„Српска те зове“ – Додик: Кад буду гласали у Њујорку цела влада и ја бићемо у Сребреници

На Тргу Крајине у Бањалуци одржава се велики народни митинг „Српска те зове“. Грађани из свих крајева Српске дошли су на митинг који је почео интонињем химни “Моја Република и “Боже правде” Повод за окупљање је резолуција о Сребреници о којој ће се расправљати у мају у Генералној скупштини УН.

 
Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да огавни западни свет гура Сребреницу на политички терен да би оквалификовали Србе као једини народ који је починио тако нешто.
“Није био геноцид , та страшна реч моралне дисквалификације коју хоће да ставе нама и нашој деци на леђа и желе да нас натерају да мислимо као они, а знају да то није било тако. Трагичнија је чињеница да 3.500 Срба убијених на простору Сребренице и Братунца, уместо нас самих нико други то не примећује. Огавни западни свет гура Сребреницу на политички терен, да би оквалификовали Србе као једини народ који је починио тако нешто”, рекао је Додик.
Додао је, да је овај скуп важан, те да шаље јасну поруку – не желимо да живимо с онима који желе да кажу да је српски народ геноцидан.
“Нећемо бити с вама у истој држави, уколико Србе, као такве желите да прикажете”, нагласио је Додик.
Он је додао да ће на дан када у се у Генералној скупштини УН буде одлучивало о резолуцији о Сребреници, он и цела влада провести дан у Сребреници како би показали да Сребрница припада Републици Српској.

 

Брнабић: Што буде теже, ми ћемо бити ближи

Председница Народне скупштине Србије, Ана Брнабић истакла је на народном митингу да љубав према српском народу и Републици Српској, нико не може да одузме.
Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић поручио је да Српска неда своје, неће туђе и да је сто пута јача него се то чини.
Стевандић је поручио да се овако велики број људи на овом истом месту окупио и пре 34 године, када су одлучили да се Србима не понови Јасеновац, Јадовно, Стара Градишка, да нам, како је рекао, епископа не закољу и баце у јаму.
“Али све то огорчење и бол од нас није направило нељуде. Нисте чули са овог места ниједну ружну реч за Бошњаке и Хрвате. То је величина нашег народа, ми знамо да ценимо туђе сузе”, поручио је Стевандић.
Ми, казао је, знамо која је одговорност на нама да сачувамо Српску као државу мира.
“Сви који су за мир и који воле своју децу су добродошли и Српска им је отворила врата и они су нама. Али нисте добродошли ако не желите мир и ако желите Српску да прогласите геноцидном, да нас кажњавате, а нацисте награђујете”, рекао је Стевандић.
У нашем срцу, истакао је, нема мржње, ништа не освајамо, нити претимо, али у нашем срцу нема ни страха.
“Наш народ је своју правду извојевао својом борбом …и никада са ове стране Дрине, никада на овим просторима није било оволико јаких и одлучних луди, који своју децу и Републику Српску не дају”, рекао је Стевандић.
Он је захвалио свима који су вечерас дошли на Трг Крајина, али је захвалио и онима који нису хтели да дођу.
“Њих се не одричемо, доћиће сутра. Српска се никог не боји… власт народ, територија, институције, одговорност и поступање по закону… Недамо своје, нећемо туђе, најјачи смо данас шта год мислили о нама, Српска је сто пута јача него вам се чини. До победе остајемо сложни несаломиви и јединствени”, поручио је Стевандић.
На митингу се обратио председник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић
Којић је поручио да се српски народ никада неће повиновати намерама оних који желе да му наметну етикету геноцидног народа.
Председник ДЕМОС-а Недељко Чубриловић рекао је да је српски народ у свим преломним тренуцима знао да одабере прави пут, један од тих је и данас овде.
Посланик НПС-а у Народној скупштини Републике Српске Дарко Бањац истакао је да се геноцид у Сребреници није десио
“Желе да пониште борбу слободарског народа кроз векове”, наводи Бањац.
Председница српске странке “Заветници” Милица Ђурђевић Стаменковски рекла је да су Срби из Србије и Републике Српске данас окупљени у Бањалуци како би послало поруку саборности и јединства
“Какви бисмо ми били Срби да нисмо уз Републику Српску када јој је најтеже”, упитала је Ђурђевић Стаменковски.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *