ТО БИ БИО ХЕРОЈСКИ ПОЛИТИЧКИ УСПЕХ: Вучић из Њујорка – Важно да имамо више гласова против и уздржаних

 

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је за РТС да велике земље притискају оне које су донеле одлуку да гласају против резолуције о Сребреници. Поручује да би био херојски политички успех ако би било више гласова против и уздржаних када је реч о овој резолуцији.

Вучић je говорећи из Нујорка, рекао је да је позиција Србије када је реч о резолуцији о Сребреници изузетно тешка и да, када поједине земље увере у исправност става Србије, онда “велики почну да прете и притискају”, након чега те земље одлуче да буду уздржане.

– Важно да имамо више уздржаних гласова и против, него за, то би био херојски политички успех – поручио је Вучић.

Истакао је да у УН право гласа имају 84 афричке земље и земаља латиноамеричке и карипске групе, а у Њујорку се састао са више од половине представника тих земаља.

– То су за нас изузетно важни континенти и нације, увек су пријатељски према нама, они осећају забринутост Србије и зато показују резервисаност према свему – рекао је Вучић.

Додао је да га је изненадило присуство земља за које не верује да ће гласати како ми желимо, али су били ту да чују аргументацију Србије.

– Нису били неки за које смо били сигурни да ћемо имати њихову подршку, али то је много тешка тема и, са друге стране, много је тешко супротставити се најмоћнијим силама света – рекао је председник Вучић.

Подсетио је да су резолуцију о геноциду у Руанди коспонзорисале 74 земље, а да резолуцију о Сребреници коспонзорише 18 или 19 земаља, али су међу њима САД, Немачка, Британија, Италија, Француска.

Председник Вучић је навео и да појединци већ одговарају за злочине, али да је ово покушај да се наметне колективна кривица једном народу.

– Не постоји ни једно име у предлогу резолуције. Већ само колективна осуда и сви то говоре и сви то знају. И наравно додатни притисак на једну суверену и независну земљу у овом тренутку. Због чега? Због неуврштења санкција Русији? Због нерешавања питања Косова? Због односа са Истоком? Обе, све три. Због тога што смо слободна и независна земља – рекао је Вучић.

Рекао је и да ово нису нове ствари.

Фото: Принтксрин РТС

– Све ово је било урађено много раније, и тзв. косовска независност. Они се чудом чуде како мала Србија 16 година после тога може да се копрца и бори – навео је председник.

Председник Србије је рекао да имају две групе земаља, оне које се увек понашају одговорно и добијете одмах повратну информацију а са некима иако сте обавили више кругова консултација још немате одговор, без обзира на број земаља које ће подржати нашу земљу, Србија ће ићи уздигнуте главе.

– Нећемо се обрукати и 3. маја, моћи ћемо уздигнуте главе да изађемо одавде. И после тога имаћемо више пријатеља – рекао је Вучић.

Председник каже да овде није реч о процедури већ суштини.

– Овде је суштински проблем зашто доносите ту резолуцију – због пијетета, кајања? Ја сам погнуо главу пред спомеником страдалима, положио цвет, и, иако сам био нападнут, позвао их одмах на разговор. Али зашто причате да то није колективна осуда, када сви знају да јесте, немате ни једно име у тој резолуцији – рекао је Вучић.

Без обзира на исход гласања председник Вучић је рекао да ће Србија наставити да се бори, да ради и економски подиже.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *