Савет Европе одбио све амандмане српске и италијанске делегације

На Политичком комитету ПССЕ, великом већином данас су одбијени сви амандмани српске делегације, а одбијени су и амандмани Италијана.

 
То сазнаје Косово онлајн наводећи да ће расправа о захтеву Косова да буде примљено у Савет Европе на пленуму ПССЕ почеће око 16.30.
Иначе, пракса је да ако се амандмани на овом Комитету одбију великом већином, да се онда о њима не расправља у пленуму, али може да се уложи приговор са захтевом да се ипак ставе на расправу и довољно је да то затражи десет посланика.
Српска делегација у ПССЕ поднела је 10 амандмана на текст препоруке за пријем Косова у ту међународну организацију, а шефица делегације Србије Биљана Пантић Пиља јуче је рекла за Косово онлајн да је то покушај да се ублажи Мишљење известиоца ПССЕ Доре Бакојани.
Једним од амандмана које је поднела српска делегација тражило се одлагање одлуке о захтеву Приштине за чланство, док Савет безбедности Уједињених нација “не утврди или одобри статус Косова и Метохије”.
Србија је тражила и да се предложени текст измени тако да оснивање ЗСО буде предуслов за наставак процеса разматрања захтева Косова за чланство, а не “пост-приступна обавеза”, како стоји у препоруци.
(Косово онлајн)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *