Пријава злочина

Како су се украјински рониоци нашли на задатку скретања пажње с главних учесника у диверзији Северног тока?

Верујем да је цела администрација, као и ви лично, прилично задовољна што се Северни ток претворио у гомилу метала на дну мора – опаска Викторије Нуланд упућена сенатору Теду Крузу током саслушања у Сенату постала је антологијска. Настојање америчке либералне штампе да фокус одговорности за диверзију Северног тока 1 и 2 помери са Бајденове администрације на „украјинске диверзанте“ још раније обесмислио је и сам председник САД. У разговору с новинаром Такером Карлсоном, амерички политиколог и економиста, професор на Универзитету Колумбија Џефри Сакс се присећа фебруара 2022.
„У изјави за медије (Бајден) је рекао да ће, ако Руси нападну Украјину, Северном току бити крај, а репортер који му је поставио ово питање, мислим да је из Немачке, рекао је: ’Господине председниче, како можете тако да причате? Како можете тако да поступите?’ А он га погледа и врло озбиљно каже: ’Верујте ми, ми имамо своје методе.’“
Сакс закључује: „Сједињене Америчке Државе стоје иза дизања у ваздух гасовода Северни ток 1 и 2.“

Чудом преживео атентат: Руски писац Захар Прилепин

НЕПОРЕЦИВИ ДОКАЗИ Сакс иде трагом непорецивих доказа које је у својој анализи „Како је Америка разнела Северни ток? “ понудио амерички новинар Симор Херш. На основу анализе поверљивих информација и података доступних у отвореним изворима, аналитичар истиче да су највише политичко и војно руководство, те америчке обавештајне службе спровели низ састанака и догађаја у циљу планирања операције уништавања Северног тока. Акценат Бајденове администрације у свим фазама планирања операције уништавања гасовода био је на тајности јер „ако се напад буде довео у везу са САД, могао би се сматрати ратним чином“.
Документована истина о диверзији Северног тока претила је политичком олујом и далекосежним последицама. Ипак, трајала је колико и траљаве истраге – недовољно да се ствари назову правим именом.
Међународна конвенција о спречавању терористичких напада бомбама из 1997. године (ратификована од стране Немачке, Француске, Русије, Украјине, САД) показала је своју правну ништавост. Конвенција налаже да државе морају да предузму мере и врше јурисдикцију над терористичким актима употребе експлозивних направа усмерених на инфраструктурне објекте. Ако држава потписница добије информацију да је лице које је починило такав злочин присутно на њеној територији, она мора истражити чињенице наведене у информацијама а затим предузети одговарајуће мере да се обезбеди њено присуство у сврху кривичног гоњења или изручења. На нивоу Европе, али и УН потписан је низ докумената сличне садржине везан за суочавање с тероризмом. Зашто је реакција изостала?

РОНИОЦИ АМЕРИЧКЕ МОРНАРИЦЕ Хершова анализа сенчи се новим увидима. У писму које је Генерално тужилаштво Руске Федерације упутило на адресе надлежних органа САД, Немачке, Француске и Кипра, отварајући питање одговорности за финансирање државног тероризма, терористичка акција рушења Северног тока огољена је до најситнијих детаља. Легенда о украјинској саботажи гасовода смртно је рањена. Истина, Украјинци јесу учествовали, али не у операцији рушења већ, како стоји у документу Генералног тужилаштва, прикривања правих починилаца терористичког дела.
Прича иде овако. Од 29. августа до 14. септембра 2022. године, у оквиру заједничке борбене обуке са шведском морнарицом, у области Хањо, североисточно и источно од острва Борнхолм, амфибијска десантна група америчке морнарице деловала је у саставу десантног брода „Keasarge“ (LHD-3), десантног транспортног „GunstonHall“ (LSD-44) и десантног носача хеликоптера „Arlington“ (LPD-24). У очекивању експлозија, од 9. до 23. септембра, источно и јужно од острва Борнхолм, одржана је НАТО вежба „Севернa обале 2022“ у којој је учествовало девет бродова и јединица ронилаца америчке морнарице смештена на штабном броду „Virsaitis“ ратне морнарице Летоније.
Првобитно, вежба је требало да се одржи у северном делу Балтичког мора и Финском заливу, али је без посебних објашњења за локацију изабран простор источно од острва Борнхолм – управо тамо где су положени кракови Северног тока. У близини места будућих експлозија регистрована су и кретања комерцијалних бродова из Велике Британије, Пољске и Панаме.

ОПЕРАЦИЈА СКРЕТАЊА ТРАГОВА Добро планирана акција подразумевала је и додатну „операцију прикривања“ за одвраћање оптужби од стварних извршилаца и корисника. За те потребе послужила је Украјина. Амерички медији извештавали су о деловању украјинских обавештајних служби а „Вашингтон пост“ прецизирао – координатор напада и оперативни вођа групе је Роман Червински, бивши начелник контраобавештајног одељења 5. управе СБУ, касније командант једне од јединица Оружаних снага Украјине. Червински, који се тренутно налази у затвору због сумње да је злоупотребио власт у Украјини, прихвата улогу. Конструкција догађаја је направљена. Верзију о умешаности Украјине у оштећење гасовода Северни ток на подручју данског острва Борнхолм муњевито шире највећи светски медији – „Њујорк тајмс“, „Волстрит џорнал“ и „Цајт“.
У коментару за „Фајненшел тајмс“, начелник Главне обавештајне управе Министарства одбране Украјине  Кирил Буданов уверљиво поручује: „Они (напади и саботаже) су били и биће извршени у Русији и на многим другим местима.“
Групу која је деловала на задатку заташкавања чинило је пет особа. Три су рониле директно до гасовода. У документу који су потписали посланици руске Думе помињу се следећа имена: Олег Григоријевич Варава, виши инспектор инжењерско-техничког вода чете за брзо реаговање Главне управе Националне полиције у Кијеву, жена с позивним знаком Мариша, као и Руслан Анатољевич Руденко с позивним знаком Капелан, бивши заменик градоначелника украјинског града Била Церква.
Група је обучавана у каменолому у Житомирској области, затим је превезена у Румунију, где је боравила (с румунским документима) у приватној кући поред румунске поморске базе у Мангалији, у сврху обуке. Након обуке група је премештена у Пољску, где је и била изнајмљена још јахта „Андромеда“.
Према доступним подацима руских посланика, организациону и техничку помоћ група за заташкавање добила је од америчких специјалиста под непосредним надзором заменика шефа мисије у амбасади САД у Кијеву – Кристофера Смита. Након успешне операције, Смит је постављен на место заменика помоћника државног секретара Бироа за европске и евроазијске послове (Стејт департмент САД).

МИЛИОНИ ЗА ПОКРОВИТЕЉСТВО САД Поред операција прикривања, Главна обавештајна управа украјинског Министарства одбране била је ангажована и на планирању и извођењу терористичких напада у сопственој режији на територији Руске Федерације. За те активности био је потребан новац. Један од кључних приватних спонзора финансирања терористичких активности Главне обавештајне управе Министарства одбране Украјине постао је власник украјинске компаније за производњу гаса и пословни партнер породице Бајден Никола Злочевски.
Пословање „Бурисма холдинга“, једине вертикално интегрисане холдинг компаније у Украјини која се бави истраживањем, производњом, сервисом и продајом угљоводоника, добило је размере светског скандала када је обелодањено да је Злочевски коруптивним и криминалним радњама стицао милионе, а затим велике своте пребацивао на рачун сина тадашњег потпредседника САД Џозефа Бајдена. Хантер Бајден се од 2014. налазио у одбору директора ове компаније. За политичко покровитељство САД на рачун америчке Хантерове фирме „Rosemont Seneca Partners LLC“ само од пролећа 2014. до јесени 2015. пребачено је више од три милиона долара. Истовремено, плата сина некадашњег потпредседника и актуелног лидера Сједињених Држава износила је 50.000 долара месечно. Скандал који је имао снагу да угрози председничку кандидатуру Џозефа Бајдена и изазове потресе унутар Украјине завршен је тамо где је и почео – у Генералном тужилаштву Украјине. И поред директних доказа, снимака процеса преноса мита, квалитетне процесне и оперативне подршке истражном поступку, Злочевски је успео да избегне праву казну.

ЦЕНА ЗАТАШКАВАЊА За потребе скривања корумпиране прошлости сина актуелног председника САД Хантера Бајдена, Злочевски у договору с Високим антикорупционашким судом Украјине који узгред, по налогу САД, заговара бескомпромисну борбу против корупције, склапа низ споразума. На рачун Оружаних снага Украјине лежу милионски износи. Само 19. априла 2022. године суд на затвореном заседању доноси одлуку којом се налаже да компанија Злочевског у готовини пребаци 5.950.000 долара за потребе одређене војне јединице под контролом Главне обавештајне управе. Цена заташкавања највећег корупционашког скандала била је финансирање низа терористичких аката почињених на територији Руске Федерације. У хронологији недела почињених до закључивања анализе о финансирању државног тероризма, марта 2024, аутори издвајају неколико датума.
• 20. август 2022 – убиство у Московској области Дарје Дугине (Платонове). Прегледом је утврђено да је испод дна аутомобила постављена експлозивна направа од 300-400 грама ТНТ-а. Према истражитељима, експлозивну направу је активирала припадница Оружаних снага Украјине Н. Вовк.
• 8. октобар 2022 – експлозија камиона напуњеног експлозивом срушила је око 250 метара ауто-пута на Кримском мосту при чему је убијено пет цивила.
• 2. април 2023 – у центру Санкт Петербурга у експлозији бомбе погинуо је новинар Владлен Татарски.
• 6. мај 2023 – у области Нижњег Новгорода извршен је атентат на писца Захара Прилепина; возач и обезбеђење су погинули, али је он неким чудом преживео.
• 30. децембар 2023 – у масовном ракетном нападу на центар Белгорода погинуле су 24 особе, укључујући четворо деце, а повређено је 108 мештана.
• 12. јануар 2024 – амерички држављанин, познати новинар Гонзало Лира, ухапшен под измишљеним оптужбама за ширење „проруских теза“ на својим друштвеним мрежама, убијен је у истражном затвору у Харкову.
• 10. фебруар 2024 – у Грузији је заплењен терет од 14 килограма експлозива који је ишао из Одесе за Вороњеж. Приведен је украјински држављанин Андреј Шарашидзе. Користећи сличну руту, украјинске специјалне службе су 2022. успеле да превезу експлозив у Русију којим је изведен терористички напад на Кримски мост.
• 15. фебруар 2024 – напад великих размера на Белгород. Погинуло је седам цивила, међу којима једногодишње дете, 19 особа је повређено, од којих четворо деце.
Позивајући се на доказе о постојању организоване криминалне (терористичке) групе, која укључује високе америчке званичнике, лидере војнополитичког блока НАТО-а и појединих земаља које су у њему, те Бајденове украјинске пословне партнере и запослене у Главној обавештајној управи Министарства одбране Украјине и Служби безбедности Украјине, руски посланици након завршне анализе поручују адресатима: Сматрајте ову изјаву пријавом злочина.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *