Зелена агенда у фокусу

НАПОРИ И ОСТВАРЕЊА НИС-а У ОБЛАСТИ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА

У еколошке пројекте и бизнис иницијативе које индиректно доприносе унапређењу еколошке слике у Републици Србији, од 2009. године компанија НИС је уложила више од 900 милиона евра. Од тога је у пројекте искључиво еколошког карактера инвестирано више од 130 милиона евра. Само у 2023. години у реализацију еколошких пројеката уложено је 801,8 милиона динара. Захваљујући инвестицијама у своју зелену агенду компанија НИС је у 2023. години смањила директне емисије угљен-диоксида за 6 одсто. Додатно, компанија НИС је чврсто опредељена и континуирано тежи развоју и унапређењу еколошке свести међу запосленима и широм заједницом.
Ове године НИС је своје напоре и остварења у области одрживог развоја представио на Међународном сајму пољопривреде у Новом Саду.


Посетиоцима штанда НИС-а у Мастер хали Новосадског сајма представљене су активности путем којих компанија доприноси унапређењу заштите животне средине и ублажавању климатских промена. Представници НИС-а говорили су и о пројектима који се реализују у области обновљивих извора енергије, пре свега изградњи соларних електрана на објектима компаније чиме се остварују уштеде у трошковима за енергију и смањују емисије CO2. Посетиоци штанда имали су прилику и да погледају фотографије Предрага Костина, запосленог НИС-а и једног од најбољих фотографа природних локалитета у Србији, чије фотографије су објављене у оквиру претходног Извештаја о одрживом развоју компаније.
Важан део зелене агенде НИС-а је пројекат изградње соларних електрана на објектима компаније у циљу сопствене производње „зелене“ енергије. На овај начин се смањују трошкови за електричну енергију, а уједно се редукују и емисије угљен-диоксида чиме НИС пружа свој допринос смањењу ефекта глобалног загревања. НИС тренутно у раду има соларне електране очекиване годишње производње од 1600 МWh што ће донети смањење трошкова за електричну енергију од око 230.000 евра, док се годишње смањење емисија угљен-диоксида процењује на око 1700 тона. НИС и у 2024. години наставља изградњу соларних електрана на објектима и земљишту компаније и тренутно има уговорену изградњу соларних електрана снаге од 8,5 MWp која ће повећати годишњу производњу електричне енергије на 11.500 MWh од 2025. године.
НИС својим пословним и друштвено одговорним активностима доприноси остварењу 12 од 17 циљева одрживог развоја Уједињених нација који су уједно глобални позив на реализацију иницијатива које ће омогућити заштиту планете, зауставити сиромаштво и обезбедити да сви људи уживају мир и просперитет. Јавност је о овим активностима НИС-а детаљно обавештена путем верификованих извештаја о одрживом развоју које компанија објављује сваке године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *