ЂЕТИЋЕ МОЖЕ ДА ПРЕБРОЈИ САМО СОФТВЕР: Црна Гора нестрпљиво чека резултате пописа већ пола године, тек расписан тендер за оперативни систем

 

СКОРО пола године након одржаног пописа становништва, домаћинстава и станова у Црној Гори, од 3. до 28. децембра 2023. године, грађани са нестрпљењем чекају на резултате.

 

 

 Управа за статистику (Монстат) тек ових дана је расписала тендер за набавку софтвера који ће грађани користити за контролу података о етничко-културолошким карактеристикама прикупљених пописом. То је и кључни разлог што су резултати пописа и даље тајна, а софтвер је тај који “сме” да саопшти податке о нацији, религији и језику.

Споразум који је склопљен између власти и опозиције предвиђао је да се на основу тендера изабере фирма за израду софтвера који би пребројао и категоризовао пописано стање нације. Тендер је требало да буде расписан у јануару, али то се десило тек пет месеци касније! Да ли ће софтвер решити проблем контроле, односно пребројавања пописаних грађана и прецизирати њихов национални, језички и верски карактер, остаје да се види.

Политички аналитичар Игор Дамјановић за “Новости” каже да је најбитније што је попис после две године одлагања спроведен.

– Најмање два критеријума ће бити болна по бивши режим. Прво, резултати пописа ће показати да је број становника у Плаву, Рожајама и Гусињу знатно мањи од броја бирача који са више од 90 одсто гласају за ДПС, или њихове сателите из Бошњачке странке. Друго, нема никакве сумње да ће више од половине грађана као матерњи језик означити српски, односно барем два пута више од тзв. црногорског језика кога су уставом наметнули као званични – каже Дамјановић.

Наш саговорник верује да ће попис демаскирати апсурдни и тоталитарни карактер државе Црне Горе.

– Он ће актуелној влади наметнути обавезу да се позабави бирачким списковима у оним срединама где број бирача прелази број становника и легитимизовати питање неопходне измене Устава Црне Горе – сматра Дамјановић.

(В. КАДИЋ, В.новости)

Један коментар

  1. LEON RADIC ZENICA BiH

    DA JE U PRETHODNIH DVADESET GODINA U CRNOJ GORI POTROSENO TOLIKO ˇˇENERGIJEˇˇ U RJESAVANJU EKONOMIJE KAO TEMELJA SUVERENOSTI I NEZAVISNOSTI DANAS NEBI IMALI PRIZNANJE KOSOVA,CLANSTVO U NATO-u BEZ REFERENDUMA GRADJANA,SRAMNO GLASANJE U UJEDINJENIM NACIJAMA ITD.SVE DOK SE RJESAVANJE EKONOMSKIH I SOCIJALNIH PROBLEMA GRADJANA ZASNIVA NA UZIMANJU KREDITA OD ZAPADA, STO OVAJ STIMULISE CRNA GORA JE OBICNA KOLONIJA ZAPADNIH GAZDA.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *