ŠTO JE SRBIMA GORE, TO JE KURTIJU BOLJE: Zapad tzv. Kosovu širi vrata međunarodnih institucija uprkos teroru nad našim narodom

 

SRBI na Kosovu i Metohiji jedini su narod u Evropi koji bukvalno živi u getu, stalna su meta napada režima iz Prištine, a za to vreme premijer privremenih institicija Aljbin Kurti, za svoja zlodela, niže samo nagrade – tzv. Kosovo je dobilo viznu liberalizaciju, došli su na korak do Saveta Evrope, postali su pridruženi član Parlamentarne skuštine NATO… Ukratko, što je našem narodu gore, to je Kurtiju bolje.

U ovoj atmosferi prošla je prva godina nametnutih albanskih gradonačelnika u četiri srpske opštine na severu Kosova i Metohije – Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, ali i više od tri godine od kada je tzv. premijer došao na vlast.

Niko više i ne pominje da roba iz centralne Srbije ne može na KiM, utihnula je priča o ukidanju dinara, potezu koji je ugrozio egzistenciju našeg naroda, sporadično se ponegde čuje da Priština treba da formira Zajednicu srpskih opština (već 11 godina nije), a glasnogovornik EU Peter Stano vrti istu ploču o odgovornosti dve strane, iako je sasvim jasno da je krivac samo jedan. Ali, njemu Evropa čuva leđa. Doduše, nekako su se u viznoj liberalizaciji provukli i Srbi sa KiM, ali kao poslednji u redu onih kojima je Evropa otvorila vrata za putovanja.

Na “kritike” EU povodom upada u objekte Poštanske štedionice, predsednik skupštine u Prištini Glauk Konjufca poručio je šefu evropske diplomatije Đozepu Borelju da bi bilo dobro da napiše izveštaj o akciji “kosovske policije i da u njemu napiše da su ekspoziture Banke Poštanske štedionice bile protivzakonite i da ih treba zatvoriti”.

Predsednik Privremenog organa opštine Leposavić Zoran Todić rekao je da je upad albanskih gradonačelnika u zgrade opština na severu KiM uz pomoć tzv. kosovske policije bio nelegitiman i nelegalan i da sada najviše ispašta običan narod. Podsetio je da je tada u Zvečanu došlo do sukoba tokom protesta, a Dragiši Galjku su Kurtijevi specijalci pucali u leđa:

– Ubeđen sam da je to moglo da se spreči, ali jednostavno to je ostalo na saopštenjima ključnih zapadnih zemalja, koje su tada davale preporuke da se ništa ne radi na silu i da ti predsednici opština obavljaju radne zadatke u nekim drugim javnim zgradama. Vlada u Prištini nije uvažila pozive međunarodne zajednice i stavove lokalnog stanovništva.

Analitičar Ognjen Gogić navodi da niko više ne postavlja pitanje ostavki nelegitimnih gradonačelnika koji će ostati do kraja mandata, odnosno do oktobra 2025. i pored toga što su na vlast došli na izborima ne koje je izšlo svega tri odsto birača i to Albanaca, jer su Srbi bojkotovali:

– Oni su proteklih godinu dana donosili odluke protiv interesa stanovništva, posebno u Kosovskoj Mitrovici.

Advokat Ljubomir Pantović navodi da su hapšenja Srba koji su učestvovali u protestima zbog dolaska albanskih gradonačelnika, klasična zloupotreba zakona:

– Ljudi su i dalje u strahu od potencijalnih hapšenja, jer su događaje ispred opštine Zvečan snimali najverovatnije i Kfor i kosovska policija. Umesto poziva od strane tužilaštva i navođenja razloga ukoliko se neko sumnjiči za neko krivično delo, kosovska policija samo vreba na administrativnim prelazima i bez obrazloženja hapsi Srbe, što izazviva strah građana od putovanja. Nenad Orlović koji je uhašpen pre godinu dana zbog protesta je još u pritvoru. Pre dvadesetak dana je zbog istog događaja uhapšen i Slobodan Miletić.

Kao rezultat sinhronizovane akcije Prištine i zapadnih zemalja, u proteklih godinu dana oko 14 odsto Srba je otišlo iz svojih domova bežeći od kidnapovanja, napada, otimanja imovine, pucanja na njih, privođenja… Dok se iz Brisela budno prati modernizacija Vojske Srbije, iako je Beograd mnogo puta akcentovao vojnu neutralnost, ćuti se na formiranje tzv. kosovske vojske i zveckanje oružjem.

Ministar odbrane lažne države Ejup Maćedonci rekao je juče da “iako ne misli da će rat početi sutra, političke indicije navode na pomisao da će na kraju doći do oružanog sukoba”:

– Mandat Kfora je da štiti granicu, ali pored toga razvijamo vojsku Kosova sa svim potrebnim kapacitetima i obukom i trudimo se da uvek budemo spremni da zaštitimo teritoriju naše zemlje.

(S.S.R. – D.Z, V. novosti)

Jedan komentar

  1. Ako sve ove nagrade Kurtiju za uspešno sprovođenje terora nad Srbima, koje daju “prijatelji” iz EU pod dirigentskom palicom Amerike, Vučiću nisu dovoljan kardinalni znak da treba dići ruke od “evropskog puta”, ne znam šta jeste! Svako njegovo bespogovorno bauljanje putem bez alternative stvara prostor za još neku nagradu Kurtiju, dok srpski narod pati i iseljava se…

    Muka mi je već od Evropske unije, od Kurtija, od Zapada, od zapadnih “vrednosti”, od licemerja, od “prijatelja”, ludila, neznanja, nekompetentnosti, ulizivanja, dodvoravanja…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *