IZBORNI ZEMLJOTRES U SEVERNOJ MAKEDONIJI

Vodeća opoziciona stranka VMRO-DPMNE pobedila na glasanju za parlament, a njen kandidat Gordana Siljanovska Davkova izabrana je za šefa države

Birači u Severnoj Makedoniji prošle nedelje su potpuno promenili političku sliku svoje zemlje: na parlamentarnim izborima doneli su pobedu najvećoj opozicionoj partiji, desničarskoj VMRO-DPMNE, a na predsedničkim – njenom kandidatu Gordani Siljanovskoj Davkovoj, koja je tako postala prva žena šef države u toj bivšoj jugoslovenskoj republici. Ovakav ishod je izraz nezadovoljstva građana raširenom korupcijom, političkim trvenjima, ekonomskim nedaćama i propalom pričom o brzom ulasku zemlje u Evropsku uniju (EU).

SKANDAL NA INAUGURACIJI Siljanovska-Davkova je, u drugom krugu, ubedljivo pobedila dosadašnjeg predsednika Steva Pendarovskog, koga je podržavao dosad vladajući Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM), poražen i u glasanju za parlament. Nova šefica države je osvojila 457.111 glasova, a Pendarovski – uspešniji u istom duelu pre pet godina – 206.407 glasova.
Inauguraciju je obeležio politički skandal, jer Siljanovska-Davkova, pri polaganju zakletve, nije izgovorila ustavno ime zemlje, nego samo „Makedonija“. Zbog toga je ambasadorka Grčke napustila svečanost, a potom je stigao protest Atine i EU. Ime Republika Severna Makedonija je rezultat dogovora Skoplje i Atina posle čega je Grčka omogućila severnom susedu ulazak u NATO.
Zanimljivo je da je Siljanovska-Davkova (71), univerzitetski profesor i stručnjak za Ustavno pravo, ističući na inauguraciji da će poštovati dogovor sa Grcima (Prespanski sporazum), rekla i da će nastojati da građane ohrabri da „Makedonija“, bez odrednice „Severna“, izgovaraju bar u svojoj zemlji.

VUČIĆ ČESTITAO SILJANOVSKOJ-DAVKOVOJ
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Gordani Siljanovskoj-Davkovoj izbor za predsednicu Severne Makedonije. „Uveren sam da ćemo zajednički nastaviti da radimo na jačanju veza između Srbije i Severne Makedonije u cilju napretka i dobrobiti naših naroda kao i prosperiteta celog regiona“, naveo je Vučić na platformi Iks.

VMRO-DPMNE je osvojio 59 od 120 mesta u Sobranju, ispred Evropskog fronta sa 19 poslanika i dosad vladajuće koalicije sa SDSM, kojoj je pripalo 18 mandata. Očekivani mandatar, lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski je najavio da mu je cilj „široka vlada“ za čije je formiranje rok kraj juna. On je posebno naglasio da će se nova kabinet odlučno obračunati sa odgovornim za raširene kriminalne radnje u proteklim godinama.
Pobednička stranka kao najsigurnijeg saveznika u vladi vidi albansku koaliciju „Vlen“ („Vredi“), blisku Aljbinu Kurtiju. Istovremeno, druga koalicija Albanaca DUI, uspešnija na ovim izborima i deo ranije vlade, upozorava da bez nje i u novom kabinetu neće biti stabilnosti u državi.
Za novu vladu knjučno biće rešavanje spora sa Bugarskom, koja blokira evropske integracije Severne Makedonije. Sofija, kao uslov, za uklanjanje svog veta traži uključenje etničkih Bugara u ustav SM „na ravnoj nozi sa drugim narodima“ i promene u udžbenicima istorije, a tvrdi i da je makedonski jezik samo dijalekat bugarskog. Tu je i zahtev albanskih političkih faktora da se ustavom reguliše da se predsednik države ubuduće bira u parlamentu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *