КУРТИ НЕЋЕ НИ “С” ОД СРПСКОГА НА КОСОВУ: Упад у банке на северу КиМ потврдио да Приштина жели да протера Србе из покрајине

Након што је чланство о пријему тзв. Косова скинуто са дневног реда у Савету Европе, Приштина се вратила старом обрасцу – наставку системског затирања свега српског на Косову и Метохији.

Ни “квази” нацрт Заједнице српских општина који су до јуче нудили као чланску карту за место у поменутој међународној организацији, више није актуелан. Поново је у првом плану појачавање терора над нашим сународницима, док запад мирно посматра пузајуће етничко чишћење.

Овако наши саговорници коментаришу упад тзв. косовске полиције у Поштанску штедионицу, по диктату Аљбина Куртија, који је уследио само неколико дана након што је њихов главни преговарач у дијалогу Бесник Бисљими одбио предлог ЕУ – увођење пословног субјекта преко којег би се обављале динарске трансакције. А на упад дугим цевима у експозитуре у Косовској Митровици, Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу, док су грађани покушавали да подигну пензије, социјалну помоћ и друга примања, амерички Стејт департмент реаговао је “благим разочарањем”.

– Питања у вези са овим канцеларијама била су предмет дугих дискусија у оквиру дијалога који води ЕУ. Ова акција није координисана са међународним партнерима и ескалира тензије. То подрива перцепцију о доброј вери Косова у решавању отворених питања са Србијом кроз дијалог. Влада САД је доследно позивала на координацију између наших влада како би подржала напредак Косова на његовом евроатлантском путу, а последњи пут је то урадила подсекретарка Елизабет Ален на свом састанку са премијером Куртијем 19. маја. Позивамо владу Косова да се врати конструктивном ангажовању у дијалогу и позабави основним потребама свих својих грађана, укључујући и оне из српске мањине, негативно погођеним недавним променама валутних прописа – наводи се у одговору портпарола Стејт департмента “Гласу Америке”.

Министарка за бригу о породици и демографију Милица Ђурђевић Стаменковски осудила је насилни упад косовских параполицијских снага и назвала га “актом геноцидне политике према Србима у покрајини”.

– Режим у Приштини свакодневним провокацијама и окупацијом српских институција ствара неподношљиве услове за живот српских породица, које су због забране платног промета и трговине са централном Србијом доведене у стање алармантне хуманитарне и егзистенцијалне кризе. Курти свој бес због свог политичког пораза у Савету Европе, сада испољава над српским народом у покрајини, који се систематски излаже најподмуклијим облицима геноцидних радњи и етничког чишћења – поручила је Ђурђевић Стаменковски и упутила критике институцијама ЕУ због њихове гласне тишине на терор и страховладу Куртијевог режима.

Историчар и аналитичар Срђан Граовац објашњава да сада, када у наредном периоду нема ништа од пријема у СЕ, Курти нема намеру да се уздржава од насилних потеза.

– Он овим шаље поруку ЕУ и да ситуација може бити још гора и да је на неки начин уцењује како би у наредном периоду изашла у сусрет његовим захтевима. Истовремено, оваква готово никаква реакција Америке, потврђује да је ова администрација у Вашингтону наклоњена Куртију и да га толерише, па ништа другачије не би требало ни очекивати.

Да подсетимо, током упада тзв. косовске полиције у понедељак, приведени су на информативни разговор директори Филијале Поштанске штедионице и Управе за Трезор, Игор Радић и Миодраг Винћентијевић, који су потом, пуштени.

Испред главне филијале за време полицијске акције, окупили су се грађани који су покушали да спрече одвођење.

– Наш протест је трајао готово четири сата. На крају су нам припадници тзв. косовске полиције гарантовали да ће бити пуштени – истиче Александар Арсенијевић из Српске демократије, који је испред тзв. косовских полицајаца који су дежурали током акције, бацао брашно, слаткише, воће. Тиме је симболично показао како су ове намирнице укидањем динара, сада Србима недостижне.

(Д.Зечевић-М. Станојковић, В. новости)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *