Усвојене измене и допуне Закона о локалним изборима

Посланици Скупштине Србије усвојили су данас измене и допуне Закона о локалним изборима којима се померају рокови за расписивање и гласање на локалним изборима.

За измене и допуне Закона о локалним изборима гласало је 165, против је било 26, двоје је било уздржано, а 11 није гласало од 204 посланика.

Скупштина је прихватила да овај закон због нарочито оправданих разлога ступа на снагу у року краћем од осам дана од дана објављивања у Службеном гласнику.

Изменама и допунама Закона о локалним изборима се омогућава да се београдски и локални избори, који нису одржани у децембру, одрже истог дана – 2. јуна, што је био један од захтева опозиције у разговорима о побољшању изборних услова.

Закон предвиђа да се одлука о расписивању локалних избора доноси најраније 150 дана, најкасније 45 дана пре истека мандата одборника, као и да од дана расписивања локалних избора до дана гласања не може да прође мање од 30, а ни више од 60 дана.

Измене и допуне Закона о локалним изборима су се нашле у скупштинској процедури захваљујући потписима 184 посланика владајуће већине, као и посланика Зелено-левог фронта, Народног покрета Србије – Новог лица Србије, Еколошког устанка, самосталних посланика Покрета слободних грађана, као и посланика СДА Санџака и Партије за демократско деловање Шаипа Камберија.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *