SAHRANILI BRISEL, A OŽIVLJAVAJU AHTISARIJA: Zapad se perfidno vraća planu finskog diplomate, koji je odbačen još 2007. godine

ZAPADNE sile, a posebno Velika Britanija, u poslednje vreme pokušavaju da u igru vrate nekakvu modifikovanu verziju Ahtisarijevog plana za tzv. Kosovo, iako je ovaj dokument odbijen u Skupštini Srbije i pred Savetom bezbednosti UN. Perfidno su ga pre neki dan proturile zemlje Kvinte u saopštenju o zabrani ulaska patrijarha Porfirija i vladika na KiM, pa su “kritikujući” Prištinu istakli:

– Odluka vlade je u suprotnosti sa odredbama Ahtisarijevog plana koji jasno propisuje prava, privilegije i imunitet za sveštenstvo SPC i nije u skladu sa obavezama Kosova koje proističu iz dijaloga koji se vodi uz posredstvo EU.

Zanimljivo je da pominju propali Ahtisarijev plan, predložen još 2007. godine, a ne važeći Briselski sporazum potpisan posredstvom Evropske unije kao garanta, a koji predviđa osnivanje Zajednice srpskih opština, na šta se Priština oglušuje više od decenije.

– Oni sada rade na jednom drugom triku, čitava ta lobi mašinerija oko Geralda Knausa, Britanci … A to je da se vratimo na Ahtisarijev plan. Na taj način se u drugi plan stavlja Briselski sporazum – pročitao je namere moćnika predsednik Aleksandar Vučić.

Preko plana kontroverznog finskog diplomate, Zapad je pokušao da mirnim putem isposluje priznavanje kosovske nezavisnosti od Srbije i da ga “overi” prihvatanjem u Savetu bezbednosti. Odbijanje tog dokumenta i u našoj zemlji, a i pred SB UN bila je diplomatska pobeda Beograda, uz veliku pomoć Rusije. To je, inače, bio plan koji je davao koncesije za srpsko stanovništvo na KiM, kao i za crkve i manastire, a one su bile više prividne nego stvarne.

Nekadašnji ministar spoljnih poslova Vladislav Jovanović istakao je, za “Novosti”, da Zapad pokušava da “oživi mrtvorođenče” i izvlači plan iz prašine, “nudeći ga kao neku vrstu pravne osnove za Srbe koji traže osnivanje ZSO, a koja je navodno napravljena na osnovama tog plana koji je nudio našem narodu autonoman život u okviru lažne države”.

– Dakle, sad to izvlače kao neku vrstu psihološkog pritiska i za novu igru koriste mrtav dokument. A situacija na tzv. Kosovu prema Srbima je takva da ne postoji ni taj minimum normalnog života koji je “ponudio” Ahtisari. Hapse ljude bez dokaza, otimaju imovinu, pucaju na njih, ukida se dinar… Prethodna vlast je pogrešila kada smo pristali na formulaciju normalizacija odnosa sa Prištinom i sada nas to stalno sapliće, trebalo je da insistiramo na tehničkom sporazumu, da se radi na olakšavanju uslova za normalan život stanovništva, a da sporazum ne zadire u naš suveenitet na Kosovu. Sada se stalno mučimo sa tim – istakao je Jovanović.

On smatra da na sve zaobilazne načine pokušavaju da nas navuku na tanak led, kao na primer sada povodom ukidanja dinara, pa se preporučuje da problem reše banke tzv. Kosova i Srbije i svuda žele da nemetnu “državnost” koja ne postoji.

(S.Rovčanin Tomković, V. novosti)

2 komentara

 1. Zemlje kvinte su neviđeni licemeri i od njih nikad nikakvog dobra za Srbiju!.

  Mene brine predsednik koji od Briselskog sporazuma očekuje jedino ispunjenje obaveza u vezi sa ZSO. To je on jedino i tražio, pa ni to nije uspeo da isposluje, iako je kapom i šakom poklonio sve atribute državnosti šiptarskoj kvazi državi, kao da je KiM njegova lična prćija.
  A pružala mu se prilika da, bezbroj puta dosad, prelomi i odbaci B. sporazum koji ne funkcioniše, kad ni ta jedna – bedna – obaveza nije ispunjena. Ili bar da je Šiptarima ispostavio poduži spisak srpskih zahteva… Sad trpi podsmevanje u vidu davno odbačenog Ahtisarijevog plana… Ispade da nam je B. sporaziu neki bogomdani dobar ishod – a nije. Iako ponižen od strane “prijatelja” nastavlja pesmu: ZSO, ZSO, EU!

  Vučiću, odbacuj B. sporazum! Još nije sasvim kasno. I ne boj se; u EU ionako NIKAD nećemo biti primljeni!

 2. glas naroda

  Sahranili Brisel, a oživljavaju Ahtisarija

  Gledano iz drugog ugla, i Aktisarijev i Briselsi plan imaju isti cilj: Formiranje nove šiptarske-albanske države Kosovo (otimanje srpske teritorije): finalizacija Br. sporazuma na unutrašnjem planu je pred svršen čin. Na spoljašnjem planu vrši se snažan pritisak na Srbiju da prihvati “normaizaciju” odnosa sa Kosovom za članstvo Kosova u UN Ohridsim sporazumom.
  Zapad razradjuje modifikovau verzuju Ahtisarijevog plana za tzv. nezavisno Kosovo (po Bris. sporazumu ima sve statusne-državne atribute). Zašto to rade, nameću se više razloga: Prvi je alibi, da se nametne diskurs da je Ahtisarijev plan prihvatljiviji za Srbiju, kao Briselski sporazum je mrtav, i na taj način da se prikrije odgovornost za katastrofalan Briselski sporazum kojim se otima KiM. Drugi razlog je da se prikaže da je Br. sporazum navodno mrtav(!) – kako mrtav kada je Kosovo po tom sporazumu dobilo sve statusne državne atribute (odredjuje se državni status Kosova, a u naslovu, predmet sporazuma, obmanjuju nas da se radi o normalizaciji odnosa). Može da se kaže da je pred svršen čin (u jedanajesetogodišnjim pregovorima). Treći razlog je prebacivanje odgovornosti za B. sporazum na medjunarodnu zajednicu i Ahtisari-plan, da se zaštiti srpski pregovarački tim na čelu sa Vučićem od narodne kritike! Četvrti razlog je, potencira se kako je Kurti, Priština prihvatila izradu prednacrt statuta za ZSO (Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom, kako piše u sporazumu) po konceptu EU. ZSO isto kao alibi čuvan je za finalizaciju sporazuma, Kurti će kao dati ZSO Srbima, da Srbija implementira sve iz Ohridskog sporazuma za normalizaciju! Formulaciju koncepta ZSO je izradio predsednik Vučić i priložio ga Briselskom sporazumu (to je izjavila premijerka Ana Brnabić 19. 2./23 u “Politici” govoreći o mudroj i pametnoj politici predsednika. Vidimo da su kosovski Srbi 2013.godine od navodno autonomije slično republici Srpskoj – dobili status “geto”).
  Da ne dužim, postavlja se jedno od brojnih pitanja predsedniku Vučiću – zašto u govorima više puta kaže, citiram: “nedamo da nas ponižavaju i otimaju R. Srpsku i Srbiju” (što ne kaže otimaju KiM?). Kao što se uvek zahvaljuje stranim država na podršci teritorijalnom integritetu Srbije – a nikada ne kaže “sa Kosovom i Metohijom kao sastavnim delom Srbije”,i kaže da je tzv. Kosovo naša južna pokrajina – a to nigde ne piše u B. sporazumu!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *