ПС СЕ усвојила препоруку за пријем тзв. Косова у Савет Европе

Парламентарна Скупштина Савета Европе (ПС СЕ) усвојили су вечерас нацрт извештај известиоца за тзв. Косово у СЕ Доре Бакојани, у којем се препоручује да се тзв. Косову одобри да постане члан Савета Европе. За пријем тзв. Косова у Савет Европе гласало је 131 од 171 присутног члана ПС СЕ, 29 је било против, а 11 је било уздржано. Тзв. Косово је кандидатуру за чланство поднело пре две године, а прихваћена је на седници априла прошле године.
 
Парламентарна скупштина Савета Европе упутиће препоруку за пријем Комитету министара спољних послова, који доноси коначну одлуку и то двотрећинском већином министара или амбасадора који их представљају и који су присутни у тренутку гласања.
Састанак Комитета министара требало би да буде одржан од 16. до 17. маја у Стразбуру.
Известилац за пријем тзв. Косова у Савет Европе Дора Бакојани изнела је раније данас, у делу седнице Парламентарне скупштине посвећеном њеном извештају, да сматра да би ово тело требало да пошаље препоруку Комитету министара за чланство Косова у Савету Европе.
Шефица српске делегације у ПС СЕ Биљана Пантић Пиља оштро је данас критиковала препоруку за пријем тзв. Косова у Савет Европе и поручила да награђивање Приштине за једностране акције представља преседан, који ће отворити Пандорину кутију као и да ће Србија размотрити да ли жели да буде члан организације која флагрантно крши међународно право.
 
„Одлучили сте да погазите међународно право и примите у Савет Европе нешто што није држава, мимо свих процедура“, рекла је Пантић Пиља.
Представник групе либерала и демократа (АЛДЕ) некадашњи премијер Грчке Алексис Ципрас рекао је током расправе да је Приштина коначно одлучила да примени одлуке тзв. уставног суда о манастиру Дечани, али је додао да то не може бити довољно за подршку приступању. Ципрас је рекао да су потребне акције у вези са законом о експропријацији и добронамерни предлози за формирање Заједнице српских општина, укључујући и мапу пута.
Представник мађарске делегације Золт Немет рекао је да Европска конзервативна партија, иако у принципу подржава чланство тзв. Косова у ПС СЕ, али не може да прихвати извештај Доре Бакојани. Он је навео да је неформирање ЗСО први разлог и додао да уколико ПС СЕ одустане од тога сумња да ће тзв. косовске власти икада формирати ЗСО и упитао представнике Одбора за политичка питања због чега нису прихватили два амандмана који се тичу тог питања.
Предлог Доре Бакојани подржале су политичке групе Алијансе либерала и демократа за Европу (АЛДЕ), група Европске народне партије (ЕПП/ЦД), и група социјалиста, демократа и зелених (СОЦ).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *