Takmičenje okupilo 110 učenika iz Srbije i regiona

PROGLAŠENI POBEDNICI 11. NIS OLIMPIJADE IZ RUSKOG JEZIKA

fotografije: SAMIR DELIĆ
Finale jedanaeste NIS Olimpijade znanja iz ruskog jezika održano je po prvi put na Filozofskom fakultetu u Nišu, uz podršku kompanije NIS, u okviru programa „Energija znanja“.
Olimpijada znanja iz ruskog jezika, koja je deo zvaničnog kalendara takmičenja Ministarstva prosvete Republike Srbije, u poslednjem krugu takmičenja okupila je 110 učesnika, uzrasta od sedmog razreda osnovne do četvrtog razreda srednje škole iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. U okviru finala olimpijade najbolji od 700 učesnika prvog kruga takmičenja nadmetali su se u četiri kategorije. Nakon završetka takmičarskog dela, usledilo je proglašenje pobednika, uz svečanu dodelu nagrada i statua najboljima, praćeno nastupom hora Gimnazije „Svetozar Marković“ iz Niša.
fotografije: SAMIR DELIĆ

Pobednici po kategorijama su: I kategorija: prvo mesto Milica Kostić iz Osnovne škole „Dositej Obradović“ u Opovu, drugo mesto Nataša Nikolić iz Osnovne škole „Bora Stanković“ u Karavukovu, treće mesto Marija Jakimova iz Osnovne škole „Georgi Dimitrov“ u Bosilegradu. II kategorija: prvo mesto Jovana Knežević iz Gimnazije „Miloje Dobrašinović“ u Bijelom Polju, drugo mesto Staša Karaleić iz Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“ u Nišu, treće mesto Lazar Lopušina iz Gimnazije „Miloje Dobrašinović“ u Bijelom Polju. III kategorija: prvo mesto Nataša Stanković iz Gimnazije Vrnjačka banja, drugo mesto Iva Stevanović iz XIII beogradske gimnazije, treće mesto Jovana Bugarin iz Gimnazije „Miloje Dobrašinović“ u Bijelom Polju. IV kategorija: prvo mesto Aleksandra Oloanceva iz Gimnazije „Mihajlo Petrović Alas“ u Beogradu, drugo mesto Marija Koteljnikova iz Prve beogradske gimnazije, treće mesto Varvara Jermolajeva iz Gimnazije „Mihajlo Petrović Alas“ u Beogradu. Apsolutni pobednik Olimpijade je Milica Kostić iz Osnovne škole „Dositej Obradović“ u Opovu, učenica koja je osvojila najveći broj bodova na takmičenju.

fotografije: SAMIR DELIĆ

Ova olimpijada znanja organizovana je u saradnji sa Filozofskim fakultetom u Nišu i Slavističkim društvom Srbije, dok Olimpijade znanja iz ruskog jezika NIS organizuje od 2013. godine, sa izuzetkom 2020. godine, kada takmičenje nije održano usled pandemije.
Kroz program „Energija znanja“ NIS doprinosi razvoju obrazovanja i poboljšanju uslova za rad u obrazovnim institucija širom Srbije. Između ostalog, NIS je podržao realizaciju projekta dvojezične nastave u Gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj“ i Osnovnoj školi „Jovan Popović“ u Novom Sadu, kao i u Gimnaziji u Aleksincu. NIS je do sada opremio i 23 kabineta za ruski jezik u školama čiji su učenici na Olimpijadama znanja ostvarili zapažene rezultate. Za svoj doprinos razvoju obrazovanja u Srbiji, NIS je prva kompanija dobitnik prestižne „Svetosavske nagrade“ koju dodeljuje Ministarstvo prosvete Republike Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *