Zašto Ukrajina napada ruske radare za rano upozorenje od nuklearnog napada?

Pukovnik austrijskog generalštaba dr Markus Rajzner: – Zašto je Vašington naredio Kijevu da napadne ruske radare za rano upozoravanje, čiji je jedina svrha da upozore Kremlj u vreme iznenadnog podmuklog američkog strateškog nuklearnog napada na Rusiju.

Prema rečima pukovnika Rajznera, napadi ukrajinskih dronova na ruske radare za rano upozoravanje 77A6 «Voronež» nemaju neposredan vojni značaj za ukrajinsku vojsku, pošto ovi preko-horizontni radari za rano upozoravanje efektivno otkrivaju površinu leta samo sa visine od 2000 km. do visine od 6000 km, odnosno samo putanje leta američkih strateških nuklearnih projektila. Ukrajina ima samo bivše sovjetske taktičke rakete Točka i američke taktičke rakete ATASMS. I lete balističkim putanjama sa maksimalnom visinom leta od 60 km. Uništenje ruskih radara 77A6 «Voronež» nema vojni značaj za Kijev, jer ovi radari čak ne prate nivoe leta ukrajinskih taktičkih raketa. Niti prate nivoe leta na kojima bi ukrajinski borbeni avioni F-16 uskoro mogli da deluju. Naprotiv, uništenje ili oštećenje ovih radara stvara potencijalno eksplozivnu situaciju, jer SAD dobijaju stratešku prednost nad Rusijom, jer Rusija možda neće na vreme uočiti iznenadni podmukli nuklearni udar SAD.
Radar 77A6 «Voronež»

Vladimir Putin danas je upozorio NATO zemlje da obrate pažnju na korišćenje visokopreciznih dalekometnih raketa. Njihova upotreba nije moguća bez sofisticiranih sredstava osmatranja i navođenja iz svemira sa kojim većina država članica ne raspolaže. Podatke o ciljevima može da ugradi i proizvođač raketa. Dakle opasno je čak i raspolagati takvim sredstvima jer sasvim lako mogu postati meta odmazde.

Rusija bi trebalo da razmotri izvođenje „demonstrativne“ nuklearne eksplozije kao odgovor na potencijalnu zapadnu dozvolu Kijevu da upotrebi isporučeno oružje za napad na rusku teritoriju, kaže Dmitrij Suslov, zamenik direktora Centra za sveobuhvatne i evropske studije na Višoj ekonomskoj školi. članak za časopis Profil.

„Politički i psihološki uticaj oblaka nuklearne pečurke, koji se emituju uživo na globalnim TV mrežama, mogao bi, nadamo se, ponovo zapaliti strah od nuklearnog rata“, tvrdi Suslov. „Ovaj strah, koji se u velikoj meri smanjio, bio je jedini faktor koji je sprečio ratove između velikih sila od 1945. godine.

3 komentara

  1. LEON RADIC ZENICA BiH

    VOJNO INDUSTRIJSKI PROIZVODJACI ORUZJA I NJIHOVI DIONICARI PREDSTAVLJENI KROZ AKTUELNE VODECE POLITICARE NA ZAPADU NEVIDE U SVOJOJ POHLEPI ZA PROFITOM VLASTITE GRADJANE. TI ISTI GRADJANI TROMO I SPORO REAGUJU NA MOGUCI ARMAGEDON. KAO PODSJETNIK – SUDBINA DJULIJANA ASANZA- NAJVECEG SVJETSKOG MUCENIKA. RUSKE NUKLEARNE PODMORNICE SU DAVNO ISPLOVILE.

  2. Uzlud im trud. Ruska podmornička armada stalno je prisutna duž obala Amerike i golim okom se može videti Njujork. Oni kao opomenu, bez po muke, mogu prekinuti kabl ispod okeana, kojim komunicira Evropa i Amerika. Osim tog imaju rakete sa nuklearnom glavom i dežuraju 24 sata 365 dana u godini.

  3. Putin je previše fini igrač u odnosu na barabe “preko sedam gora i sedam mora” i njihove evropske i azijske satrape. Zašto ne učini sve što može, pre kobnog pritiska na crveno dugme neodgovornih huškača na rat? Imaju mogućnost kidanja podmorskih kablova za vezu? Kidaj! Mogućnost obaranja ili onemogućavanja špijunskih satelita? Obaraj!!! Ne razumem… sa barabama nema drugog razgovora jer rečnik razumnih ljudi barabe ne razumeju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *