РЕЗОЛУЦИЈА О СРЕБРЕНИЦИ КАО БУМЕРАНГ: Руски амбасадор у УН најавио да ће Москва захтевати осуду немачких злочина у Другом светском рату

Небензја: Свим средствима ћемо тражити званично обнављање историјске истине на међународном нивоу Јовановић: Када велика сила јавно изнесе овакав став од њега нема одступања Тимотијевић: У СССР чак 27 милиона жртава, што је 45 одсто страдалих на свету

РУСИЈА ће тражити “званично међународно признање праве природе злочина нацистичке Немачке у Другом светском рату”, званично је најавио Василиј Небензја, стални представник РФ при Уједињеним нацијама. Нагласио је да је “усвајањем резолуције о Сребреници направљен преседан који ће утицати на даље дискусије о проглашавању других историјских трагедија за геноцид”, и наговестио да ће руска иницијатива ићи преко Генералне скупштине УН као и она бошњачка, иза које је стајала Немачка.

Искусни дипломата није прецизно навео будуће кораке Москве, али је нагласио да је Русија “увек придавала велики значај очувању историјског сећања и враћању правде”.

– Злочини нацистичке Немачке над народима Совјетског Савеза, укључујући опсаду Лењинграда и масовно истребљење цивила, и даље су једна од најболнијих тема за нас. Наставићемо да свим расположивим средствима тражимо званично признање праве природе ових злочина и обнављање историјске истине на међународном нивоу – истакао је Небензја.

архив РИА Новости

Лењиграђани сакупљају мртве по улицама и трговима 1943.

Хладноратовска историјска догма на Западу је “заборавила” да у немачком Рајху Јевреји нису били једини народ предвиђен за истребљење, нити су претрпели највеће жртве.

– Освајања Истока које је за нацистичку Немачку био легитиман “животни простор” довело је до смрти шест милиона људи у Пољској, а у Совјетском Савезу до чак 27 милиона жртава, што је 66 одсто свих убијених у Европи, односно 45 одсто страдалих у свету. Уништавање Јевреја и поробљавање Словена били су део јединственог подухвата “етничке реорганизације” европског простора и представљају континуитет пангерманске политике антиславизма, раширеног како на десници, тако и на левици – наводи историчар др Милош Тимотијевић.

архив РИА Новости

Жртва “лењинградске болести”, дистрофије изазване гладовањем

Решеност Русије да подсети Запад на ове чињенице стоји иза дипломатског речника Небензје, а његова јавно изречена порука указује да је Москва већ разрадила стратегије одговора Берлину.

архив РИА Новости

Немачки војници пале куће и цркве у предграђима Лењинграда

– Када велика сила јавно изнесе овакав став од њега више нема одступања и следе акције. Русија је и пре гласања упозорила да неће толерисати злоупотребу Генералне скупштине УН, каква је начињена уврштавањем на дневни ред такозване резолуције о Сребреници. О таквом документу није смело да се гласа, јер је геноцид правна квалификација о којој могу да расправљају искључиво судови, а не политички форуми, а ГС УН је управо то и ништа више. Њу су носиоци некадашњг униполарног поретка злоупотребили да одглуми суд, а Русија је упозорила да ће то отворити “Пандорину кутију” и апострофирала Немачку “која стоји иза резолуције” а одговорна је за највећи и најокрутнији геноцид у 20. веку, Други светски рат – каже Живадин Јовановић, каријерни дипломата са великим искуством.

Фото Ж. Кнежевић

С правне стране, сарајевско-берлинска резолуција није легитимна, јер је донета без сагласности свих народа у БиХ, али чак и таква морала је да дође пред Савет безбедности УН. Зато што су знали да у њему овај једнострани документ не може да прође, његови спонзори су смислили да га прогурају кроз Генералну скупштину УН, очекујући стопостотни успех због притиска који колективни Запад може да изврши на земље чланице.- Показало се да је процена била погрешна и да су и оне државе које су гласале за такозвану резолуцију, учиниле то у највећем броју по инерцији, у страху од владара униполарног света. Резултати гласања су, пак, показали да тај свет више не постоји, што је врло значајно за будућа изјашњавања. Спонзори “резолуције” су направили честу историјску грешку империјалних сила које, покушавајући да успоре или зауставе процесе опадања, несмотреним потезима доведу до супротног ефекта. Видећемо шта ће све донети руска најава о утврђивању немачке кривице која подразумева и одређене надокнаде. Догађања у Западној Африци указују да би, на пример и жртве западних колонијалиста и постколонијалних компанија, могле да траже квалификацију тих злочина као геноцид и траже одштете – каже Јовановић.

Фото: Принтсцреен/Новости

ТЕРМИН “геноцид” смислио је и излобирао га у УН правник, пољски Јеврејин и натурализовани Американац, Рафаел Лемкин. Он у меморандуму упућеном Америчком савезу циониста 14. јуна 1950. каже: “Конвенција о геноциду је била једини међународни инструмент за заштиту Јевреја широм света”. После усвајања Конвенције о геноциду у УН 1951. дуже од 40 година овај злочин није помињан у оптужницама, чак ни на суђењу Адолфу Ајхману у Израелу, јер су правници уочили озбиљне недостатке правне дефинисаности појма геноцида и могућност политичке злоупотребе. Суђења по оптужби за геноцид почињу тек у Хашком трибуналу који је за овај злочин оптужио и осудио искључиво – Србе!СРБИЈА ВЕЋ НАЈАВИЛА ПОДРШКУ

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је раније, уочи усвајања Резолуције о геноциду у Сребреници, да ће Србија подржати Русију када је реч о документу о геноциду над совјетским народом.

– Ничија није до зоре горела. Руси ићи са резолуцијом о геноциду над совјетским народом, требало би и Белоруси, а сваку од тих резолуција ће Србија кооспонзорисати. – Неки су нас вратили 30 година у прошлост, па ћемо и ми њих 70 и нешто – рекао је Вучић.

Шеф државе такође је најавио да ће наша држава тражити и доношење резолуције о страдању Срба од Немаца у Другом светском рату, као и од усташа у Јасеновцу.

2 коментара

  1. Самозвани “господар света”, бахат и сигуран у своје аргументе за убеђивање нација, дебело се прерачунао: злонамерна резолуција није изгласала како је замишљао. Од почетка нелегитимна, наравно да је отворила “Пандорину кутију” али тако и треба да буде – макар и сад, јер злочини Немачке, Хрветске, колонијалних власти у Африци, па и Америке (према Индијанцима, Енглеза (према Абориџинима) итд. не могу да застаре. Посебно у ово наопако време кад се здушно сви геноцидаши труде да изврше корениту ревизију историје како би улоге џелата и жртава биле замењене.
    Поздрављам одлуку моје земље Србије да подржи Русију, а и да сама покрене питање геноцида Хрвата над Србима (и осталима) у Јасеновцу. Ипак, не нам зашто, српском руководству не верујем да ће истрајати у својој одлуци. тј. слутим да од тога неће бити баш ништа…

  2. Шеф државе (Вучић) такође је најавио да ће наша држава тражити и доношење резолуције о страдању Срба од Немаца у Другом светском рату, као и од усташа у Јасеновцу.Овако како је геноцид над Србима дефинисан, остатак је титоизма у нашим главама.То је у ствари асоцијација на “изроде” хрватског народа, осмишљена да се не поквари “Братство и Јединство”. А истина је да помињање усташа без префикса “хрватских”умањује грозоте злочина и наводи неупућене да се ради о некој мањој злочиначкој скупини. Права истина је да је 90% Хрвата дочекало Хитлера са цвећем и да су му били лојални чак до 11. маја и да су последњи капитулирали. У ствари њихов допринос у НОБ је био минималан и тек пред крај рата су читаве усташке бојне у ходу пребациване у победничку колону – захваљујући Титу чији је “први озбиљан посао” био да преоре Јасеновац.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *