ИЗЛОГ КЊИГЕ

Стевица Карапанџин
ГЕОПОЛИТИЧКИ ГАМБИТ: СПЕЦИЈАЛНА ВОЈНА ОПЕРАЦИЈА
Катена мунди

Студија украјинског сукоба и глобалне стратегије нуди увид у сложене геополитичке игре које су обликовале недавне сукобе у Украјини. Кроз детаљан преглед војних, политичких и стратегијских аспеката, овај рад осветљава узроке и последице специјалне војне операције од 2022. до 2024. године. Пуковник Стевица Карапанџин користи шаховске аналогије за илустровање стратегијских маневара на међународној сцени. Аутор указује на комплексну интеракцију између западних и руских интереса. Књига детаљно обрађује хронологију сукоба, стратегијске фазе и технике које се користе у геополитичком ратовању. Разматрајући последице украјинског сукоба, Карапанџин анализира како овај конфликт утиче на глобални стратешки поредак и шта то значи за будућност међународних односа. Књига такође предвиђа могуће сценарије и стратегије које би могле доминирати у будућим геополитичким разматрањима. Геополитички гамбит бави се стратегијским разматрањима и предикцијама, нудећи читаоцима не само разумевање садашњости, већ и алате за анализу будућих међународних динамика. Карапанџинова анализа нуди важне увиде за геополитичаре, политичаре, стратеге и студенте међународних односа. Поред већ објављених књига Слободана Антонића Украјински рат – буђење Царства и Слободана Јанковића Жаришта светског рата, књига пуковника Стевице Карапанџина представља незаобилазно штиво за разумевање украјинског конфликта.

Милорад Бабић
ЗИПЦИГЕРИ
Прометеј

Међу 485 у овој књизи забележених солдата 93 су погинули на фронту или умрли од разних зараза (41 Старобановчанин, 22 Белегишана, 13 Сурдучана и 17 Новобановчана). Њих 11 је било рањено у прст, 20 у руку, 13 у ногу, а за остале се најчешће не зна. Записано је само рањен (verwundet). Иако се може претпоставити да су ова рањавања „у прст“ последица самоосакаћења није сигурно колико је њих успело да преживи и такво рањавање. Тамо, на фронту, умирало се у најстрашнијим мукама и од наизглед безазлених рана јер су хигијенски услови били катастрофални, а за антибиотике се није знало. Довучени између жица после неког сулудог јуриша „За цара и за дом!“ у ровове препуне блата, људског измета, пацова и трулог људског и животињског меса врло често чекајући и више дана да буду евакуисани у позадину, где су постојале какве-такве болнице, солдати су имали мале шансе да преживе. А у ратним болницама доктори су им тестерисали гангренозне патрљке и препуштали их болничарима и поповима. Они који су у јуришу кроз бодљикаву жицу на пушке, митраљезе и топове били погођени у главу, у груди, у стомак остајали су без лица, без очију, са утробом расутом по блату, у кратерима од граната затрпани новим експлозијама, раскомадани за славу монархије. Никад се неће сазнати колико је солдата зипцигера остало затрпано у разваљеним рововима јер то није имао ко да запише. И број заробљених је сасвим непоуздан. Из различитих разлога.
Ова књига је покушај да се бар делимично скине прашина заборава са бивших зипцигера, наших предака, изгубљених у хаосу Великог рата.

Иван Негришорац
ИСТРАГА ПРЕДАКА
Фондација Група Север

Књига есеја која умногоме појашњава српско питање у Црној Гори и на њега даје прегршт одговора. Књига предочава нашу жалосну црногорску и српску причу, која се развија сагласно моделу тоталног обрта, катастрофе: „Од истраге потурица и борбе за очување властитог идентитета, народа и државе, дошло се до радикализованог облика духа самопорицања, до истраге предака, до обрачуна с њима и преиначења њиховог завета. Неуки сејачи зла, како каже аутор, без остатка циљају у црногорско-српско памћење, у предањску свест, да би ’слажућ варку на варку у наше време обнародовали да су Црногорци другачији од Срба’. Ове догађаје прати озбиљна социјална патологија. Према речима Андреја Радуловића, књига Ивана Негришорца представља важан прилог расправи о статусу Црногораца и њиховог језика, књижевности и културе унутар целине српскога корпуса. Та књига показује да се историја Црногораца и Црне Горе не може разумети без познавања целокупне историје Срба и Србије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *