ВУЧИЋ: Шовинистичка агенда Приштине усмерена ка крерању Велике Албаније

У Њујорку је у току седница Савета безбедности Уједињених нација посвећена шестомесечном извештају генералног секретара УН Антонија Гутереса о раду УНМИК-а, а Србију представља председник Александар Вучић.

Редовни шестомесечни извештај о раду Мисије УН на Косову и Метохији представила је специјални представник генералног секретара УН и шеф УНМИК-а Каролине Зијаде.

Председник Србије подсетио је да је 19.4.2024. било тачно 11 година од Бриселског споразума.

– Један од потписника била је и ЕУ. 11 година касније, иако су Срби испунили све тешке обавезе из тог споразума, ЗСО није ни на видику – казао је Вучић. Истиче да Срби имају 11 година неиспуњених обећања, свакодневних изговора и неистина и случајне или намерне неспособности ЕУ да ствари помери са мртве тачке, иако је гарант тог споразума.

Вучић је истакао да је брутална репресија над Србима и неалбанцима појачана после хитне седнице СБ УН у фебруару, која је одржана на захтев Србије.

Та седници је била одржана, указао је, захваљујући чињеници да су чланице СБ УН процениле да су жалбе Србије биле у складу са чињеницама.

– Дозволите ми да вас подсетим да је хитна седница одржана на захтев Републике Србије, да су привремене институције на тзв. Косову предвођене Аљбином Куртијем проузроковале тензије. Србија је Савету безбедности УН представила све што се догодило, правно насиље, физичко насиље и селективно таргетирање Срба на КиМ. Сви чланови СБ УН су проценили да су наши аргументи и поднете жалбе били у складу са чињеницама – казао је Вучић.

Он је указао на чињеницу да Приштина ствара неподношљиве услове за живот Срба на Косову и Метохији.

Председник је указао и на то да је Приштина укинула динар на Косову и Метохији, а што је кулминација продужене етнички мотивисане кампање против Срба и других неалбанаца.

– Потези приштинских власти погађају сваког подједнако, без обзира на узраст и пол и све у оквиру шовинистичке агенде усмерене ка крерању Велике Албаније – рекао је Вучић.

Он је додао да је због тога рад школа, обданишта, медицинских, социјалних и других институција практично онемогућен.

– Запослени у тим институцијама које још увек раде, суочавају се свакодневно са страхом од неоснованог хапшења које Куртијев режим масовно спроводи под лажним оптужбама. Ова ситуација у великој мери утиче на децу у обдаништима, пензионере, самохране мајке и тешко оболеле људе у руралним срединама, али наравно и на све друге – рекао је Вучић.

Запослени у институцијама који још увек тамо раде плаше се од неоснованог хапшења од стране режима Аљбина Куртија, рекао је он. 

Председник је подсетио и на упад РОСУ у српске апотеке у Косовској Митровици и Зубином потоку.

– Од 8. фебруара 2024 до данас одржано је пет разговора, једини опипљив исход ових напора било је излагање правих мотива Приштине. Главни преговарач и Куртијев партнер у прогону потврдили су да њихове намере да укину динар јесу намере да потпуно искорене српско становништво на Косову и Метохијии. Он је остао посвећен великој Албанији и тој хегемонији. Уместо да буде санкционисан, Куртијев режим је стално награђиван. Истовремено траје константна репресија од стране Албанаца, десило се 16 напада, пуцњава, застрашивања све мањег броја повратника. Насилно уклањање табли од стране полиције са називима имена на српском језику. Континуирани напади у оквиру кампање прогона Срба продубили су се, прогонитељи Срба су запленили велике количине медицинских средстава у Зубином Потоку и Косовској Митровици. УНМИК-у недостаје прецизности о догађајима из овог периода – рекао је Вучић.Он је подсетио и на илегалну експорпијацију српског земљишта за изградњу приштинских војних база, арбитрарна хапшења десетина утицајних Срба, стално присуство полицијских возила у мирним срединама, беспотребно пуцање, отимање имовине СПЦ, преоравање и уништавање српског гробаља, онемогућавање исплата плата и пензија Србима на КиМ, стипендија за ученике, финансирање јавних кухиња, 470 етнички мотивисаних напада на Срба, 25 напада на српску децу…

Вучић је подсетио на напад на Милоша и Стефана Стојановића.

– Уместо да буде санкционисан, приштински режим је и даље награђиван – казао је Вучић.

Председник је указао на лицемерје оних који стално причају о Бањској, а ни реч не кажу о томе да је војник Вјосе Османи ранио српског дечака на Божић.

Подсећа да је “Бањска” била последица свакодневног прогона Срба на Косову и Метохији и да је Србија јавно упозоравала да Срби трпе етнички мотивисане и систематски планиране нападе.

– Још један показатељ да је Аљбин Курти лагао јесте када је говорио о наводном увођењу тромесечних периода кад је реч о увођењу нове валуте, што се није десило, а стално бива награђен. А ово указује да никад нису говорили истину. Очекујемо од УНМИК-а да дају јасан и прецизан извештај о ситуацији на терену и објективан – нагласио је Вучић.

Подсетио је и на срамне изборе на северу Косова и Метохије.

– Нове албанске општинске власти су биле потврђене без било каквог политичког легитимитета и онда су дошли као окупатори праћени тешко наоружаним специјалцима – казао је Вучић.

Председник је указао на хапшење Срећка Софронијевића који је рањен на политичком протесту.

– Софронијевић је једва преживео пуцњаву, а да нико од приштинских специјалаца није кажњен. Он је човек који нема ни прекршај иза себе и све време приштинског терора је провео у својој кући – казао је Вучић.

Србија тражи пуштање политичких затвореника, нагласио је он.

Подсећа да Курти јавно одбија да примени Бриселски споразум, иако га је тзв. косовска скупштина усвојила са 2/3 већином.

– На терену имамо континуирано и несанкционисано прогањање Срба у формално мирнодопским условима – рекао је председник Србије.

Србија је посвећена дијалогу Београда и Приштине, додао је он. То што Приштина не примењује ниједну преузету обавезу доказ је да жели прогон Срба, објаснио је.

– Очигледно је да су нам хитно потребна решења која значе више Унмика, а не мање.

Ако становништво на Косову и Метохији не може да се ослони ни на Уједињене нације као на објективног арбитра и некога ко ће да спречи  лукав етнички инжињеринг Приштине то нас може довести до могућности непредвидивих сценарија са огромним последицама, зато је неопходно да специјална представница примени своја овлашћења и надгледа привремене институцијен – рекао је он.

Чланством у СЕ Курти би био награђен политичком подршком за следеће “изборе” на КиМ.

– Курти би добио још једну победу на тањиру. То би био коначни и фатални ударац Међународном праву. Ја сам готово сигуран да такви рушилачки планови неће бити спроведени. Желео сам још једном да вас уверим да је Србија посвећена миру и правном поретку. Даћемо све од себе да одржимо мир и стабилност у региону и увек можете рачунати на озбиљност Србије по овом питању – казао је Вучић. 

Гутерес је у редовном извештају, који се односи на период од 19. септембра 2023. до 15. марта 2024. године, навео да су, упркос извесном напретку у имплементацији споразума постигнутих уз посредовање ЕУ, тензије између Београда и Приштине повећане, а да је безбедносна ситуација на северу Косова и Метохије остала крхка.

Уједно, он је указао да није било напретка ка успостављању Заједнице српских општина упркос дипломатском притиску и изразио забринутост због примене нове регулативе о платном промету која је, како је навео, утицала на економска и социјална права Срба и других невећинских заједница.

Он је позвао на хитан разговор о отвореним питањима у оквиру дијалога уз посредовање ЕУ, како би се осигурала права свих погођених заједница и најугроженије групе биле заштићене.

Гутерес је најоштрије осудио, како је навео, озбиљан безбедносни инцидент 24. септембра у Бањској, који је довео до трагичног губитка живота и позвао на завршетак истраге и “привођење починилаца правди без одлагања”.

У извештају је указано на хитност формирања Заједнице српских општина.

У октобру прошле године одржана је последња редовна седница Савета безбедности УН о раду Унмика, док је у фебруару ове године на захтев Србије, а након одлуке приштинских власти да забране употребу динара, одржана ванредна седница СБ УН.

Прогон Срба није споменут ниједном, Бањска осам пута

Међутим, и док је хитна седница Савета безбедности поменута само једном, а напади против цивила у оквиру приштинске кампање њиховог прогона ниједном, трагични догађај у Бањској од 24. септембра поменут је укупно осам пута у овом извештају.

“Због тога морам да поновим оно што сам рекао на ванредној седници Савета безбедности и што се односи на закључак да та дешавања нису била узрок, већ последица Куртијеве репресије и прогона цивила. Србија је недвосмислено осудила насиље у Бањској баш те вечери и због тога нећемо дозволити да се ова трагедија користи као алиби за прогон Срба као ни за скретање пажње са чињеница да се овај прогон дешава на терену свакодневно”, поручио је Вучић.

Вучић је подсетио да је више од годину дана пре трагичних догађаја Република Србија јавно упозоравала све међународне представнике да Срби на КиМ доживљавају систематске и широко распрострањене нападе и насиље Куртијевог шовинистичког режима.

“Од јесени 2021. Србији су потпуно искључени из политичког и Економског система, такозваног Косова. Српска полиција, предвиђена чланом девет бриселског споразума, замењена је Куртијевом моноетничком парамилитарном формацијом која малтретира, пребија и хапси. Нико није хтео да саслуша наше молбе да се заустави тај терор. Приштина је систематично подривала живот и елементарна права српског народа“, рекао је Вучић.

Подсетио је и да је Приштина организовала тада у српским већинским општинама срамне изборе које су Србији бојкотовали због кршења њихових права и због угрожавања њихове безбедности и кроз Куртијеву илегалну смену регионалног полицијског команданта.

“Чак и ако је само 0,029 одсто Срба гласало на тим изборима, а Срби чине 95 одсто становништва тамо, нове албанске општинске власти су биле потврђене и именоване уз потпуно одстуство било каквог легитимитета. Онда су дошли у седиште тих српских општина као прави окупатори који су били праћени тешко наоружаним косовским специјалцима“, навео је Вучић.

Уследио је брутални терор против Срба од стране специјалних полицијских снага које раде директно против интереса Срба.

“И уместо да опет да буде санкционисан, Куртијев режим је награђен. Упркос декларативним међународним позивима да се оконча ова ситуација, Приштина и даље наставља са окупацијом на северу КиМ“, рекао је Вучић.

Бојкот референдума једина могућа одлука Срба

Вучић је објаснио да су била лажна обећања о опозиву албанских градоначелника и навео да је за то речено да треба да се одржи референдум, на који, да би био успешан треба да изађе 50 одсто регистрованих гласача.

Срби су иницијално пристали да организују потписивање и сакупили више од потребних 20 одсто потписа – шест пута више него што је број гласова којима су изабрани албански градоначелници.

Међутим, указује Вучић, Приштина је изненада повећала број регистрованих гласача – има их 5,7 одсто више него 2021.

“Између октобра 2021. и марта 2024. 2.498 нових гласача је додато, а број албанских гласача је био вештачки повећан за 12,42 одсто. Ако се томе дода онемогућавање гласања поштом за протерана лица, а такође и кампања застрашивања и уцена усмерена против Срба да не учествују на таквом референдуму, очигледно је да Приштина намерава да финализује прогон Срба уз подршку илегалних општинских власти“, навео је Вучић додајући да је због тога одлука Срба да бојкотују референдум разумљива и једина могућа.

Вучићева реплика: Нисам чуо бриге за седам рањених Срба

Вучић је представнику САД рекао да је акција против СРЈ била илегална, агресија против суверене и независне државе без било какве одлуке СБ УН.

“Чуо сам данас од бар осам представника бриге због “Бањске”, али осим два представника СБ УН, нисам чуо бриге за седам рањених Срба у међувремену. Никога није занимала судбина младог Стојановића или Драгише Гаљка”, казао је Вучић и истакао да сада слушамо бајке о кретању неких аутобуса, што је регуларна процедура која се дешава сваког дана у било којој земљи.

“Када је реч о изборном процесу, хтео сам да проследим амбасадору УК, јер овде се сви претварате да не знате шта се дешавало и зашто су Срби донели одлуку. Позвао ме је Макрон да разговарамо о изборима са 3,4 одсто излазности на северу Косова. Он је мени рекао “ти би требало само да кажеш да би требало да учествују српске заједнице на изборима, а ми ћемо да урадимо посао са Приштином”. Ми смо ту петицију покренули и ти људи су сакупили више од 20 одсто укупног броја гласова, чак ни то није било довољно, онда су почели да се користе додавањем нових људи који не постоје на северу Косова и Метохије на бирачке спискове. Велики број њих су Албанци који никада нису живели на северу Косова и Метохије. Нико не може слободно да гласа, све је отворено. Хтео сам да вам кажем још једном да ће Србија да уради свој посао чак и у случају “Бањска” али никада нећемо чути ништа о протеривању Срба са Косова. И пре две године је било више од седам одсто Срба који живе на Косову, то показује њихове акције етничког чишћења. Увек ћемо се држати резолуција Савета безбедности УН и повеља УН”, казао је Вучић.

Небензја указао на лицемерје Запада

Представник Русије Василиј Небензја изјавио је да Вучићево учешће на седници.

“Слушали смо госпођу Османи”, казао је Небензја и истакао да је она овде приватно и подсетио на кршење процедура због присуства жена иза ње.

Подсетио је на НАТО агресију на СРЈ и на ужасне последице те илегалне интервенције.

Указао је на чињеницу да су западне силе спречиле да се одржи седница СБ УН о последицама НАТО агресије на СРЈ.

“Гласали су против и одговор је био да не треба причати о историјским догађајима, а после неколико недеља покушавају да промовишу резолуцију о Сребреници”, казао је он.

Истакао је да је Немачка земља која је у 20. веку провела највећи геноцид у људској историји.

Савет Европе још има шансу да избегне срамни резултат (пријем тзв. Косова) и позивамо га да ту прилику искористи, казао је он.

Навео је да Приштина на север шаље своје специјалне полицијске снаге, поставља нелегитимно изабране градоначелнике у локалне самоуправе на северу Косова и Метохије, у општине у којима је већинско српско становништво.

“Дискриминација се наставља укидањем динара, а Куртијев режим константно угрожава опстанак Срба на Косову и Метохији. Православне цркве се проглашавају католичким, НАТО довлачи оружје и наоружава косовске снаге”, рекао је Небензја.

Како каже, Приштина константно крши резолуцију УН и договоре, а међународни представници на Косову и Меохији су се показали немоћнима да то спрече.

Француска: Хитно потребан напредак ка нормализацији

Представник Француске Никола де Ривијер поручио је да је хитно потребан напредак ка нормализацији, јер ће осигурати стабилност у региону, и неизбежан је услов за евроинтеграције.

Сматра да су споразуми постигнути у Бриселу и Охриду велики успех и захтева пуну имплементацију.

Француска ће, поручује, наставити да подржава посредовање ЕУ.

Напомиње да Београд и Приштина морају да испуне своје обавезе и поздравља конструктивне акције на обе стране.

Мора се, међутим, ићи даље, додаје амбасадор и указује да се формирање ЗСО од Приштине предуго очекује.

“Надамо се да ће бити постигнуг неповратан прогрес, у складу са аспирацијама Косова да постане члан Савета Европе”, истакао је амбасадор.

Истакао је да избори на северу КиМ морају бити организовани што пре, уз учешће свих заједница.

Апелује на стране да пронађу решење у дијалогу, како би превазишли тензије које је створила одлука Приштине да укине употребу динара.

Кина подржава терориторијални интегритет Србије

Представник Кине позвао је Приштину да одустане од једностраних акција које изазивају тензије и конфронтацију. Такође, подсетио је да је важно формирати ЗСО и да се Кина нада да ће ЕУ задржати неутралност као медијатор.

“Кина подржава стране да нађу међусобно прихватљиво решење кроз дијалог у складу са Резолуцијом СБ 12 44, а српски суверенитет, независност и терориторијални интегритет морају бити у потпуности поштовани”, казао је он.

Наратив “људска права изнад суверенитета” ефективно своде људска права на политичко оруђе како би се НАТО мешао у унутрашње ствари држава, што угрожава и суверенитет и обећану заштиту људских права, упозорио је он.

Он је подсетио да је Русија прошлог месеца иницирала расправу о ситуацији на КиМ 25 година после НАТО интервенције којом су, како је рекао, нападом на суверену земљу прекршене све међународне правне норме.

“Ако дозволимо да сила буде оруђе којом се дисциплинују далеко слабије земље то ће произвести несагледиве последице. Етничка питања морају се решавати дијалогом и договором, Кина остаје посвећена тим циљевима, и наставиће да подржава дијалог као једини начин решавање проблема”, рекао је представник Кине.

САД: Забринути смо због застоја у нормализацији односа Београда и Приштине

Заменик сталног амбасадора Сједињених Америчких Држава при Уједињеним нацијама Роберт Вуд рекао је  да су САД забринуте због застоја у напретку у нормализацији односа Београда и Приштине.

Он је на седници Савета безбедности УН оценио да је с обзиром на, како је рекао, историју региона претходних година, направљен помак, али је навео да се пречесто дешавају “ескалаторне” акције Београда и Приштине, што “одлаже напредак”.

Амерички дипломата није навео доказе за своје тврдње да постоје “ескалаторне акције” Београда, али је рекао да је Вашингтон забринут због одлуке Централне банке у Приштини да укине динар, која, према његовим речима, утиче на добробит и рањивост мањинских заједница и подрива пут ка нормализацији односа Београда и Приштине.

“Апелујемо на обе стране да предузму конкретне кораке кроз дијалог под окриљем ЕУ и да испуне обавезе, укључујући проналажење решења за валуту. Такође, очекујемо и напредак у успостављању Заједнице српских општина”, поручио је Вуд.

Приштина направила скандал у СБ УН

Вучић је реаговао на чињеницу да је Османи довеле са собом жене које не могу бити чланице делегације.

“Довели сте људе који овде не припадају, не припадају дипломатском кору. Ово је нека врста политичког театра и намештаљка. Био сам потпуно фокусиран на извештај Каролине Зијаде, а слушали смо као да се ради о судском процесу за суђење Србима за нешто од пре 25 година. Што нас нисте обавестили о томе ко ће бити чланови делегације? Зар стварно верујете да није било силованих Српскиња. Марица Мирић из Белог Поља са Косова и Метохије је силована неколико пута, а онда заклана. Зато нисам могао да је доведем, али то није била тема овог састанка. Следећи пут нас бар обавестити као једне од оснивача УН да ће неки грађани довести више људи како би кривицу сваљивали на другу страну. Овде смо да разговарамо о извештају. Чули сте да је Србија приказала иранске дронове… Нико у Србији никада није видео никакав ирански дрон!” казао је Вучић.

Руски представник Василиј Небензја је такође реаговао, али истиче да га је председник Вучић предухитрио.

“Ово је очигледно кршење процедура”, казао је Небензја.

Након што је Османи рекла да су те жене и саветнице у њеном “кабинету”, Небензја је одмах одговорио да госпођа Османи може да мисли да има неки кабинет, али је у СБ УН присутна као приватно лице.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *