Ко куца на врата нове пандемије?

Нова Агенда СЗО под слоганом „Сви за здравље, здравље за све“ тема је Седамдесет седме скупштине ове организације која се у Женеви одржава од 27. маја до 1. јуна 2024

У којој су вези настојања СЗО да преузме здравствени суверенитет других држава с најавама нове велике пандемије?

Нова Агенда Светске здравствене организације под слоганом „Сви за здравље, здравље за све“ тема је Седамдесет седме скупштине ове организације која се у Женеви одржава од 27. маја до 1. јуна 2024. Очекивано, у присуству делегације свих држава чланица фокус ће бити на специфичној здравственој агенди коју је припремио Извршни одбор (завршио свој рад 9. маја).
Скупштина као тело које доноси одлуке гласаће о томе да ли да усвоји два правно-обавезујућа инструмента СЗО: нови Споразум о пандемији и измене и допуне Међународних здравствених прописа (ИХР). Нове политике се најмање три године дизајнирају како би координирале и стандардизовале спремност за пандемију на националном нивоу, допуњујући друге иницијативе које се односе на спремност за пандемију у настајању.
Чини се да је лакши био подухват Одисеја да се провуче између Сциле и Харибде него што ће „СЗО камили проћи кроз здравствене уши планете“. (Према Матеју, Христ проповеда: Лакше је камили кроз иглене уши него богатоме у царске небеско).
Предлагачи промена у СЗО су неконтролисано богате биомедицинске компаније и заинтересовани појединци.

ХТЕЛИ ДА ВЛАДАЈУ И „ИНТЕЛИГЕНЦИЈОМ“ Свет је дубоко подељен око нових докумената СЗО уназад макар три године.
Агенда која је први пут представљена у мају 2023. да би затим „прошла“ без расправе на Генералној скупштини УН у Њујорку септембра 2023. предвиђала је нову политику СЗО One Health, којим би се службеницима јавног здравља препустили потпуна контрола и надзор над вештачком интелигенцијом, интернетом, пољопривредом, климатским променама, јавним здравством, медицинским системима, еколошким локацијама, урбаним и руралним подручјима.

Похвалио напоре „100+ пантеона глобалног лидерства“ који су стали у одбрану споразума: Бивши британски премијер
Гордон Браун

Такође, она у исту раван ставља животињски, биљни и људски живот. СЗО је, подсетимо, у раним документима споразума дала примат истраживањима утицаја људских активности на животну средину и станишта дивљих животиња, те како то доводи до претњи болестима. Намера је старање о критичним областима, укључујући производњу и дистрибуцију хране, урбанизацију и развој инфраструктуре, међународна путовања и трговину, активности које доводе до губитка биодиверзитета и климатских промена, а жеље су ишле у правцу „дисциплиновања“ оних који врше повећан притисак на базу природних ресурса – јер то може довести до појаве зооноза (болести). У „Давосу 24“ јавност је обавештена да се у овај круг дистопије улази „својим парама“ и да су чланице СЗО већ одобриле буџет од додатних 6,83 милијарде долара за наредне две године (2024. до 2025). Рецимо да је 2022. за област глобалног здравља издвојено 39,3 милијарде долара од влада и мултилатералних агенција…
Отворена побуна против уступања оволике моћи Тедросу, Гејтсу, Бурли или Џеремију Фарару, сада водећем научнику СЗО а до 2023. човеку који је водио ковид 19 кампању у Енглеској, кренула је у марту у САД.

МОЋ БЕЗ ПРЕСЕДАНА Гувернери из 24 државе САД подигли су глас против преговора о споразумима које води Бајденова администрација, а која би, тврде они, требало да додели Светској здравственој организацији моћ без преседана и неуставна овлашћења над Сједињеним Државама и њиховим народом.
Међу потписницима писма нашли су се гувернери из Алабаме, Аљаске, Арканзаса, Флориде, Џорџије, Ајдаха, Индијане, Ајове, Луизијане, Мисисипија, Монтане, Небраске, Неваде, Њу Хемпшира, Северне Дакоте, Оклахоме, Јужне Каролине, Јужне Дакоте, Тенесија, Тексаса, Јуте, Вирџиније, Западне Вирџиније и Вајоминга.

Главни научник СЗО казао је да се Х5Н1 развио у „глобалну зоонотску пандемију животиња“ и да су научници забринути да би вирус могао еволуирати и ширити се међу људима: Џереми Фарар

У писму се наводи да је „циљ ових инструмената да оснаже СЗО, посебно њеног, ни од кога неконтролисаног, генералног директора, са овлашћењем да ограничава права грађана САД, укључујући слободе као што су говор, приватност, путовања, избор медицинске неге и информисани пристанак, дакле кршећи основне принципе нашег устава“.
Ако буду усвојени, ови споразуми би, упозоравају градоначелници, отворили пут за аванзовање СЗО од саветодавног тела до глобалног ауторитета у јавном здравству.
Документи на које се позивају гувернери су нови уговор под називом Споразум СЗО о пандемији и амандмани на постојеће међународне здравствене прописе (ИХР), који би заједно централизовали значајну количину овлашћења унутар подружнице Уједињених нација ако СЗО прогласи „ванредно здравствено стање“.

100+ ПАНТЕОНА ГЛОБАЛНОГ ЛИДЕРСТВА Ни СЗО није седела скрштених руку. Уочи обраћања америчких политичара свом председнику огласио се један од водећих лобиста са титулом амбасадора СЗО, бивши британски премијер Гордон Браун.
Браун је похвалио напоре „100+ пантеона глобалног лидерства“ који су стали у одбрану споразума.
„Данас се врши снажна интервенција 23 бивша национална председника, 22 бивша премијера, бившег генералног секретара УН и три нобеловца како би се извршио притисак на хитан споразум међународних преговарача о споразуму о пандемији, према Уставу СЗО, за јачање колективне спремности света и одговора на будуће пандемије“, навео је бивши премијер у саопштењу за јавност.
Ниједна земља, додао је, неће уступити никакав суверенитет и ниједна земља неће видети да се њени национални закони поништавају.

Упозорио да универзитетске лабораторије раде биоексперименте који намерно модификују вирусе, што је права претња биолошкој безбедности: Роберт Ретфилд

Већ у априлу СЗО је представила ревидирани Споразум са „ублаженим језиком“ и вештије скривеним намерама. У том (првом за ширу јавност доступном нацрту амандмана), од 17. априла, ослабљен је притисак на међународне здравствене прописе.
И док је СЗО у претходном нацрту ИХР-а тражила „старање“ над „свим ризицима који могу да утичу на јавно здравље“ у најновијем има за циљ да ограничи ауторитет на ширење болести.
У нацрту од 17. априла најуочљивије је да је избачена одредба да земље чланице „признају СЗО као водећи и координирајући ауторитет међународног одговора на јавно здравље“ и обавезују се да ће следити директиве СЗО током ванредне здравствене ситуације. Нацрт такође наводи да препоруке СЗО нису обавезујуће.
Овакво „заједничко здравље“ дефинисано је у споразуму о пандемији као „интегрисани, обједињујући приступ који има за циљ одрживу равнотежу и оптимизацију здравља људи, животиња и екосистема“. Такође, уклоњен је језик којим се елиминише поштовање личне слободе у корист „праведности“. Међу кључним принципима споразума, фраза „пуно поштовање достојанства, људских права и основних слобода особа“ заменила је верзију из претходног нацрта којом су основне људске слободе и права третиране као „принципи једнакости, инклузивности, кохерентности“ (ДЕИ).
Остале ублажене одредбе укључују настојање да се СЗО стави у центар глобалног система надзора за праћење потенцијалних болести, прописе за убрзавање производње вакцина, захтеве за дигиталне здравствене пасоше, обавезе држава чланица да финансирају проширену инфраструктуру СЗО за пандемију, и трансфер медицинске технологије и ресурса из богатих земаља у сиромашне.
У споразумима остају одредбе да је СЗО „орган за усмеравање и координацију међународног здравственог рада“ који даје овлашћење генералном директору СЗО да прогласи ванредно стање пандемије. Дакле Тедросу А. Гебрејесусу и Гејтсу припада последња реч уколико се вирус изненада појави.

ЧУВАРИ СУВЕРЕНИТЕТА Последњих недеља преговарачи су грозничаво радили на финализацији глобалног споразума о пандемији што се може приметити и по ажурирању веб-странице организације.
Тамо, између осталог, стоји да је међувладино преговарачко тело за споразуме предвођено државама чланицама основано пре више од две године како би се овај напор унапредио. Затим да ће биро ИНБ, који води процес, доставити исход на разматрање Светској здравственој скупштини. Даље, докторка Прецијус Матсосо из Јужне Африке изјавила је да је постигнут напредак током последње рунде дискусија о широком спектру питања садржаних у нацрту споразума – ма шта то значило.
Међутим, Американци нису задовољни ни оваквом „софт“ верзијом споразума и извесно је да потпис председника Џозефа Бајдена неће моћи да придружи Америку Женеви. Свих 49 сенатора Републиканске странке изјаснило се против документа упозоравајући да је надлежност за решавање здравствених проблема у Сједињеним Државама. Генерални тужиоци из 22 америчке савезне државе су 8. маја испратили ново писмо председнику Бајдену у којем га позивају да не потписује споразуме СЗО, наводећи да ће се одупрети било каквим покушајима да ова организација успостави политику јавног здравља у њиховим државама.
Слично расположење влада и у већини земаља Африке и Латинске Америке док су најмање две евроземље такође изричито против. Премијер Словачке Фицо, на кога је извршен атентат, раније је изнео свој суд да неће предавати здравствени суверенитет своје земље Женеви а на сличном фону говорили су и Мађари.
У међувремену, Одисејев сплав са светским здрављем плови између Сциле и Харибде а уместо митских звери човечанство се нашло пред раљама нове пандемије за коју СЗО тврди да има интегрисана решења.
Амерички сенатори су срозавање угледа и компетентности СЗО објаснили свом председнику и јавности у писму од 1. маја.
„Неуспех СЗО током пандемије ковида 19 био је онолико потпун колико је био предвидљив и нанео је трајну штету нашој земљи (…) Сједињене Државе не могу себи приуштити да игноришу ову најновију неспособност СЗО да обавља своје најосновније функције и мора се инсистирати на свеобухватним реформама СЗО пре него што се уопште размотре измене Међународних здравствених прописа или било којег новог споразума у вези са пандемијом који би повећао ауторитет СЗО“.

ПРЕД РАЉАМА НОВЕ ПАНДЕМИЈЕ И док издају злокобна упозорења о потенцијалу пандемије Х5Н1 међу људима, здравствени званичници истовремено нуде и глобални споразум о пандемији са далеко више овлашћења него што су имали током прошле. Много људи је дубоко забринуто како ће се та моћ користити током следеће велике здравствене кризе. Неспокој буди и чињеница да су, како су известили поједини медији, „управо потврђена још два случаја птичјег грипа код људи“.
Бивши главни научни саветник британске владе Патрик Веленс изјавио је у суботу, 25. маја, да је још једна пандемија апсолутно неизбежна, и позвао нову британску владу да се усредсреди на припрему, упозоравајући на то да за тако нешто још није спремна, пренео је „Гардијан“.
Једна од ствари која мора да се уради јесте примена бољег надзора како би се откриле долазеће пандемије, рекао је он.
„Морамо да будемо много бржи, у брзим тестовима за дијагнозу, брзим вакцинама, брзој нези, тако да не морају да се проглашавају екстремне мере које су увођене током пандемије вируса корона“, рекао је Веленс.
У наставку монодраме изговорене на Панелу о здрављу у Велсу, додао је: Знамо да морамо да имамо војску, не зато што ће бити рат ове године, већ знамо да је она битан део онога што је држави потребно. Морамо и ову спремност да третирамо на исти начин.
Истог дана огласио се и „чувени историчар“ и епидемиолог Џон М. Бери с предвиђањем да ће у будућности вештачка интелигенција омогућити савршеније спровођење пандемијских блокада и развој вакцина.
„Вештачка интелигенција ће можда моћи да екстраполира из брда података која ограничења доносе највише користи – да ли би, на пример, само затварање било довољно да значајно пригуши ширење – и шта намеће највеће трошкове“, пише он. „АИ такође треба да убрза развој лекова.“

МЕДИЈСКА ПРИПРЕМА Такође, прошле недеље амерички Центар за заразне болести ЦДЦ из Атланте објавио је да је потврђен још један случај птичјег грипа код људи, други 2024. године. Здравствени званичници су наводно идентификовали случај птичјег грипа код радника на фарми млека у Мичигену и то је други пут да се развио случај код особе која ради са музним кравама.
„Брис носа заражене особе био је негативан на грип, међутим, брис ока пацијента био је позитиван на птичји грип, што указује на инфекцију ока“, наводи ЦДЦ у саопштењу за јавност.
Медијски натписи иду у правцу бојазни да можда има много више радника у млекари који су заражени, али да су у овој фази многи од оних који раде у индустрији веома невољни да се тестирају.
Такође, пољопривредници не желе да дозволе федералним здравственим службеницима да уђу у њихов посед и тестирају потенцијално заражену стоку услед неизвесности о томе како ће то утицати на њихово пословање.
У недостатку бољих пацијената, из америчке штампе се сазнаје да је Х5Н1 „одговоран за смрт још четири мачке“.
Бет Томпсон, државни ветеринар, рекла је да на имању на којем су љубимци умрли није било стоке и да нису познати никакви други детаљи о томе како су мачке заражене.
„Ако мачке почну да се разбољевају и умиру нашироко, вероватно је само питање времена када ће се иста ствар почети дешавати међу људима.“
Истовремено медији пишу да се дете разболело у Аустралији од птичјег грипа Х5Н1, те да је од 2003. умрло више од 50 процената људи који су били позитивни на Х5Н1. Начин извештавања налик оном из јануара 2020. године.

СКОК АКЦИЈА КОМПАНИЈА Званично на страници СЗО стоји да је од 2003. до 1. априла 2024. широм света потврђено 889 случајева вируса Х5Н1 од чега је 52 одсто њих умрло.
Главни научник СЗО Џереми Фарар казао је да се Х5Н1 развио у „глобалну зоонотску пандемију животиња“ и да су научници забринути да би вирус могао еволуирати и ширити се међу људима.
На крају још једна вест од среде, 22. маја: Акције компанија које производе вакцине порасле су након два извештаја о инфекцијама птичјим грипом.
Аналитичари „Голдмана“ истакли су да се појављују „зелени изданци широм вакцино-индустрије“. Они су приметили да су компаније, укључујући „Модерну“, скочиле за 14%, „Бионтек“ 11%, „Кјурвак“ 18% и „Новавак“ 5,3%.
На месечном нивоу, наслови о птичјем грипу у свим корпоративним медијима су достигли рекордне вредности.
Бивши директор ЦДЦ-а др Роберт Редфилд, који је прошле године разочаран отишао у пензију након што је учествовао у представи ковид 19 – 2020–2022, упозорио је на америчким вестима да универзитетске лабораторије раде биоексперименте који намерно модификују вирусе, што је права претња биолошкој безбедности.
„Мислим да ће птичји грип бити узрок велике пандемије.“
Можда је наметање мораторијума на експерименте „добијања функције“ због бриге за читаво човечанство најразборитији корак напред пре него што превише образовани идиоти потенцијално започну следећу велику пандемију.

Један коментар

 1. Јелена

  Не треба човек да буде уопште стручно образован па да схвати о чему се овде ради. Постићи моћ! Свеобухватну моћ, како би се, без испаљеог метка, уништиле таргетиране непослушне државе, уништавањем њихових економија. Треба само свој здравствени суверенитет употребити да би се уништиле све заражене птице (живина), краве, мачке… а људе, оковане страхом за сопствено здравље и живот, држати подаље од сваке могућности да се успротиве свим мерама које ће обилато доносити, јер смо им то сами допустили.

  Шта значи: “потврђен други случај обољења од птичјег грипа”; “умрло 50% оболелих” (од коликог броја оболелих?; 50% је врло висока смртност, али од 2 оболела, и 1 смртни случај већ чини фамозних 50%!); “умрле 4 мачке”… “нађени вируси у оку радника на фарми музних крава”… Да намера није застрашујућа, све ове вести биле би смешне.

  А превише образовани идиоти, у биолошким лабораторијама, заиста раде своје послове, припремајући наставак биолошког рата против човечанства, започетог корона вирусом и незадовољавајућим ефектом ковида.

  Мало људи је гледало нешто на сателитском програму, а још мање разумело ШТА гледа. Наиме, неки људи су ангажовани да у забитима Африке, по дивљој природи, траже непознате вирусе, како би се предупредиле – вакцинама и другим мерама – епидемије тим вирусима, “ако до њих дође”.
  Одмах сам помислила да они, у ствари, траже погодније вирусе од короне који је узроковао ковид, како би експресно направили “вакцину”, а онда произвели и епидемију! Наравно, спас би био брзо ту: фармацеутска индустрија би поново трљала руке… а људи “успешније” умирали него од ковида (што се уклапа у агенду лудог Клауса Шваба). Ипак, није лако доћи у контакт са неким непознатим животињским вирусом, мора се мало и активно “помоћи”.

  Мене све то брине, посебно моја земља Србија. Шта значи акција узимања материјала за утврђивање вакциналног статуса СВИХ узраста у популацији? Могућност за добијање обиља ДНК, за стварање профила како би се неки вирус модификовао специјално за Србе? Могућно, јер иначе не видим сврху…

  Боже, помози нама и човечанству! Или свирај већ једном тај пенал! Свет је сазрео…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *