Неформални састанак: Лидери ЕУ данас разговарају о расподели функција

Званични договор о расподели функција очекује се на формалном самиту Европског савета 27. и 28. јуна.

Лидери ЕУ данас ће се састати на неформалом састанку у Бриселу на којем се очекује да ће, након избора за Европски парламент (ЕП), разговарати о расподели водећих функција у европским институцијама.

“Након избора за Европски парламент, лидери ЕУ разговараће о наредном институционалном циклусу”, наводи се у најави неформалног састанка Европског савета.

Званични договор о расподели функција очекује се на формалном самиту Европског савета 27. и 28. јуна.

Европски савет, који окупља шефове држава и влада ЕУ, има централну улогу у утврђивању будућих високих функција у ЕУ, односно ово тело бира председника Европског савета, предлаже кандидата за председника Европске комисије и именује високог представника ЕУ за спољне послове и безбедносну политику.

Како је Европска народна партија (ЕПП) десног центра освојила највише мандата на изборима за ЕП, та политичка групација у ЕП има највећи мандат да именује за председника ЕК свог водећег кандидата – актуелну председницу ЕК Урсулу фон дер Лајен.

Према наводима медија, начелно је и договорено да место председника ЕК припадне ЕПП, функција председника Европског савета социјалистима, а позиција високог представника ЕУ за спољне послове и безбедносну политику либералима.

Ипак, како се наводи на сајту Европског парламента, не очекује се да ће током неформалне вечере бити донете икакве коначне одлуке, не само зато што се званична одлука не може донети на неформалном састанку, већ и зато што председник Европског савета мора да се консултује са руководством Европског парламента.

Међутим, могла би да буде донета о процедури која је потребно да се следи како би се прикупили различити ставови о расподели највиших позиција.

ЕПП је већ наговестила да ће пољски премијер Доналд Туск и грчки премијер Киријакос Мицотакис водити преговоре у име ове политичке групације о водећим функцијама, док је Партија европских социјалиста одредила немачког канцелара Олафа Шолца и шпанског премијера Педра Санчеза за своје преговараче.

Групацију либералних странака представљаће естонска премијерка Каја Калас и одлазећи белгијски премијер Александер де Кро, који се помињу и као кандидати за позицију високог представника ЕУ за спољне послове и безбедносну политику.

Актуелна председница Европске комисије Урсула Фон дер Лајен требало би да се придружи колегама током разговора о резултатима избора за ЕП, али ће највероватније напустити просторију током расправе о кандидатима за водеће позиције ЕУ.

Немачки канцелар Олаф Шолц, који није јавно подржао Фон дер Лајен, рекао је да верује да ће одлуке о највишим позицијама у ЕУ бити донете врло брзо, укључујући поновни избор Фон дер Лајен за председницу ЕК.

Уколико лидери ЕУ на састанку Европског савета који се одржава 27. и 28. јуна одлуче да Фон дер Лајен дају други мандат, посланици ЕП би о њеном избору могли да гласају већ 18. јула, током прве пленарне седнице новог сазива ЕП, а у супротном о председнику Комисије гласаће се средином септембра.

Лидери ЕУ би могли током неформалног састанка да наставе и разговоре о стратешкој агенди ЕУ, која се дефинише на почетку сваког новог институционалног циклуса.

Очекује се да ће лидери ЕУ усвојити агенду за период од 2024. до 2029. године на формалном састанку Европског савета 27. и 28. јуна.

(РТ)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *