НАЈВЕЋА ОПАСНОСТ ВРЕБА ОД ДРОНОВА: Руски војни лекари тврде да на фронту највише жртава има од удара беспилотних летелица

Са обе стране фронта у Украјини војницима тренутно највећа опасност прети од дронова. Далеко мање је погинулих и рањених од пешадијског оружја него од малих “железних птица” са којима оператори могу да погоде противника и у дубоком рову што не може артиљерија. Руски лекари који се брину за здравље војника на делу источног фронта код Купјанска тврде да је 98 одсто рањених настрадало од дронова.

Претходних година највише је бораца страдало од мина и артиљеријских граната. Многи дронови бацају гранате које нису велике, али су довољне да многе убију или их направе инвалидима. Они који имају више среће прођу са лакшим повредама, док су за неке кобни. У Москви тврде да украјински оператори дронова посебно лове телевизијске екипе које због природе свог посла морају да дођу и до првих линија фронта.

Пре неколико дана је у Никитинском рејону места Горловка погинуо камерман московског ТВ канала НТВ Валериј Кожин, а репортер Алексеј Ивлијев је тешко рањен и остао је без руке. Након тога код града Угледар близу Никољског манастира у Доњецкој народној републици погинуо је репортер сајта “Њус.ру” Никита Цицаги. У рату је до сада погинуло више од 30 руских новинара који су извештавали са фронта. Наравно и друге стране гину репортери, а међу њима има и странаца. Новинари не могу све време бити у рову и да би снимили интересантне кадрове морају да изађу на отворени простор и тада кад их примете противнички оператори постају лака мета. Јефтиних, али врло опасних дронова је јако много на фронту. Без обзира што постоје мали уређаји попут мобилних телефона који сигнализирају да се приближава дрон, они који не успеју да се склоне док се не чује његово зујање често постају жртве.

Много је и војне технике уништено дроновима, али оним већим и скупљим. За украјинску артиљерију и тенкисте права мора су руски “ланцети”. Спретни оператери гађају тенкове у оном делу где се налазе решетке за хлађење мотора. И кад погоде тај део тенка у чијој се близини налази и муниција само се види дим, а затим и експлозија и јак пламен. Најчешће посада не успе да на време искочи из тенка и тако настрада. Са скупљим дроновима авионског типа обе противничке стране гађају важне објекте.Украјинци последњих месеци највише циљају руске рафинерије и складишта нафтних деривата.

Губернатор Смоленске области Василиј Анохин саопштио је у недељу да је руски ПВО успео да обори над градовима Смоленск и Јарцево украјинске дронове. Крхотине дронова које су пале на земљу нису направиле никакву штету. Украјинска војска свакодневно покушава да погоди дроновима објекте у пограничним деловима Русије, али све чешће нападају рафинерије и складишта деривата у централном европском делу земље. Због тога су у Смоленској области морали да појачају средства радиоелектронске борбе.

У априлу су у Смоленској области после удара украјинских дронова два пута горела складишта нафтних деривата. И у Брјанској области је у недељу руски ПВО уништио чак 30 украјинских дронова, изјавио је губернатор тог региона Александар Богомаз. Повређених није било, а ни материјална штета није направљена. Курску област Украјинци су напали са чак 36 дронова и осам ракета, рекао је губернатор Алексеј Смирнов. Сви дронови су оборени средствима радиоелектронске борбе, као и ПВО системима. У последње време украјинци за бацање експлозива користе и балоне. Украјински медији јављају да су Руси почели да користе нову методу у борби против противничких дронова. Сада руске беспилотне летелице могу да лове украјинске дронове помоћу мрежа.

Украјински телеграм-канал “Политика земље” пише да руски дронови могу да бацају мрежу којом запетљају елисе противничког дрона и он мора да падне на земљу. Колико имају Руси и Украјинци дронова нико не саопштава. Али, лани су западни новинари тврдили како Кијев има око 7.000 дронова. Највише се користе кинески ДЈИ, мада се могу међу обореним наћи и “Јунек интернешенел”, затим амерички “Аутел роботикс”, као и немачки “Икс Динамикс”. С обе стране настоје да модернизују летелице, да их средства радиоелектронске борбе не могу “умирити” и спустити на земљу. Али, истовремено електроничари праве нову технику за обарање дронова. Међутим, предугачка је линија фронта да би се свуда обезбедио довољан број уређаја за радиоелектронску борбу, па зато и страдају и руски и украјински војници.

(Бранко Влаховић, Вечерње новости)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *