Одрицање од Косова и Метохије и званично постао услов Србији за чланство у ЕУ

Министри спољних послова земаља чланица Европске уније усвојили су данас измене и допуне поглавља 35 у приступним преговорима са Србијом, које се односе на обавезе Србије које произлазе из споразума који су са Приштином постигнути прошле године у Бриселу и Охриду, сазнаје Танјуг.

 
„Србија у потпуности примењује своје обавезе које произлазе из Споразума о путу ка нормализацији између Србије и Косова, у складу са имплементационим анексом, договореним 18. марта 2023. године“, наводи се у усвојеном тексту, у који је агенција имала увид, а који постаје саставни део преговора у оквиру преговарачког поглавља.
То практично значи да Србија мора да прихвати да тзв. Косово постане чланица УН, што је сада и званични захтев Брисела за даљи пут наше државе ка ЕУ.
У ажурираном тексту, који је претходно усвојен без дискусије на састанку Одбора сталних представника влада држава чланица ЕУ, односно на нивоу амбасадора држава чланица ЕУ, наводи се да ће се све расправе у вези са применом споразума одвијати у оквиру дијалога Београда и Приштине, који се води уз посредовање ЕУ.
Након што је Савет министара ЕУ одобрио овај текст, он ће бити званично упућен Београду као текст преговарачке позиције ЕУ за поглавље 35.
Европска комисија и Европска служба за спољну акцију у фебруару су предали предлог којим би обавезе из Споразума о путу ка нормализацији односа Београда и Приштине, као и анекс његове примене, усаглашен у Охриду, формално постале саставни део преговарачког процеса о чланству Србије у ЕУ.
Према том предлогу, од Београда се очекивала потпуна примена Споразума на путу нормализације односа са Приштином, укључујући анекса о његовој примени, а у поглављу 35. тачка 3. под називом „Даљи споразуми и напредак у нормализацији односа“, постаје тачка 4.
Савет министара ЕУ је у децембру прошле године затражио од Европске комисије да уврсти те обавезе у преговарачки оквир Београда и Брисела.
„Савет тражи од Комисије и високог представника да хитно предложе Савету, пре краја јануара 2024. године, измене и допуне мерила за Поглавље 35 приступних преговора Србије“, наведено је у том захтеву.
Поглавље 35 у преговарачком оквиру о чланству Србије у ЕУ, које се назива „остала питања“, у случају Србије обухвата и нормализацију односа с Приштином. Како би пратили напредак у нормализацији, ово поглавље је међу првима отворено – још 14. децембра 2015. године.
Београд и Приштина су 27. фебруара 2023. постигли Споразум о путу ка нормализацији односа. У Охриду је 18. марта договорен Анекс примене тог Споразума, који није потписан. Ти документи су у међувремену постали саставни делови процеса придруживања Европској унији.

2 коментара

 1. глас народа

  Министри сполјних послова земалја члаица ЕУ званично су уградили Охридски споразум у поглавлје 35. као услов Србији да мора да имплементира агенду споразума (за чланство Косова у УН), за приступне преговоре у ЕУ!
  Та вест није изненадјенје за све оне који су пратили политичка збиванја јер су постојале јасне индиције да ће се то догодити, само су медији недоволјно, у извесној мери навијачки информисали за подршку политике председника Вучића у бриселским преговорима. Зашто се десио такав сценарио, да се потсетимо (писао сам о томе коментаре):
  2022. године Европа је формирала Европску Политичку Заједницу-ЕПЗ чије државе чланице доносе политичке одлуке простом већином. А нове државе чланице-кандидати за чланство у ЕУ медју којима је потенцирана и Србија, не могу да утичу на промену политилких одлука ЕПЗ!
  2023. године претпоставлја се да је ЕПЗ обавезала Макрона и Шолца да формулишу концепт за решенје Косова познат као Француско-немачки план-ултиматум за Косово!

  НАКОН ТОГА организован је Охридски споразум за имплементацију агенде Француско-немачког плана.
  Зашто баш у Охриду, комшијска држава, вероватно за историју – да нема доказа да је Француска, Немачка т.ј. ЕУ наметнула решенје да се птцепи Косово од Србије!

  СЛЕДЕ ДОГАДЈАЈИ Европска Политичка Заједница-ЕПЗ организује САМИТЕ на медјународном плану, организована неклико самита углавном на истоку према руским границама, други сами је организиван у Кишинјев-Молдавија – на ком је присуствовао и наш председник Вучић. Цилј самита је да се пограничне државе са Русијом: Молдавија, Украјина Естонија, Летонија, Грузија итд., поред економских односа – уклјуче у ЕУ и Нато – против Руске федерације (заговара се политика против руског и православног- српског народа!
  Поставлја се питанје које интересе Србија има на самитима ЕПЗ – да се наш прдседник обавезује да иде на тим (противруским самитима)? Зашто се јавност о томе ништа не обавештава?

 2. Јелена

  Јој!
  Ово “Јој” није због немогућности отварања поглавља 35 на путу “без алтернативе” – ако се не одрекнемо Космета – него због трагичне (умишљене?) шепртље од преговарача – који је Србију дебело увалио у бескрајне,и несагледиве невоље! Тако се и десило да геноцидне Немачка и Француска, уз дириговање још геноциднијих – крвавих САД и свих англосаксонских им помагача – само “шапну” где треба (јасно као дан да нису сами смислили!) па да се Србија нађе пред могућом осудом УН за нешто што се, ама баш никако, не уклапа у дефиницију геноцида, чак ни “локалног”, док се, истовремено, пред очима целог света, одвија стварни геноцид – који, гле чуда – то није!!!
  Ништа од додворавања Наполеончићу! Ништа од оноликих грљења и тапшања по раменима са светским протувама!
  Е стварно је заслужио Нобела!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *