду, поручио председник Србије Александар Вучић. Он је истакао да ће се очувати мир, као и Србија и Република Српска.

– Овде данас једино нису говорили представници Срба са Косова и Метохије, а зашто да говоре, када имају свог председника овде. Није то нека друга територија, то је део Србије. И биће део Србије заувек. И никада не могу да нам га одузму, једино ако нађу неке међу нама који ће то да прихвате. Вучић је рекао да морамо да будемо мудрији него обично и да покажемо да смо довољно паметни. – Гинули смо у 20. веку више него други, дајте да паметном политиком сачувамо главе наше деце.

Председник Србије указао је на то да 35 година покушавају да сруше српски народ и шта год да се деси увек су, Срби криви.

– И не морате ни да знате да ли имовина припада ентитетима или централним властима у БиХ. Крив је Додик, крива је Република Српска. И не морате да знате да ли је неко овако или онако преговарао о КиМ. Увек је крива Србија, увек је крив Београд. И увек ће тако и да буде. И ми то морамо добро да разумемо, али долази полако до промена у свету – рекао је Вучић.

Он је навео да је потребно да радимо и будемо загледани у будућност, и да радимо онако како је “радио велики Милош и многи други српски лидери”:

– Пошто су увек постојале сумње како ћемо да се односимо и према КиМ. И тако већ 12 година ми тобоже, не водимо рачуна о националним интересима. Кажу сутра ћемо да признамо Косово. А сваког дана и сваке године све су жешћи притисци баш поводом Косова и Метохије. Исто тако су нам говорили и за Републику Српску.

Вучић је подсетио и на преломни тренутак који се недавно догодио са усвајањем Резолуције о Сребреници:

– Данас имам три питања за њих. Јесте ли, пошто сте изгласали ту резолуцију, велики победници и колико је то земаља у свету било уз вас, а колико није? Једна мала Србија вам се супротставила јер је одлучила да се бори, да не да своју слободу, да не да своје српско име. И успели смо у томе. Је ли данас лепше мислимо једни о другима? Волимо ли се више? Је ли то био смисао и циљ? Јесте ли га постигли? Нисте и знали сте, лажови једни, да то нећете постићи и знали сте да вам то није и циљ, хтели сте да завадите народ још више. И моје питање је шта ћемо сад са свим тим? Да чекамо нове тужбе и захтеве за одштету?

Вучић је истакао да је на овај свечани дан донео заставу из Уједињених нација да је покаже:

– Сањао сам је данима и ноћима, знао колико вреди, знао да ништа лепше и вредније од ове заставе нема, борио се за њу – казао је на крају говора и поново раширио тробојку уз овације масе.

Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је да је српски народ савладао препреке у борби за свој идентитет и да је кључна српска реч слобода. Он је истакао да никада нису били босански Срби, већ да су увек били Срби:

– Ми смо припадници јединственог народа. И кроз борбу свих ових година и деценија нашао се човек који је стао на чело Срба. Председник Александар Вучић, који је без оклевања у заветном односу према народу стао да га води у тешким годинама опоравка и стабилизације српске државе. За слободу су Срби кроз векове дали много жртава. Слободу су чак дали и другим народима, па и онима који су од Срба покушали да направе реметилачки фактор и који су нас касније убијали – рекао је Додик.

Лидер Српске истакао је да се Србија ослободила страног туторства и амбасада и да данас сме да каже шта хоће.

– Вучић је уложио немогући напор, и обезбедио да се чује наш глас, чак и УН, тамо где се велики према малима односе са игноранцијом. Чекају нас године које нису лаке, захтеваће озбиљне одлуке. Али оно што Срби имају је стабилно вођство. Сви други су подложни утицајима из неких канцеларија и чекању шта ће ко да каже, осим Срба. Ми желимо да са нама буду сви који уважавају жртве које је српски народ дао. Додик је навео и да је немогуће да Срби живе са онима који су подмукло покушали да нам наметну геноцидност: – Могуће је да ћемо врло брзо доћи у Београд да тражимо подршку за наш будући статус. Са централне манифестације “Један народ, један сабор”, окупљени Срби из свих крајева Србије, Републике Српске и Црне Горе” послали су снажну поруку “Кад се Срби сложе, нико нам ништа не може”.

– Да нисам за Декларацију, да нисам за нешто добро, не бих данас била овде. Волим Вучића, волим Додика, волим Републику Српску, волим посебно Србију, она је наша домовина – истакла је за наш лист Перса Микановић из Приједора.

– Ово ће само учврстити наше односе, волела бих да има више сличних манифестација, а радује ме што су млади и целе породице дошле да подрже скуп.

Атмосфера се усијала када је кроз специјално обезбеђен коридор стигло чак 2.500 фолклораша из Србије и Републике Српске. Дефиле културно-уметничких друштава из РС од Скупштине града ишао је преко Теразија до Кнез Михаилове, док су чланови културно-уметничких друштава из Србије стигли са Калемегдана. Срели су се код фонтане на Тргу републике. Ту су симболично разменили заставе.

На тргу је “Здравицу” песника Љубивоја Ршумовића говорила првакиња Народног позоришта РС Дана Полетан, а “Мисли о отаџбини” Петра Кочића глумац Народног позоришта из Београда Небојша Кундачина. Нумеру “Српске земље” извели су Милица Досковић и Марко Качаревић. Потом су фолклораши заиграли велико српско коло “моравац”.

– Овај Свесрпски сабор за мене представља прилику да покажемо јединствену јачину, да као народ нисмо геноцидан, већ братски и сложан – рекао нам је Никола Јовић из Републике Српске. – Сви смо се Срби данас ујединили и сви смо на истом месту. То свакако треба чешће да се дешава и да се окупљамо што чешће. То је историјска прилика за обједињавање у спортском, културном и економском смислу. После говора председника Србије и Српске, грађани су развили велики српску заставу, а пуштени су и бели голубови као симболи слободе и мира. Потом су “мигови” Војске Србије на крају централног дела манифестације надлетели централни градски трг, а пилот је уживо у преносу поздравио све учеснике сабора.

Ватромет за крај

ПРВИ свесрпски сабор под називом “Један народ, један сабор – Србија и Српска” свечано је завршен синоћ великим ватрометом из Парка Републике Српске на левој обали Саве. Синоћ је и Кула “Београд”, коју су красиле боје српске тробојке, била у знаку Првог свесрпског сабора и на њој је писало “Живела Србија, живела Српска, један сабор, један народ”. Пре ватромета, приређена је и велика бакљада на старом Савском мосту.

(Ш. Маровић /М. Станојковић/В. новости)

Један коментар

  1. глас народа

    Вућић: Не дамо ни Косово ни Српску. Изјаве за домаћу употребу. Ако не даш Косово – одбаци Бриселски споразум којим се отима-предаје Косово Шиптарима (говориш у множини, а сам
    са Дачићем си спроводио споразум о Косову да припадне шиптарима!
    За Републику српску је потпуно оправдано – мора сви Срби света да се дигну у борби да се сачува Република српска по Дејтонском споразуму, да јој се врате одузете државне принадлежности (да је оставе на миру) – или да се споји-уједини са Србијом!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *