PS SE usvojila preporuku za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope

Parlamentarna Skupština Saveta Evrope (PS SE) usvojili su večeras nacrt izveštaj izvestioca za tzv. Kosovo u SE Dore Bakojani, u kojem se preporučuje da se tzv. Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope. Za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope glasalo je 131 od 171 prisutnog člana PS SE, 29 je bilo protiv, a 11 je bilo uzdržano. Tzv. Kosovo je kandidaturu za članstvo podnelo pre dve godine, a prihvaćena je na sednici aprila prošle godine.
 
Parlamentarna skupština Saveta Evrope uputiće preporuku za prijem Komitetu ministara spoljnih poslova, koji donosi konačnu odluku i to dvotrećinskom većinom ministara ili ambasadora koji ih predstavljaju i koji su prisutni u trenutku glasanja.
Sastanak Komiteta ministara trebalo bi da bude održan od 16. do 17. maja u Strazburu.
Izvestilac za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope Dora Bakojani iznela je ranije danas, u delu sednice Parlamentarne skupštine posvećenom njenom izveštaju, da smatra da bi ovo telo trebalo da pošalje preporuku Komitetu ministara za članstvo Kosova u Savetu Evrope.
Šefica srpske delegacije u PS SE Biljana Pantić Pilja oštro je danas kritikovala preporuku za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope i poručila da nagrađivanje Prištine za jednostrane akcije predstavlja presedan, koji će otvoriti Pandorinu kutiju kao i da će Srbija razmotriti da li želi da bude član organizacije koja flagrantno krši međunarodno pravo.
 
„Odlučili ste da pogazite međunarodno pravo i primite u Savet Evrope nešto što nije država, mimo svih procedura“, rekla je Pantić Pilja.
Predstavnik grupe liberala i demokrata (ALDE) nekadašnji premijer Grčke Aleksis Cipras rekao je tokom rasprave da je Priština konačno odlučila da primeni odluke tzv. ustavnog suda o manastiru Dečani, ali je dodao da to ne može biti dovoljno za podršku pristupanju. Cipras je rekao da su potrebne akcije u vezi sa zakonom o eksproprijaciji i dobronamerni predlozi za formiranje Zajednice srpskih opština, uključujući i mapu puta.
Predstavnik mađarske delegacije Zolt Nemet rekao je da Evropska konzervativna partija, iako u principu podržava članstvo tzv. Kosova u PS SE, ali ne može da prihvati izveštaj Dore Bakojani. On je naveo da je neformiranje ZSO prvi razlog i dodao da ukoliko PS SE odustane od toga sumnja da će tzv. kosovske vlasti ikada formirati ZSO i upitao predstavnike Odbora za politička pitanja zbog čega nisu prihvatili dva amandmana koji se tiču tog pitanja.
Predlog Dore Bakojani podržale su političke grupe Alijanse liberala i demokrata za Evropu (ALDE), grupa Evropske narodne partije (EPP/CD), i grupa socijalista, demokrata i zelenih (SOC).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *