„Srpska te zove“ – Dodik: Kad budu glasali u Njujorku cela vlada i ja bićemo u Srebrenici

Na Trgu Krajine u Banjaluci održava se veliki narodni miting „Srpska te zove“. Građani iz svih krajeva Srpske došli su na miting koji je počeo intoninjem himni “Moja Republika i “Bože pravde” Povod za okupljanje je rezolucija o Srebrenici o kojoj će se raspravljati u maju u Generalnoj skupštini UN.

 
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da ogavni zapadni svet gura Srebrenicu na politički teren da bi okvalifikovali Srbe kao jedini narod koji je počinio tako nešto.
“Nije bio genocid , ta strašna reč moralne diskvalifikacije koju hoće da stave nama i našoj deci na leđa i žele da nas nateraju da mislimo kao oni, a znaju da to nije bilo tako. Tragičnija je činjenica da 3.500 Srba ubijenih na prostoru Srebrenice i Bratunca, umesto nas samih niko drugi to ne primećuje. Ogavni zapadni svet gura Srebrenicu na politički teren, da bi okvalifikovali Srbe kao jedini narod koji je počinio tako nešto”, rekao je Dodik.
Dodao je, da je ovaj skup važan, te da šalje jasnu poruku – ne želimo da živimo s onima koji žele da kažu da je srpski narod genocidan.
“Nećemo biti s vama u istoj državi, ukoliko Srbe, kao takve želite da prikažete”, naglasio je Dodik.
On je dodao da će na dan kada u se u Generalnoj skupštini UN bude odlučivalo o rezoluciji o Srebrenici, on i cela vlada provesti dan u Srebrenici kako bi pokazali da Srebrnica pripada Republici Srpskoj.

 

Brnabić: Što bude teže, mi ćemo biti bliži

Predsednica Narodne skupštine Srbije, Ana Brnabić istakla je na narodnom mitingu da ljubav prema srpskom narodu i Republici Srpskoj, niko ne može da oduzme.
Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić poručio je da Srpska neda svoje, neće tuđe i da je sto puta jača nego se to čini.
Stevandić je poručio da se ovako veliki broj ljudi na ovom istom mestu okupio i pre 34 godine, kada su odlučili da se Srbima ne ponovi Jasenovac, Jadovno, Stara Gradiška, da nam, kako je rekao, episkopa ne zakolju i bace u jamu.
“Ali sve to ogorčenje i bol od nas nije napravilo neljude. Niste čuli sa ovog mesta nijednu ružnu reč za Bošnjake i Hrvate. To je veličina našeg naroda, mi znamo da cenimo tuđe suze”, poručio je Stevandić.
Mi, kazao je, znamo koja je odgovornost na nama da sačuvamo Srpsku kao državu mira.
“Svi koji su za mir i koji vole svoju decu su dobrodošli i Srpska im je otvorila vrata i oni su nama. Ali niste dobrodošli ako ne želite mir i ako želite Srpsku da proglasite genocidnom, da nas kažnjavate, a naciste nagrađujete”, rekao je Stevandić.
U našem srcu, istakao je, nema mržnje, ništa ne osvajamo, niti pretimo, ali u našem srcu nema ni straha.
“Naš narod je svoju pravdu izvojevao svojom borbom …i nikada sa ove strane Drine, nikada na ovim prostorima nije bilo ovoliko jakih i odlučnih ludi, koji svoju decu i Republiku Srpsku ne daju”, rekao je Stevandić.
On je zahvalio svima koji su večeras došli na Trg Krajina, ali je zahvalio i onima koji nisu hteli da dođu.
“Njih se ne odričemo, doćiće sutra. Srpska se nikog ne boji… vlast narod, teritorija, institucije, odgovornost i postupanje po zakonu… Nedamo svoje, nećemo tuđe, najjači smo danas šta god mislili o nama, Srpska je sto puta jača nego vam se čini. Do pobede ostajemo složni nesalomivi i jedinstveni”, poručio je Stevandić.
Na mitingu se obratio predsednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić
Kojić je poručio da se srpski narod nikada neće povinovati namerama onih koji žele da mu nametnu etiketu genocidnog naroda.
Predsednik DEMOS-a Nedeljko Čubrilović rekao je da je srpski narod u svim prelomnim trenucima znao da odabere pravi put, jedan od tih je i danas ovde.
Poslanik NPS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac istakao je da se genocid u Srebrenici nije desio
“Žele da ponište borbu slobodarskog naroda kroz vekove”, navodi Banjac.
Predsednica srpske stranke “Zavetnici” Milica Đurđević Stamenkovski rekla je da su Srbi iz Srbije i Republike Srpske danas okupljeni u Banjaluci kako bi poslalo poruku sabornosti i jedinstva
“Kakvi bismo mi bili Srbi da nismo uz Republiku Srpsku kada joj je najteže”, upitala je Đurđević Stamenkovski.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *