Корак ка новој економској стварности

Трилатерални самит Кине, Јужне Кореје и Јапана, управо окончан у Сеулу, представља подстицај новом квалитету односа ове три земље које, према оценама аналитичара, своје односе не треба да жртвују због САД

У Сеулу је управо завршен Трилатерални самит Јужне Кореје, Кине и Јапана који представља реализацију идеје рођене пре четврт века да водеће економије Азије одржавају директне контакте у овом формату. Три земље су претходно одржавале издвојене састанке у оквиру формата АСЕАН плус три, а пошто су њихове економске везе расле, од тог формата се дошло до заједничког самита који се, све до пандемије вируса корона, одржавао сваке године. Сврха је подстицање све бољих добросуседских односа. Током минулих 25 година успостављено је више од 70 механизама сарадње три земље, на различитим нивоима.
Из Пекинга подсећају да су, након потписивања и ступања на снагу Регионалног свеобухватног економског партнерства почетком 2022. године, три земље отвориле нове могућности у трговини, продубљивању инвестиција и заједничком истраживању прекоморских тржишта. Трилатерална трговина Кине, Јужне Кореје и Јапана порасла је са 130 милијарди долара у 1999. на више од 710 милијарди долара у 2022. години, а удео ових земаља у глобалној економији повећан је са 17 одсто на 24 одсто.

НЕУМОЉИВ ГОВОР БРОЈЕВА Трилатерални самит, који је ове године одржан у Сеулу, долази у време када се поставља питање одржања економског раста у свету, али и великих искушења пред којима стоји Кина у Тајванском мореузу, односно наоружавања тог кинеског острва од стране САД. Намера Сједињених Дражава да одржи војно присуство у Јужном кинеском мору и прекомпонује своје војне снаге на Далеком истоку, укључујући Јапан и Јужну Кореју, као и у региону југоистока Азије, што су неки од аналитичара тамошњих геополитичких дешавања назвали новим „азијским НАТО-ом“ и претњом Кини, представља оштар контраст потреби обнове раста економске сарадње и неговања добросуседских односа три земље.
Посматрано из Јужне Кореје, свеобухватни развој економских веза са Кином огледа се у чињеници да је Јужна Кореја лане, први пут, забележила спољнотрговински дефицит у размени са том земљом. Кина је већ 20 година заредом највећи трговински партнер Јужној Кореји. Упркос паду од 13,5 одсто на годишњем нивоу, вредност билатералне трговинске размене достигла је, према кинеским изворима, више од 310 милијарди долара током 2023. године.
Важно је напоменути да у Сеулу, судећи према писању тамошњих медија, констатују да је Кина врло брзо престигла Јужну Кореју у области производње полупроводника, а ни други сектори производње нису изузетак од овог тренда. „Самсунг електроникс“ је само пре десетак година био водећи произвођач паметних телефона у Кини, са тржишним уделом од 20 одсто. Удео „Самсунг електроникса“ у Кини сада износи око један одсто. Продаја компаније „Хјундаи“ у Кини пала је са 1,14 милиона јединица у 2016. на 240.000 јединица 2023. године.
У Сеулу очекују да ће трговински дефицит у трговини с Кином бити настављен и да је тешко очекивати суфицит или потпуну спољнотрговинску равнотежу као у прошлости, односно до 2022. године. Тренд дефицита у трговини с Кином је видљив и у овој години: у јануару (- 1,69 милијарди долара), марту (- 880 милиона долара) и априлу (- 1,96 милијарди долара). Само је у фебруару (+ 230 милиона долара) Јужна Кореја остварила трговински суфицит у трговини с Кином.
Штавише, у спољнотрговинским односима Кине и Јужне Кореје, према наводима јужнокорејских медија, појављује се и потпуно нови тренд. Кореја се суочава с растом увоза из Кине посредством онлајн-малопродаје. Према статистичким подацима те земље, удео кинеске робе онлајн-куповином лане је достигао 48,7 одсто. Први пут удео кинеске робе увезене у Јужну Кореју прекограничном онлајн-куповином надмашио је америчку робу (27,5 одсто), која је до 2023. била неприкосновена на јужнокорејском тржишту. Три земље сада разматрају како да унапреде раст међусобне трговине, што би, посматрано из Пекинга, сада требало да буде главно обележје њихових односа.

КИНА ЗА РАЗВОЈ САРАДЊЕ Пекинг, залажући се за ширење сарадње земаља Далеког истока, сматра да трећи партнер, Јапан, „исувише пажљиво“ прати САД, због чега долази до чекања и оклевања јапанских фирми приликом улагања у Кину, а то негативно утиче на даље ширење билатералне кинеско-јапанске трговине. Ово је мишљење Џанг Ђифенга, бившег потпредседника Института јапанских студија при Кинеској академији друштвених наука, које је пренео лист „Глобал тајмс“. „У овом случају, само САД побеђују, док Јапан сноси губитак“, приметио је Џанг.
Што се тиче сарадње у индустријским и ланцима снабдевања, посебно у области напредне технологије, Јапан и Јужна Кореја треба да престану да следе амерички приступ „малог дворишта и високе ограде“ у постављању економских ограничења према Кини, истиче Џанг Хуејџи, директор Института за студије Северне и Јужне Кореје при Истраживачком институту североисточне Азије Универзитета Ђилин. „У последње време континуирана апресијација америчког долара довела је до огромне депресијације азијских валута, посебно вона и јена. Трилатерална финансијска сарадња може, у великој мери, да се носи са финансијским шоковима ван региона“, рекао је Џанг Хуејџи. У Кини, такође, сматрају да постоје чврсти темељи економске и трговинске сарадње међу трима земљама које треба да буду усредсређене на сарадњу.
Имајући у виду да је кинеско острво Тајван потенцијално жариште сукоба САД са Кином и у овом тренутку вероватно највећа претња развоју регионалне сарадње, премијер Ли Ћијанг позвао је на самиту у Сеулу Јапан да се на прави начин позабави питањем овог острва, као и историјским питањима, те да ради с Кином на изградњи конструктивних и стабилних односа који, како је наведено, испуњавају захтеве нове ере. Ли је, према извештајима кинеских медији, рекао да су тајванско питање и историјска питања важни за политичку основу кинеско-јапанских односа, изразивши наду да ће јапанска страна поштовати своју посвећеност на тему Тајвана и створити здраво окружење за развој билатералних веза.
Трилатерални самит Кине, Јужне Кореје и Јапана у Сеулу, након паузе проузроковане пандемијом коронавируса, представља мали, али чврст корак ка новом квалитету регионалних односа који би требало да буду подређени америчким војним присуством на Далеком истоку.
Јужнокорејски председик Јун Сук-јеол у разговору са кинеским премијером такође је потврдио да одржавање блиске сарадње са Кином није важно само за развој обе земље, већ и за постизање глобалног мира и просперитета. Он је, како преноси лист „Чајна дејли“, уверио Ли Ћијанга да се Јужна Кореја придржава принципа једне Кине, става који остаје непромењен, као и да ће наставити да стабилно развија своје односе са Кином, додавши да је спреман за продубљавање трилетарелне сарадње између Јужне Кореје, Кине и Јапана.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *