Додик: Они који данас владају Европом немају подршку народа

Први интервју председника Републике Српске Милорада Додика након доласка из Санкт Петербурга и Београда

Радујем се победи партија деснице у Европском парламенту којој припада и Алтернатива за Немачку, јер то говори да су актуелне политике поражене, изјавио је председник Републике Српске Милорад Додик у интервјуу за РТРС и додао да ниска излазност иде у прилог те тезе.

“На европској сцени се мењају политички обрасци, а послата је и важна порука, а то је да они који данас владају Европом немају подршку своје базе, што је видљиво након избора за Европски парламент”, истакао је Додик.

Председник РС је рекао да ће управо они који немају подршку сопствене базе, покушати да очувају своје привилегије, али је чињеница да се промене дешавају, те како наводи, долази време када ће се чути глас далеко важнијих људи.

Он је истакао да су, међу тим партијама чији ће се глас чути, и многи пријатељи Републике Српске, а међу њима је и премијер Мађарске Виктор Орбан.

“Мађарска политика је пријатељска. Прави избори су национални, оно што они зову национални избори у оквиру држава чланица, многе земље ће пролазити кроз то, али чињеница да ви сада на европским изборима немате подршку актуелне власти, јасно говори о свему”, додаје Додик.

Он каже да су тренутни носиоци глобалне политике Европске уније изгубили на политичкој сцени.

“Изгубили су и француски председник Емануел Макрон и немачки канцелар Олаф Шолц. Ако је ишта добро од тих европских избора, јесте о што су почела рашчишћавања на унутрашњем државном и националном нивоу”, напомиње Додик.

Послата порука јединства са сабора

Говорећи о минулом Свесрпском сабору, Додик каже да читава Декларација врви од историјских места, у којој се види тај одраз јединства у погледу структуре Републике Српске, Србије и Срба из региона, и захваљује Србији, између осталог, на разумевању за целокупну ситуацију око Кристијана Шмита.  

“Јасно је стављено до знања да Кристијан Шмит није високи представник јер није изабран у Савету безбедности, и може да се сведе само на лажног представника у Федерацији”, додао је.

Поновио је да 9. јануар као Дан Републике неће бити укинут, јер се тим празником слави настанак Српске и тако ће бити и убудуће, и да је све то дефинисано и Декларацијом о заштити националних и политичких права српског народа.

Он је навео да су на Сабору, поред постојећих обележја, донесена и нова попут Дана државности и да је закључено да се, као и у Србији Сретење – 15. фебруар, и у Српској обележи као Дан државности.

Он је рекао да се БиХ одржава на представи и “недосањаним сновима о Босни”, али да је немогуће живети у заједници са онима који српском народу намећу епитет геноцидног народа.

“Република Српска је држава, све више ће то бити, једног дана ћемо изаћи из БиХ, за нас овде нема среће, али нема ни среће за Бошњаке овако. Не желим да у политичком смислу живим са људима који су нам наметнули да смо геноцидан народ. БиХ је пропала земља. Од овог тренутка ја се бавим само добрим односима са нашим пријатељима, а у Сарајеву ми немамо пријатеље. Цинизам који долази из Сарајева је само комичан и ништа више”, нагласио је Додик.

(РТ)

Један коментар

  1. Милан Топлица

    “Додик: Они који данас владају Европом немају подршку народа”

    Иста ситуација и у Србији!

    1
    1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *