Ко нападне Пјонгјанг, као да је напао Москву и обратно: Путин говори о потписаном споразуму

фото РИА Новости

Русија је спремна да ревидира инспирисан Западом, неограничени рестриктивни режим СБ УН према ДНРК, поручио је руски председник током обраћања медијима након званичних састанака са руским лидером у Пјонгјангу

Потписани споразум између Русије и ДНР Кореје предвиђа пружање узајамне помоћи у случају агресије на једног од потписника, изјавио је председник Русије Владимир Путин који је “од срца” захвалио Ким Џонг Уну на позиву да посети ДНРК.

“Споразум о свеобухватном стратешком партнерству између Русије и Демократске Народне Републике Кореје је документ који је заснован на нашој жељи да подигнемо односе на виши ниво”, рекао је Путин, обраћајући се медијима након званичних састанака са севернокорејским лидером у Пјонгјангу.

Русија, наставио је, не искључује војно-техничку сарадњу са ДНРК у складу са споразумом потписаним између држава.

“Без обзира на спољни притисак наше земље се развијају на сувереној и независној основи, пружале су и пружаће једна другој свеобухватну подршку као пријатељске државе и добре комшије”, навео је Путин.

“Русија и ДНР Кореја воде самосталну независну политику и не прихватају језик уцена и диктатуре”, поручио је руски председник и додао да РФ и ДНРК не прихватају политички мотивисане санкције и ограничења која само додатно ослабљују светски политички и економски систем.

Москва и Пјонгјанг ће се супротставити санкцијама које је Запад навикао да користи како би наставио да намеће своју хегемонију, указао је руски председник и додао да ће “неограничени рестриктивни режим Савета безбедности УН према ДНРК, који је инспирисан акцијама САД и њихових савезника бити ревидиран”.

“Западни медији више нису у стању да прикују њихове агресивне геополитичке намере које имају чак и у правцу азијског континента”, навео је Путин и указао на ширење западне војне блоковске инфраструктуре.

Русија је спремна да улаже дипломатске напоре како би се уклонила претња од избијања оружаног сукоба на Корејском полуострву, поручио је Путин.

ДНРК има балансирану и објективну позицију о украјинској кризи и разуме прави узрок настанка кризе, навео је Путин.

“Позиција Северне Кореје према сукобу у Украјини указује да постоји суверенитет”, навео је Путин и захвалио домаћину на томе што је угостио децу погинулих руских бораца у СВО у дечијим камповима у Северној Кореји.

Промет трговине између РФ и ДНРК је за сада скроман, али је приметна добра динамика – у 2023. години је порастао чак девет пута, прецизирао је Путин и додао да је промет трговине за првих шест месеци ове године порастао за 54 процената.

У основи руско-севернокорејских односа леже добросуседски односи и заједничка историја, навео је Путин и подсетио да су совјетски војници учествовали у ослобађању Кореје од јапанског јарма.

Путин је свог корејског колегу позвао да посети Москву, а становницима Пјонгјанга је захвалио на топлом пријему.

Ким Џонг Ун је са своје стране рекао да Споразум носи конструктиван мирољубиви, одбрамбени карактер и подразумева узајамну заштиту у моменту стварања новог мултиполарног света слободног од насиља и наметања туђе воље.

“Односи међу РФ и ДНР Кореје подигнути на виши ниво и сада је могуће заштити безбедност у региону и у свету, у складу са заједничким интересима”, навео је Џонг Ун.

“Споразум је потписан за само девет месеци од како смо на космодрому ‘Восточни’ договорили да нам треба нови договор”, подсетио је Џонг Ун и додао да да је “рођење новог документа” производ напора “најдражег пријатеља Кореје”.

“Данас је подигнут и објављен почетак савезничких односа који ће променити историју руско-севернокорејских односа”, рекао је Џонг Ун.

Влада ДНРК ће се у будућности старати да испуни свој део договора зарад очувања “непобедивих односа” са Русијом, поручио Џонг Ун.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *