Вулин: Није проблем Курти, проблем је што ЕУ воде лажови – Срби, шта није јасно

Потпредседник Владе Републике Србије Александар Вулин оценио је, поводом изјаве специјалног изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака да се нада да ће Приштина формирати ЗСО, 12 година након што је потписан Бриселски споразум, да није проблем у Аљбину Куртију, већ, како је навео, у томе што Европску унију „воде лажови“.
“Мирослав Лајчак је изразио наду да ће Приштина формирати ЗСО. Дванаест година после Бриселског споразума, Лајчак се у име Европске уније нада да ће Курти спровести договорено и убеђује га да ће ако формира ЗСО бити награђен, а не кажњен зато што 12 година Срби нису добили ЗСО”, саопштио је Вулин.
Он је подсетио да Србија никада не би потписала Бриселски споразум да се тим документом Приштина није обавезала на формирање ЗСО.
“Да Европска унија и Кетрин Ештон нису потписали формирање ЗСО са изворним надлежностима и директним финансирањем од стране државе Србије, никада не бисмо потписали Бриселски споразум. Ако нам је за утеху, тако су Минским споразумом слагали Русију. У Бриселу су лагали Србе, у Минску Русе, а лажу нас исти. Није проблем Курти, већ је проблем што Европску унију воде лажови. Срби, шта није јасно”, поручио је Вулин.

4 коментара

 1. Да, Бриселски споразум којим су Шиптари добили све предуслове за стварање праве државе, једино је, заузврат, тражио формирање ЗСО! Какав бедни и недостојни минимум минимума, тј. практично НИШТА у надокнаду за поклоњену ДРЖАВУ Шиптара у истотијском и емотивном срцу Србије!
  ЗАР ТИХ 12 ГОДИНА НИСУ ДОВОЉАН РАЗЛОГ ДА СЕ БРИСЕЛСКИ СПОРАЗУМ ОДБАЦИ?
  Колико још понижења треба да истрпи наша влада, а српски народ на КиМ репресија?
  Нису нама криви ни Лајчак нити било ко. Они лажу! Стварно? Па то им је посао и они га добро обављају у циљу заокруживања посла око независне државе Косово. Али лажове треба умети прочитати, предвидети (белодано јасне) намере, предупредити, и с лупежима не потписивати ништа (више)! Прекинути!
  Али не! Дванаест година “шупаљ нос до очију” и – ништа! Срби се заглавили у свом немању ни идеја ни храбрости па и даље наричу: ЗСО, ЗСО! А Србима, и на КиМ и у преосталом делу Србије – све горе. Јер кад ђаволи узјашу, никад не сјахују!
  Колико је то Вучићево трпило, и за шта? И кад ће он и Дачић да схвате шта су учинили пуким стављањем само једног потписа?

 2. Вулине, шта није јасно?

 3. политичке изјаве за домаћу употребу

  ПРВО, зашто су Дачић и Вучић у старту 2013. и 2015. године потписали (велеиздајнички) Бриселски споразум који садржи све статусне-државне атрибуте тзв. Републике Косово, са границом (такозвана А/ЗСО ради по законима и Уставу Косова). – Докменти се потписују на крају споразума!

  ДРУГО, није ЗСО, – у Бриселском споразуму пише, тачка 1. Асоцијација/Заједница општина са српском већином! Зашто двоструко значенје? За Косово српске општине се политички-територијално третирају као Удруженје српских општина или Невладина организација / А за косовске Србе су “Заједница” СО (Срби сатерани у Гето).
  ТРЕЋЕ, генерализује се да Срби нису добили ЗСО, ништа! Зашто су улазили у косовске институције 11. година?
  ЧЕТВРТО, зашто Србија није одбацила Бриселски споразум 2013-2014-2015. године када није добила тзв. ЗСО – него је наставила преговоре (11. година) по договореном политичком принципу Вучића и Тачија 2013. године: “Ништа није договорено док се све не заврши на крају преговора” – то значи “пред свршен чин” (данашнје време) да не може Косово и Метохија да се поврати у састав Србије! Тзв. ЗСО је чуван као алиби за крај када ће Косово смислити неки трик да формира ЗСО-удруженје српских општина – да се прогласи “нормализација односа” за чланство Косова у УН.
  КОНЦЕПТ тзв. ЗСО је израдио Вучић – како је рекла премијерка Ана Брнабић у једној изјави у “Политици” од 19. 2. 2023. године.. Уместо срећам живот за Србе – сатерани у гето!

  ПЕТО, 2013…. 2015-те године Србија у преговорима са Приштином победила 5:0 (Марко Дјурић), а и Вучић је био веома задоволјан преговорима. Што тада нисте протестовали да Србија није добила ЗСО?

  ШЕСТО, да ЕУ и Кетри Ештон нису потписали формиранје ЗСО са “изворним надлежностима”, и директно финансиранје од стране Србије – никада не би сте потписали Бриселски споразум! Споразум је у старту 2013. потписан што је у супротности са правним принципима (спораум се на крају потписује) – журили сте да предате КиМ док се власи (Срби) не досете.
  Споминјеш изворне надлежности за ЗСО, а добро знаш да се до данас често говорило да по Бр. споразуму тзв. ЗСО нема никакве законодавне и извршне надлежности! Не говориш објективно!

 4. Јелена

  Бриселски споразум није дело шепртље (“сам си га склепаја”) и лошег преговарача! Самостално, без правног тима, прихватање текста споразума и његово скривање од тела које је морало да га ратификује (или одбаци) открива намере: то је био чин за остварење “пузајућег” признавања Косова од стране Србије – чин велеиздаје.
  После толико година, природно је да је Курти постао нестрпљив па на свој начин, тј. начин битанги из ЕУ, погурава процес – репресијом на преостале Србе на КиМ и застрашивањем државе Србије од „међународне заведнице“, уз бескрајне “преговоре” који не воде апсолутно ничему, док битанге проналазе заобилазне путеве да Косово буде признато: преко чланства у међународним институцијама (Србија се обавезала да се неће противити!) што све делује као нелогично награђивање Куртија за сва недела која чини!
  И свима се жури! Пре неминовног исхода у Украјини треба завршити прљав посао! Јер све би било другачије кад Руси победе – И – ШТА НИЈЕ ЈАСНО, ВУЛИНЕ СИНКО?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *