ПАПИР БЕЗ ПОКРИЋА, РАЂА СЕ НОВИ СВЕТ: Документ о Сребреници нема легитимитет, не би се сматрао валидним ни у једној скупштини

НЕ постоји скупштина на свету, па чак ни у земљама које важе за “недемократске” у којој закон, одлука или најобичнији документ, може да прође без најмање половине присутних посланика. А у Генералној скупштини Уједињених нација десило се да је Резолуција о Сребреници, суманутим начином бројања само оних који су “за” и “против”, донета гласовима 84 депутата, што није била ни проста већина оних који су седели у сали, а далеко је испод половине чланица УН (193 државе). Стога, бројке да је 109 земаља било против, уздржано или није гласало и да из њих долази готово две трећине становника планете носе само једну поруку – Резолуција нема легитимитет!

 
 

Ово је само један утисак који је оставило гласање о скаредној декларацији о Сребреници која предвиђа успостављање 11. јула као међународног дана сећања, кажњавање негирања геноцида и његово увођење у образовне програме. Други је да се свет дубоко поделио око универзалног питања страдања и жртава, што је тема на којој би требало да влада јединство, али како када се политизацијом рачунају само страдали са једне стране, а остали се и не помињу.

Такође, било је јасно да, и поред страховитих притисака западних држава, поготово Немачке која је и била спонзор спорног текста, више не постоји страх “малих” земаља да се супротставе и не дозволе да буду само лутке којима други повлаче конце. Одјекнуо је недвосмислен став Никарагве да су колонизатори спровели највећи геноцид, велики је био Мали, а Сао Томе и Принципе принципијелан… Против су гласали и Комори, Белорусија, Сирија, Куба, Антигве и Барбуда, Северна Кореја, Доминика, Еритреја, Есватини, Гренада, Науру, Србија, Мађарска, Кина и Русија.

Кина је од традиционално уздржане, гласала против Резолуције, указујући да ништа што доноси поделе не може бити у интересу било кога. И видело се да Русија, па макар остала сама, никада неће престати да подсећа Немачку да је ова држава корен злочина, да је палата УН саграђена како се никада више не би поновиле страхоте које су спровели Германи у Првом и Другом светском рату, те да реч геноцид не би имали право ни да спомену.

Велики део Азије, Средње и Јужне Америке, као и Африке није желео да подлегне економским и политичким притисцима спонзора – уздржане су биле Индија, Алжир, Бразил, Камерун, Конго, Етиопија, Конго, Јамајка, Кенија, Мексико, Судан, Вијетнам, Уједињени Арапски Емирати, Тајланд… Наше комшије су, нажалост, послушале менторе. Једино су Мађари гласали против, док су сви остали суседи били “за”. Поштовање према Србији из “круга Европе”, уздржаним гласовима, показали су Грчка, Словачка и Кипар, док Монако није гласао.

Бивши амбасадор Србије при УН Бранко Бранковић рекао је да је све “што пише у Резолуцији о Сребреници празна прича на папиру и ништа не значи, јер скоро две трећине човечанства, није гласало за такву глупост”.

– Ова Резолуција није обавезна и нема шта да заживи, поготово у оваквом односу снага приликом гласања – 57 земаља Организације исламских држава углавном је морало да буде дисциплиновано и да гласа “за”. Двадесетак земаља на челу са Немачком могу сутра да буду позване на одговорност због геноцида који су починили. Гласање је један велики ударац западњацима који покушавају негде да добију неки поен. Постојећи међународни поредак је готов и сви они у Европи ће врло брзо, чим стане рат у Украјини да лете са власти – рекао је Бранковић.

Иначе, пракса гласања у ГС УН показује да је огромна већина Резолуција, поготово о осетљивим питањима, доношена двотрећинском већином или једногласно. Међутим, остављена је могућност да се промени начин гласања, што се приликом усвајања документа о Сребреници и десило и она је само захваљујући овом маневру прошла.

2 коментара

 1. Јелена

  Да, овакво гласање нигде не би прошло, сем у светској организацији званој УН!
  За нас чињеница да за “резолуцију” није гласала ни проста већина има вредност као морална победа и ништа више. За нас није легитимна, али за светске битанге – спонзоре и коспонзоре – итекако јесте па ће се и понашати сходно том уверењу.
  То што је за нас ништавна – да ли треба да буде знак да ништа и не треба да радимо у одбрану части и опстанка?
  Драги наш јединствени и незаменљиви председниче и наша Владо, то треба да вас натера да
  – објавите престанак срљања у ЕУ која нас неће, једнако као што и ми , српски народ – већином – нећемо њу: бахату , презриву, лицемерну и покварену до сржи заједницу бројних земаља огрезлих у невиној крви слабијих народа широм планете – истинске геноцидаше;
  – да више не “размишљате” о увођењу обавезног служења војног рока, него да га уведете;
  – да престанете са јаловим одласцима у Брисел, тј. да одбаците Бриселски споразум као базу за преговоре, јер не води ничему;
  – да забраните рад, нашим и страним, свим НВО које нам, о нашем трошку, раде о глави;
  – да школсим програмима започнете васпитавање младих на славној прошлости, величањима наших хероја и светитеља и наше културе;
  – да се потрудите да православље са својим моралним вредностима уђе у срца свих, наместо пуких верских ритуала;
  _ да јачате васпитни утицај породице и школе (без огавних џендера, молим!);
  – да не саучествујете у отимању деце од родитеља под лажним изговорима, хранећи болесне прориве светских педофила и стараца жељних продужења живота младим органима;
  – да гледате “уназад”, итекако, јер ко не зна откуд је дошао не може да зна ни куд иде;
  – да окренете поглед ка “светлоси са Истока” где и за нас има места, без условљавања; итд.итд.

  Једном речи: ПОНАШАЈТЕ СЕ КАО ХРИШЋАНИ!

 2. LEON RADIC ZENICA BiH

  ZA ZAPADNE TVORCE OVE TZV.REZOLUCIJE KLJUCNO JE JE BILO – DOBITI VECINU COVJECANSTVA KROZ DEMOKRATSKI ALAT, GLASANJEM U GENERALNOJ SKUPSTINI UN-a. TIME BI OVA TZV.REZOLUCIJA BILA OVJERENA I POTVRDJENA OD STRANE COVJECANSTVA I ZAPAD BI IMAO OPRAVDANJE DA NASTAVI DA SE IZIVLJAVA NAD SRBIJOM I MEDJUNARODNIM PRAVOM. E TU JE VELICANSTVENA POBJEDA SRBIJE, DA SNAGOM ARGUMENATA UVJERI VECINU COVJECANASTVA DA NE PRIHVATI ZAPADNE LAZI. U BIBLIJI SE KAZE – NE SILOM I MOCI, NEGO DUHOM MOJIM GOVORI GOSPOD. SRBIJA JE PROSLAVILA BIBLIJU.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *