ШТО ЈЕ СРБИМА ГОРЕ, ТО ЈЕ КУРТИЈУ БОЉЕ: Запад тзв. Косову шири врата међународних институција упркос терору над нашим народом

 

СРБИ на Косову и Метохији једини су народ у Европи који буквално живи у гету, стална су мета напада режима из Приштине, а за то време премијер привремених инститиција Аљбин Курти, за своја злодела, ниже само награде – тзв. Косово је добило визну либерализацију, дошли су на корак до Савета Европе, постали су придружени члан Парламентарне скуштине НАТО… Укратко, што је нашем народу горе, то је Куртију боље.

У овој атмосфери прошла је прва година наметнутих албанских градоначелника у четири српске општине на северу Косова и Метохије – Северној Митровици, Лепосавићу, Звечану и Зубином Потоку, али и више од три године од када је тзв. премијер дошао на власт.

Нико више и не помиње да роба из централне Србије не може на КиМ, утихнула је прича о укидању динара, потезу који је угрозио егзистенцију нашег народа, спорадично се понегде чује да Приштина треба да формира Заједницу српских општина (већ 11 година није), а гласноговорник ЕУ Петер Стано врти исту плочу о одговорности две стране, иако је сасвим јасно да је кривац само један. Али, њему Европа чува леђа. Додуше, некако су се у визној либерализацији провукли и Срби са КиМ, али као последњи у реду оних којима је Европа отворила врата за путовања.

На “критике” ЕУ поводом упада у објекте Поштанске штедионице, председник скупштине у Приштини Глаук Коњуфца поручио је шефу европске дипломатије Ђозепу Борељу да би било добро да напише извештај о акцији “косовске полиције и да у њему напише да су експозитуре Банке Поштанске штедионице биле противзаконите и да их треба затворити”.

Председник Привременог органа општине Лепосавић Зоран Тодић рекао је да је упад албанских градоначелника у зграде општина на северу КиМ уз помоћ тзв. косовске полиције био нелегитиман и нелегалан и да сада највише испашта обичан народ. Подсетио је да је тада у Звечану дошло до сукоба током протеста, а Драгиши Гаљку су Куртијеви специјалци пуцали у леђа:

– Убеђен сам да је то могло да се спречи, али једноставно то је остало на саопштењима кључних западних земаља, које су тада давале препоруке да се ништа не ради на силу и да ти председници општина обављају радне задатке у неким другим јавним зградама. Влада у Приштини није уважила позиве међународне заједнице и ставове локалног становништва.

Аналитичар Огњен Гогић наводи да нико више не поставља питање оставки нелегитимних градоначелника који ће остати до краја мандата, односно до октобра 2025. и поред тога што су на власт дошли на изборима не које је изшло свега три одсто бирача и то Албанаца, јер су Срби бојкотовали:

– Они су протеклих годину дана доносили одлуке против интереса становништва, посебно у Косовској Митровици.

Адвокат Љубомир Пантовић наводи да су хапшења Срба који су учествовали у протестима због доласка албанских градоначелника, класична злоупотреба закона:

– Људи су и даље у страху од потенцијалних хапшења, јер су догађаје испред општине Звечан снимали највероватније и Кфор и косовска полиција. Уместо позива од стране тужилаштва и навођења разлога уколико се неко сумњичи за неко кривично дело, косовска полиција само вреба на административним прелазима и без образложења хапси Србе, што изазвива страх грађана од путовања. Ненад Орловић који је ухашпен пре годину дана због протеста је још у притвору. Пре двадесетак дана је због истог догађаја ухапшен и Слободан Милетић.

Као резултат синхронизоване акције Приштине и западних земаља, у протеклих годину дана око 14 одсто Срба је отишло из својих домова бежећи од киднаповања, напада, отимања имовине, пуцања на њих, привођења… Док се из Брисела будно прати модернизација Војске Србије, иако је Београд много пута акцентовао војну неутралност, ћути се на формирање тзв. косовске војске и звецкање оружјем.

Министар одбране лажне државе Ејуп Маћедонци рекао је јуче да “иако не мисли да ће рат почети сутра, политичке индиције наводе на помисао да ће на крају доћи до оружаног сукоба”:

– Мандат Кфора је да штити границу, али поред тога развијамо војску Косова са свим потребним капацитетима и обуком и трудимо се да увек будемо спремни да заштитимо територију наше земље.

(С.С.Р. – Д.З, В. новости)

Један коментар

  1. Јелена

    Ако све ове награде Куртију за успешно спровођење терора над Србима, које дају “пријатељи” из ЕУ под диригентском палицом Америке, Вучићу нису довољан кардинални знак да треба дићи руке од “европског пута”, не знам шта јесте! Свако његово беспоговорно бауљање путем без алтернативе ствара простор за још неку награду Куртију, док српски народ пати и исељава се…

    Мука ми је већ од Европске уније, од Куртија, од Запада, од западних “вредности”, од лицемерја, од “пријатеља”, лудила, незнања, некомпетентности, улизивања, додворавања…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *