Posle proruskog premijera i proruski predsednik

Izbor za šefa države bliskog saradnika premijera Roberta Fica nova je potvrda da većina Slovaka ne podržava sve mere EU i NATO-a, čija je članica i njihova zemlja

Peter Pelegrini (48), bliski saradnik proruskog premijera Roberta Fica, pobedio je u drugom krugu predsedničkih izbora u Slovačkoj prozapadnog kandidata opozicije Ivana Korčoka. Na glasanju održanom prošle subote, dosadašnji predsednik parlamenta Pelegrini osvojio je 53,85 odsto glasova, a njegov protivkandidat bivši ministar spoljnih poslova Korčok, koji je u prvom krugu stekao prednost, 46,14 odsto.

ODMERAVANJE PRORUSKIH I PROZAPADNIH BIRAČA I ovi izbori, kao i prošlojesenji, kada je biran premijer, uveliko su tumačeni kao nadmetanje birača naklonjenijih Moskvi i onih više okrenutih Zapadu, među 5,4 miliona građana Slovačke, članice i Evropske unije i NATO-a. Prema oceni analitičara, prevagu novom šefu države donele su pristalice nacionalističke SNS, koja je u vladi sa Ficovom strankom Smer i Pelegrinijevim Hlasom. Kandidat SNS je u prvom krugu bio treći sa podrškom oko 12 odsto birača.
„Podržaću vladu u njenim naporima za poboljšanje života ljudi, i boriti se da Slovačka ostane na strani mira, a ne na strani rata“, rekao je Pelegrini u pobedničkom govoru. On će, kao šesti predsednik od osamostaljenja ove srednjoevropske zemlje od Čehoslovačke (1993), u predsedničkoj fotelji naslediti prozapadnu liberalku Zuzanu Čaputovu, koja je nekandidovanje na ovim izborima objasnila „profesionalnom i ljudskom iscrpljenošću“. Korčok, koji je ranije bio izaslanik u EU i ambasador u SAD i Nemačkoj, priznao je poraz, ali i optužio svog rivala i premijera Fica da su ga diskreditovali tvrdnjama da bi Slovačku gurao u rat.
Pelegrini je bio premijer Slovačke (2018–2020), ministar i zamenik ministra. Dugo je bio član Ficove partije Smer, ali ju je napustio pre četiri godine i osnovao stranu Hlas, koja, zvanično, ima socijaldemokratsko usmerenje. Spiker parlamenta postao je nakon parlamentarnih izbora minule jeseni.

DOBITAK ZA FICA U Slovačkoj šef države nema velika ovlašćenja, njegova funkcija je, uglavnom, protokolarna, ali je za zemlju mnogo korisnije ako deluje u saglasnosti s vladom u čijoj su nadležnosti glavne političke odluke. Predsednik je vrhovni komandant oružanih snaga, ratifikuje međunarodne ugovore i može da stavi veto na zakone ili da ih ospori pred ustavnim sudom čije sudije on imenuje.
Pelegrini važi za umerenijeg političara od Fica, ali u potpunosti podržava premijera u sada ključnom pitanju za zemlju – odnosu prema rusko-ukrajinskom ratu. I on, kao i Fico, smatra da Slovačka ne treba da naoružava režim u Kijevu – što je novi kabinet prekinuo odmah po formiranju – jer veruje da Ukrajina ne može dobiti rat protiv Rusije. Ovakav stav Slovaka veoma iritira Zapad, gde je vrlo rašireno uverenje da vlast Slovačke sve više potpada pod uticaj Moskve i mađarskog premijera Viktora Orbana koji je, takođe, protivnik naoružavanja Ukrajine i zagovornik otpočinjanja mirovnih pregovora.
Ficova vlada svoj stav prema Ukrajini brani tvrdnjom da je on proizvod volje građana koji i dalje imaju mnogo razumevanja za oružanu akciju koju je Moskva preduzela pre nešto više od dve godine. Studija objavljena pred ove predsedničke izbore je pokazala da jedva 40 odsto Slovaka smatra da je Rusija glavni krivac i uzročnik rata koji traje u njihovom komšiluku.
Slovačka nastavlja da šalje humanitarnu pomoć Ukrajini, prima izbeglice iz te zemlje ali, istovremeno, oštro osuđuje izjave pojedinih evropskih političara o potrebi da NATO pošalje trupe na ukrajinsko ratište. Slovaci, jednostavno, ne žele da postanu meta ni ruske ni NATO strane, odnosno da njihova deca ginu u ratu koji oni listom osuđuju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *