Додик: Резолуција о Сребреници дебакл вишедеценијске лажи и подвала босанских муслимана

 
Данас чак 109 држава света не подржава Бећировићеву верзију догађаја у Сребреници у јулу 1995. године, рекао је председник Српске
 
 

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да резолуција у Сребреници није ништа друго до дебакл вишедеценијских лажи и подвала које су босански муслимани пласирали по свету.

“Дипломатски успех 21. века, како је помпезно Бећировић назваo, алатка је у рукама западних земаља које овог лета и јесени очекују избори. Пошто немају одговор на догађаје у Гази, својим бирачима понудиће резолуцију која се тиче муслимана, али на некој другој тачки света”, рекао је Додик.

Додик је указао на то да данас чак 109 држава света не подржава Бећировићеву верзију догађаја у Сребреници у јулу 1995. године и практично оспоравају одлуке суда које су основале управо УН.

Признавши да је резолуцију о Сребреници спремао у тајности, Додик каже да је Бећировић признао да је радио нешто неприхватљиво и кварно, јер да то није тако, зашто би се то радило у тајности.

“Признао је такође да не поштује Устав БиХ ни законе БиХ, јер, осим што је резолуција рађена тајно, у УН је завршила противуставно, без сагласности сва три члана Председништва БиХ. Ни прес конференција о којој говорим, ни његови иступи у Њујорку нису били у име БиХ, иако се он константно труди да ставове Босшњака испоручује као ставове БиХ, рекао је Додик за Срну.

Према његовим речима, резолуција о Сребреници је и Лагумџијино прање пред муслиманима због Алжирске групе коју је изручио у Гвантанамо и покушај да кроз подршку Исламске верске заједнице седне на столицу бошњачког лидера и оконча владавину династије Изетбеговић.

“Сама чињеница да се Бећировић правда због ове резолуције, говори да је свестан да је ово довело у питање постојање БиХ”, каже Додик и напомиње да резолуција о Сребреници не доприноси ни миру ни суживоту већ је директна преттња српском народу у БиХ.

“Но Бећировић не зна, јер и не може да зна, да народ који је преживео геноцид нико не може застрашити”, закључио је Додик.

Бећировић  је изјавио како су “многи мислили да никада неће дочекати ову резолуцију у УН-у, али да су након низа неуспелих покушаја успели”.

Он је у обраћању после усвајања резолуције рекао да иза тог “успеха стоји добро осмишљен и предан рад”, да је то “једна од најважнијих дипломатских и политичких победа БиХ у 21. веку.

Бећировић је тада изјавио да је активности у вези са резолуцијом покренуо на почетку мандата, а интензивирао пре 12 месеци, те појаснио како “нису пуно причали, али су пуно радили” као и да је реч о једном од “најкомплекснијих пројеката који је подразумевао многе активности”.

(РТ)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *