У Град љубави никад не путуј сам!

фото/Shoterstock

Зову га Град светлости, Град љубави, и нимало није случајно што га сваке године посети око 25 милиона туриста. У питању, је наравно, Париз, главни град Француске и сан сваког путника који је жељан уживања у проводу, али и у уметности, природи… Ако сте планирали да се овог лета отиснете у правцу чаробног града на обали Сене, доносимо вам пет занимљивих чињеница о Паризу.

1. Многи знају да има надимак Град светлости, али не знају зашто

Главни разлог због којег Париз зову Градом светлости је прилично логичан – Париз је био међу првим градовима у Европи који су почели да користе улична светла на гас, средином 19. века. Осим тога, разлог је и тај што је у ери просветитељства у 18. веку престоница Француске била центар у који су пристизали многи умни људи тог доба, попут филозофа Волтера, Русоа… Дакле, и пре светала на улици, било је и много просветљених умова у Паризу.

2. У реду, али зашто баш Град љубави?

Париз је одвајкада, кажу, као створен за све заљубљене. Тај град је средишњи јунак многих љубавних романа, филмова и песама. И где лепше него у шетњи Ајфеловим торњем љубавници могу да уживају у својој романси? Узгред, посетиоци Ајфеловог торња морају да направе 1.665 корака да би стигли до врха – богу хвала, постоји и лифт, без бриге!

3. Да ли је то главни разлог због којег милиони људи хрле у Париз?

Не, наравно, главни град Француске нуди и много више од пољубаца поред Сене и на Ајфеловом торњу. Париз је одувек био уточиште уметника, попут великог Пабла Пикаса, он је и дом Мона Лизе у чувеном Лувру. А поред ње, ту има чак 35.000 врхунских уметничких дела за разгледање. Париз још зову и престоницом моде. Од Тријумфалне капије, преко Монмартра, до авеније Шанз-елизе, сваки корак путника намерника значи бити сведок историје.

4. Париз је невероватан испод земље!

Колико год био фасцинантан на својој површини, толико је исто Париз невероватан и испод земље. Дуж целог града, испод његове површине простиру се катакомбе, и то у дужини од око 270 километара. Врло мали део њих је доступан за разгледање.

5. Париз у бројкама

Дакле, најчувенији музеј не свету, Лувр, има 35.000 експоната који могу да се разгледају, али у својим архивама чува и 615.000 разних уметничких дела, заиста непроцењиво благо светске културне баштине. Париз, иначе, има 6.100 улица, 37 мостова који повезују два дела града, и чак 450 паркова и ботаничких башта.

Вероватно се још није родио човек који је посетио Париз а да у њему није уживао. Али у Град љубави никада не путуј сам! Зато, пре него што се отиснете ка Граду светлости, кључно је и да се осигурате, а у томе вам може помоћи путно осигурање компаније „Дунав“.

Зато спакујете кофере и распакујте бриге и сигурним корацима се попните на Ајфел.
И наравно – бон војаж!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *