Ko kuca na vrata nove pandemije?

Nova Agenda SZO pod sloganom „Svi za zdravlje, zdravlje za sve“ tema je Sedamdeset sedme skupštine ove organizacije koja se u Ženevi održava od 27. maja do 1. juna 2024

U kojoj su vezi nastojanja SZO da preuzme zdravstveni suverenitet drugih država s najavama nove velike pandemije?

Nova Agenda Svetske zdravstvene organizacije pod sloganom „Svi za zdravlje, zdravlje za sve“ tema je Sedamdeset sedme skupštine ove organizacije koja se u Ženevi održava od 27. maja do 1. juna 2024. Očekivano, u prisustvu delegacije svih država članica fokus će biti na specifičnoj zdravstvenoj agendi koju je pripremio Izvršni odbor (završio svoj rad 9. maja).
Skupština kao telo koje donosi odluke glasaće o tome da li da usvoji dva pravno-obavezujuća instrumenta SZO: novi Sporazum o pandemiji i izmene i dopune Međunarodnih zdravstvenih propisa (IHR). Nove politike se najmanje tri godine dizajniraju kako bi koordinirale i standardizovale spremnost za pandemiju na nacionalnom nivou, dopunjujući druge inicijative koje se odnose na spremnost za pandemiju u nastajanju.
Čini se da je lakši bio poduhvat Odiseja da se provuče između Scile i Haribde nego što će „SZO kamili proći kroz zdravstvene uši planete“. (Prema Mateju, Hrist propoveda: Lakše je kamili kroz iglene uši nego bogatome u carske nebesko).
Predlagači promena u SZO su nekontrolisano bogate biomedicinske kompanije i zainteresovani pojedinci.

HTELI DA VLADAJU I „INTELIGENCIJOM“ Svet je duboko podeljen oko novih dokumenata SZO unazad makar tri godine.
Agenda koja je prvi put predstavljena u maju 2023. da bi zatim „prošla“ bez rasprave na Generalnoj skupštini UN u Njujorku septembra 2023. predviđala je novu politiku SZO One Health, kojim bi se službenicima javnog zdravlja prepustili potpuna kontrola i nadzor nad veštačkom inteligencijom, internetom, poljoprivredom, klimatskim promenama, javnim zdravstvom, medicinskim sistemima, ekološkim lokacijama, urbanim i ruralnim područjima.

Pohvalio napore „100+ panteona globalnog liderstva“ koji su stali u odbranu sporazuma: Bivši britanski premijer
Gordon Braun

Takođe, ona u istu ravan stavlja životinjski, biljni i ljudski život. SZO je, podsetimo, u ranim dokumentima sporazuma dala primat istraživanjima uticaja ljudskih aktivnosti na životnu sredinu i staništa divljih životinja, te kako to dovodi do pretnji bolestima. Namera je staranje o kritičnim oblastima, uključujući proizvodnju i distribuciju hrane, urbanizaciju i razvoj infrastrukture, međunarodna putovanja i trgovinu, aktivnosti koje dovode do gubitka biodiverziteta i klimatskih promena, a želje su išle u pravcu „disciplinovanja“ onih koji vrše povećan pritisak na bazu prirodnih resursa – jer to može dovesti do pojave zoonoza (bolesti). U „Davosu 24“ javnost je obaveštena da se u ovaj krug distopije ulazi „svojim parama“ i da su članice SZO već odobrile budžet od dodatnih 6,83 milijarde dolara za naredne dve godine (2024. do 2025). Recimo da je 2022. za oblast globalnog zdravlja izdvojeno 39,3 milijarde dolara od vlada i multilateralnih agencija…
Otvorena pobuna protiv ustupanja ovolike moći Tedrosu, Gejtsu, Burli ili Džeremiju Fararu, sada vodećem naučniku SZO a do 2023. čoveku koji je vodio kovid 19 kampanju u Engleskoj, krenula je u martu u SAD.

MOĆ BEZ PRESEDANA Guverneri iz 24 države SAD podigli su glas protiv pregovora o sporazumima koje vodi Bajdenova administracija, a koja bi, tvrde oni, trebalo da dodeli Svetskoj zdravstvenoj organizaciji moć bez presedana i neustavna ovlašćenja nad Sjedinjenim Državama i njihovim narodom.
Među potpisnicima pisma našli su se guverneri iz Alabame, Aljaske, Arkanzasa, Floride, Džordžije, Ajdaha, Indijane, Ajove, Luizijane, Misisipija, Montane, Nebraske, Nevade, Nju Hempšira, Severne Dakote, Oklahome, Južne Karoline, Južne Dakote, Tenesija, Teksasa, Jute, Virdžinije, Zapadne Virdžinije i Vajominga.

Glavni naučnik SZO kazao je da se H5N1 razvio u „globalnu zoonotsku pandemiju životinja“ i da su naučnici zabrinuti da bi virus mogao evoluirati i širiti se među ljudima: Džeremi Farar

U pismu se navodi da je „cilj ovih instrumenata da osnaže SZO, posebno njenog, ni od koga nekontrolisanog, generalnog direktora, sa ovlašćenjem da ograničava prava građana SAD, uključujući slobode kao što su govor, privatnost, putovanja, izbor medicinske nege i informisani pristanak, dakle kršeći osnovne principe našeg ustava“.
Ako budu usvojeni, ovi sporazumi bi, upozoravaju gradonačelnici, otvorili put za avanzovanje SZO od savetodavnog tela do globalnog autoriteta u javnom zdravstvu.
Dokumenti na koje se pozivaju guverneri su novi ugovor pod nazivom Sporazum SZO o pandemiji i amandmani na postojeće međunarodne zdravstvene propise (IHR), koji bi zajedno centralizovali značajnu količinu ovlašćenja unutar podružnice Ujedinjenih nacija ako SZO proglasi „vanredno zdravstveno stanje“.

100+ PANTEONA GLOBALNOG LIDERSTVA Ni SZO nije sedela skrštenih ruku. Uoči obraćanja američkih političara svom predsedniku oglasio se jedan od vodećih lobista sa titulom ambasadora SZO, bivši britanski premijer Gordon Braun.
Braun je pohvalio napore „100+ panteona globalnog liderstva“ koji su stali u odbranu sporazuma.
„Danas se vrši snažna intervencija 23 bivša nacionalna predsednika, 22 bivša premijera, bivšeg generalnog sekretara UN i tri nobelovca kako bi se izvršio pritisak na hitan sporazum međunarodnih pregovarača o sporazumu o pandemiji, prema Ustavu SZO, za jačanje kolektivne spremnosti sveta i odgovora na buduće pandemije“, naveo je bivši premijer u saopštenju za javnost.
Nijedna zemlja, dodao je, neće ustupiti nikakav suverenitet i nijedna zemlja neće videti da se njeni nacionalni zakoni poništavaju.

Upozorio da univerzitetske laboratorije rade bioeksperimente koji namerno modifikuju viruse, što je prava pretnja biološkoj bezbednosti: Robert Retfild

Već u aprilu SZO je predstavila revidirani Sporazum sa „ublaženim jezikom“ i veštije skrivenim namerama. U tom (prvom za širu javnost dostupnom nacrtu amandmana), od 17. aprila, oslabljen je pritisak na međunarodne zdravstvene propise.
I dok je SZO u prethodnom nacrtu IHR-a tražila „staranje“ nad „svim rizicima koji mogu da utiču na javno zdravlje“ u najnovijem ima za cilj da ograniči autoritet na širenje bolesti.
U nacrtu od 17. aprila najuočljivije je da je izbačena odredba da zemlje članice „priznaju SZO kao vodeći i koordinirajući autoritet međunarodnog odgovora na javno zdravlje“ i obavezuju se da će slediti direktive SZO tokom vanredne zdravstvene situacije. Nacrt takođe navodi da preporuke SZO nisu obavezujuće.
Ovakvo „zajedničko zdravlje“ definisano je u sporazumu o pandemiji kao „integrisani, objedinjujući pristup koji ima za cilj održivu ravnotežu i optimizaciju zdravlja ljudi, životinja i ekosistema“. Takođe, uklonjen je jezik kojim se eliminiše poštovanje lične slobode u korist „pravednosti“. Među ključnim principima sporazuma, fraza „puno poštovanje dostojanstva, ljudskih prava i osnovnih sloboda osoba“ zamenila je verziju iz prethodnog nacrta kojom su osnovne ljudske slobode i prava tretirane kao „principi jednakosti, inkluzivnosti, koherentnosti“ (DEI).
Ostale ublažene odredbe uključuju nastojanje da se SZO stavi u centar globalnog sistema nadzora za praćenje potencijalnih bolesti, propise za ubrzavanje proizvodnje vakcina, zahteve za digitalne zdravstvene pasoše, obaveze država članica da finansiraju proširenu infrastrukturu SZO za pandemiju, i transfer medicinske tehnologije i resursa iz bogatih zemalja u siromašne.
U sporazumima ostaju odredbe da je SZO „organ za usmeravanje i koordinaciju međunarodnog zdravstvenog rada“ koji daje ovlašćenje generalnom direktoru SZO da proglasi vanredno stanje pandemije. Dakle Tedrosu A. Gebrejesusu i Gejtsu pripada poslednja reč ukoliko se virus iznenada pojavi.

ČUVARI SUVERENITETA Poslednjih nedelja pregovarači su grozničavo radili na finalizaciji globalnog sporazuma o pandemiji što se može primetiti i po ažuriranju veb-stranice organizacije.
Tamo, između ostalog, stoji da je međuvladino pregovaračko telo za sporazume predvođeno državama članicama osnovano pre više od dve godine kako bi se ovaj napor unapredio. Zatim da će biro INB, koji vodi proces, dostaviti ishod na razmatranje Svetskoj zdravstvenoj skupštini. Dalje, doktorka Precijus Matsoso iz Južne Afrike izjavila je da je postignut napredak tokom poslednje runde diskusija o širokom spektru pitanja sadržanih u nacrtu sporazuma – ma šta to značilo.
Međutim, Amerikanci nisu zadovoljni ni ovakvom „soft“ verzijom sporazuma i izvesno je da potpis predsednika Džozefa Bajdena neće moći da pridruži Ameriku Ženevi. Svih 49 senatora Republikanske stranke izjasnilo se protiv dokumenta upozoravajući da je nadležnost za rešavanje zdravstvenih problema u Sjedinjenim Državama. Generalni tužioci iz 22 američke savezne države su 8. maja ispratili novo pismo predsedniku Bajdenu u kojem ga pozivaju da ne potpisuje sporazume SZO, navodeći da će se odupreti bilo kakvim pokušajima da ova organizacija uspostavi politiku javnog zdravlja u njihovim državama.
Slično raspoloženje vlada i u većini zemalja Afrike i Latinske Amerike dok su najmanje dve evrozemlje takođe izričito protiv. Premijer Slovačke Fico, na koga je izvršen atentat, ranije je izneo svoj sud da neće predavati zdravstveni suverenitet svoje zemlje Ženevi a na sličnom fonu govorili su i Mađari.
U međuvremenu, Odisejev splav sa svetskim zdravljem plovi između Scile i Haribde a umesto mitskih zveri čovečanstvo se našlo pred raljama nove pandemije za koju SZO tvrdi da ima integrisana rešenja.
Američki senatori su srozavanje ugleda i kompetentnosti SZO objasnili svom predsedniku i javnosti u pismu od 1. maja.
„Neuspeh SZO tokom pandemije kovida 19 bio je onoliko potpun koliko je bio predvidljiv i naneo je trajnu štetu našoj zemlji (…) Sjedinjene Države ne mogu sebi priuštiti da ignorišu ovu najnoviju nesposobnost SZO da obavlja svoje najosnovnije funkcije i mora se insistirati na sveobuhvatnim reformama SZO pre nego što se uopšte razmotre izmene Međunarodnih zdravstvenih propisa ili bilo kojeg novog sporazuma u vezi sa pandemijom koji bi povećao autoritet SZO“.

PRED RALJAMA NOVE PANDEMIJE I dok izdaju zlokobna upozorenja o potencijalu pandemije H5N1 među ljudima, zdravstveni zvaničnici istovremeno nude i globalni sporazum o pandemiji sa daleko više ovlašćenja nego što su imali tokom prošle. Mnogo ljudi je duboko zabrinuto kako će se ta moć koristiti tokom sledeće velike zdravstvene krize. Nespokoj budi i činjenica da su, kako su izvestili pojedini mediji, „upravo potvrđena još dva slučaja ptičjeg gripa kod ljudi“.
Bivši glavni naučni savetnik britanske vlade Patrik Velens izjavio je u subotu, 25. maja, da je još jedna pandemija apsolutno neizbežna, i pozvao novu britansku vladu da se usredsredi na pripremu, upozoravajući na to da za tako nešto još nije spremna, preneo je „Gardijan“.
Jedna od stvari koja mora da se uradi jeste primena boljeg nadzora kako bi se otkrile dolazeće pandemije, rekao je on.
„Moramo da budemo mnogo brži, u brzim testovima za dijagnozu, brzim vakcinama, brzoj nezi, tako da ne moraju da se proglašavaju ekstremne mere koje su uvođene tokom pandemije virusa korona“, rekao je Velens.
U nastavku monodrame izgovorene na Panelu o zdravlju u Velsu, dodao je: Znamo da moramo da imamo vojsku, ne zato što će biti rat ove godine, već znamo da je ona bitan deo onoga što je državi potrebno. Moramo i ovu spremnost da tretiramo na isti način.
Istog dana oglasio se i „čuveni istoričar“ i epidemiolog Džon M. Beri s predviđanjem da će u budućnosti veštačka inteligencija omogućiti savršenije sprovođenje pandemijskih blokada i razvoj vakcina.
„Veštačka inteligencija će možda moći da ekstrapolira iz brda podataka koja ograničenja donose najviše koristi – da li bi, na primer, samo zatvaranje bilo dovoljno da značajno priguši širenje – i šta nameće najveće troškove“, piše on. „AI takođe treba da ubrza razvoj lekova.“

MEDIJSKA PRIPREMA Takođe, prošle nedelje američki Centar za zarazne bolesti CDC iz Atlante objavio je da je potvrđen još jedan slučaj ptičjeg gripa kod ljudi, drugi 2024. godine. Zdravstveni zvaničnici su navodno identifikovali slučaj ptičjeg gripa kod radnika na farmi mleka u Mičigenu i to je drugi put da se razvio slučaj kod osobe koja radi sa muznim kravama.
„Bris nosa zaražene osobe bio je negativan na grip, međutim, bris oka pacijenta bio je pozitivan na ptičji grip, što ukazuje na infekciju oka“, navodi CDC u saopštenju za javnost.
Medijski natpisi idu u pravcu bojazni da možda ima mnogo više radnika u mlekari koji su zaraženi, ali da su u ovoj fazi mnogi od onih koji rade u industriji veoma nevoljni da se testiraju.
Takođe, poljoprivrednici ne žele da dozvole federalnim zdravstvenim službenicima da uđu u njihov posed i testiraju potencijalno zaraženu stoku usled neizvesnosti o tome kako će to uticati na njihovo poslovanje.
U nedostatku boljih pacijenata, iz američke štampe se saznaje da je H5N1 „odgovoran za smrt još četiri mačke“.
Bet Tompson, državni veterinar, rekla je da na imanju na kojem su ljubimci umrli nije bilo stoke i da nisu poznati nikakvi drugi detalji o tome kako su mačke zaražene.
„Ako mačke počnu da se razboljevaju i umiru naširoko, verovatno je samo pitanje vremena kada će se ista stvar početi dešavati među ljudima.“
Istovremeno mediji pišu da se dete razbolelo u Australiji od ptičjeg gripa H5N1, te da je od 2003. umrlo više od 50 procenata ljudi koji su bili pozitivni na H5N1. Način izveštavanja nalik onom iz januara 2020. godine.

SKOK AKCIJA KOMPANIJA Zvanično na stranici SZO stoji da je od 2003. do 1. aprila 2024. širom sveta potvrđeno 889 slučajeva virusa H5N1 od čega je 52 odsto njih umrlo.
Glavni naučnik SZO Džeremi Farar kazao je da se H5N1 razvio u „globalnu zoonotsku pandemiju životinja“ i da su naučnici zabrinuti da bi virus mogao evoluirati i širiti se među ljudima.
Na kraju još jedna vest od srede, 22. maja: Akcije kompanija koje proizvode vakcine porasle su nakon dva izveštaja o infekcijama ptičjim gripom.
Analitičari „Goldmana“ istakli su da se pojavljuju „zeleni izdanci širom vakcino-industrije“. Oni su primetili da su kompanije, uključujući „Modernu“, skočile za 14%, „Biontek“ 11%, „Kjurvak“ 18% i „Novavak“ 5,3%.
Na mesečnom nivou, naslovi o ptičjem gripu u svim korporativnim medijima su dostigli rekordne vrednosti.
Bivši direktor CDC-a dr Robert Redfild, koji je prošle godine razočaran otišao u penziju nakon što je učestvovao u predstavi kovid 19 – 2020–2022, upozorio je na američkim vestima da univerzitetske laboratorije rade bioeksperimente koji namerno modifikuju viruse, što je prava pretnja biološkoj bezbednosti.
„Mislim da će ptičji grip biti uzrok velike pandemije.“
Možda je nametanje moratorijuma na eksperimente „dobijanja funkcije“ zbog brige za čitavo čovečanstvo najrazboritiji korak napred pre nego što previše obrazovani idioti potencijalno započnu sledeću veliku pandemiju.

Jedan komentar

 1. Ne treba čovek da bude uopšte stručno obrazovan pa da shvati o čemu se ovde radi. Postići moć! Sveobuhvatnu moć, kako bi se, bez ispaljeog metka, uništile targetirane neposlušne države, uništavanjem njihovih ekonomija. Treba samo svoj zdravstveni suverenitet upotrebiti da bi se uništile sve zaražene ptice (živina), krave, mačke… a ljude, okovane strahom za sopstveno zdravlje i život, držati podalje od svake mogućnosti da se usprotive svim merama koje će obilato donositi, jer smo im to sami dopustili.

  Šta znači: “potvrđen drugi slučaj oboljenja od ptičjeg gripa”; “umrlo 50% obolelih” (od kolikog broja obolelih?; 50% je vrlo visoka smrtnost, ali od 2 obolela, i 1 smrtni slučaj već čini famoznih 50%!); “umrle 4 mačke”… “nađeni virusi u oku radnika na farmi muznih krava”… Da namera nije zastrašujuća, sve ove vesti bile bi smešne.

  A previše obrazovani idioti, u biološkim laboratorijama, zaista rade svoje poslove, pripremajući nastavak biološkog rata protiv čovečanstva, započetog korona virusom i nezadovoljavajućim efektom kovida.

  Malo ljudi je gledalo nešto na satelitskom programu, a još manje razumelo ŠTA gleda. Naime, neki ljudi su angažovani da u zabitima Afrike, po divljoj prirodi, traže nepoznate viruse, kako bi se predupredile – vakcinama i drugim merama – epidemije tim virusima, “ako do njih dođe”.
  Odmah sam pomislila da oni, u stvari, traže pogodnije viruse od korone koji je uzrokovao kovid, kako bi ekspresno napravili “vakcinu”, a onda proizveli i epidemiju! Naravno, spas bi bio brzo tu: farmaceutska industrija bi ponovo trljala ruke… a ljudi “uspešnije” umirali nego od kovida (što se uklapa u agendu ludog Klausa Švaba). Ipak, nije lako doći u kontakt sa nekim nepoznatim životinjskim virusom, mora se malo i aktivno “pomoći”.

  Mene sve to brine, posebno moja zemlja Srbija. Šta znači akcija uzimanja materijala za utvrđivanje vakcinalnog statusa SVIH uzrasta u populaciji? Mogućnost za dobijanje obilja DNK, za stvaranje profila kako bi se neki virus modifikovao specijalno za Srbe? Mogućno, jer inače ne vidim svrhu…

  Bože, pomozi nama i čovečanstvu! Ili sviraj već jednom taj penal! Svet je sazreo…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *