Москва: Због претњи НАТО-а, могуће измене руске нуклеарне доктрине

Русија би могла да прецизира неке параметре нуклеарне доктрине због претњи које долазе од НАТО-а, изјавио је заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков.
По његовим речима, међународна ситуација има тенденцију да се додатно закомпликује.
 

„Искуство стечено у последње време, између осталог и током специјалне војне операције, и анализа модела понашања колективног Запада у вези са специјалном операцијом показују да је неопходно прецизирати неке параметре који се односе на ситуације описане у војној доктрини као таквој и у Основама државне политике у области нуклеарног обуздавања“, истакао је Рјабков.

Како је додао, рад на томе је у току. Рјабков је истакао да не може говорити о било каквим временским оквирима када ће тај посао бити завршен.
„У сваком случају, сви треба да схвате да тој теми приступамо апсолутно одговорно. Наши стручњаци, који су одговорни за нуклеарну компоненту у војној организацији Русије, пре свега су усмерени на то да се тај посао обавља систематично и максимално одговорно“, оценио је руски дипломата.
Он је такође обратио пажњу на изјаву генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга који је рекао да су земље Алијансе покренуле консултације о стављању нуклеарног оружја у стање борбене готовости.
 

„У томе постоји елемент ескалације и одређене претње, али не у тој мери како су неки медији представили. Нагласио бих да НАТО као савез води све агресивнију, провокативнију и неодговорнију политику у руском правцу. Несумњиво, у НАТО има много оних који би и даље желели да тестирају нашу издржљивост“, оценио је он.

По речима дипломате, у Москве не реагују увек вербално на различите провокације, али то не значи да их не примећују.
Рјабков је такође саопштио да су контакти Русије И САД на спољнополитичком нивоу тренутно сведени на апсолутни минимум.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *