Над Балканом се надвија опасност од новог сукоба

Стални представник Руске Федерације при УН Василиј Небензја казао је у интервјуу за “Политику” да расправе у СБ УН о 25. годишњици НАТО агресије на СР Југославију за Русију није затворено истичући да западне делегације за данашњу ситуацију на Косову и Метохији криве само српско руководство пренебрегавајући чињеницу да је управо нелегитимна НАТО агресија била окидач за деструктивне тенденције на Балкану.

Небензја истиче да се данас над Балканом надвија опасност од новог сукоба, који провоцирају западне земље.

“Догађаји су почели оркестрираним распадом СФРЈ, настављени НАТО инвазијом на Југославију 1999. Данас исте чланице Алијансе, с једне стране, активно подржавају приштински режим, с друге стране, лицемерно изјављују да се присуство УН (Унмик) треба што пре смањити јер наводно не одговара савременим реалностима, као и Резолуција Савета безбедности УН 1244”, каже.

Са своје стране, како наводи Небензја, Русија чини све и чиниће све што је у њиховој моћи да осујети деструктивне планове западних земаља и не само да спречи хаос на Балкану, него и да помогну народима да успоставе трајни мир у региону.

Небензја истиче да је НАТО агресија над СР Југославијом била грубо кршење међународног права и отворено непоштовање највеће вредности модерне цивилизације – људског живота.

“Деловање западне коалиције било је потпуно неоправдано и незаконито”, истиче и подсећа да је у међународном праву употреба силе дозвољена уз одобрење Савета безбедности УН или у самоодбрани, према члану 51. Повеље УН.

Како наводи, тада Савет безбедности није донео никакву одлуку која би дозволила такву војну акцију, а није се радило ни о самоодбрани јер ниједна од земаља укључених у напад није ни покушала да то наведе као разлог.

“Такозвана Независна међународна комисија за Косово, која је имала задатак да истражи последице НАТО бомбардовања 1999. године, на основу резултата свог рада објавила је документ под називом ‘Извештај о Косову’. Иако су комисију створили сами западњаци, чак је и она интервенцију назвала нелегалном – ‘нелегална, али оправдана’, то је врхунац цинизма”, казао је. 

Подсећа да је изговор за НАТО агресију била инсценација у Рачку јануара 1999.

“Убијени милитанти су били преобучени и представљени као цивилне жртве. Исте методе западњаци користе и данас. Тако је, на пример, било у украјинској Бучи, где је извршена очигледна инсценација, која је постала изговор за слом преговора са Русијом у априлу 2022. године. Важно је памтити да руководство земаља НАТО чланица никада није сносило одговорност ни за кршење норми о употреби силе, ни за кршење међународног хуманитарног права у Југославији”, додаје. 

Како указује, Међународни кривични суд за бившу Југославију (МКСЈ), који је имао пуна овлашћења да истражује НАТО злочине и изведе одговорне пред лице правде, одлучио је да то питање гурне под тепих.

Тако је, уместо тужилачке истраге, како каже, формиран Комитет, који није био предвиђен никаквим пословником МКСЈ-а, за оцену ваздушног НАТО напада на Југославију.

Тај Комитет је дошао до закључка, погодног за западне земље, да у вези са бомбардовањем Југославије “право није довољно јасно”. 

“Све је то било с циљем свргавања ‘непожељне’ власти и ширења свог утицаја на Балкан. Ти акти окрутног насиља над цивилима показују потпуни презир према вредности људског живота када су у питању сопствени интереси Запада. Међутим, западне делегације отворено покушавају да искористе Светску организацију у својим интересима и то чак не крију. Примери, као што је Француска која је уз подршку других западних чланица СБ, ометала седнице Савета поводом 25. годишњице НАТО агресије на Југославију, као и промовисање нацрта резолуције Генералне скупштине УН о Сребреници, директно то доказују”, наглашава.

Како истиче, када је опонентима незгодно да се сећају својих прошлих “грехова”, кажу да су догађаји из 1999. “ствар историје”.

“То је потпуно апсурдно. Косово је на дневном реду СБ УН. Савет активно разматра ову тему, и то све чешће, у вези са деградацијом ситуације на терену. Али западне делегације се праве да је алармантна ситуација у покрајини, коју данас видимо, настала сама од себе, а за све криве српско руководство. Док је управо нелегитимна НАТО агресија на Југославију била окидач за деструктивне тенденције на Балкану, чије последице озбиљно погађају становништво региона. Сматрамо моралном дужношћу да обезбедимо да ова тема остане у фокусу пажње међународне заједнице, ма колико Запад покушавао да је потопи”, рекао је Небензја.

Додаје да је разлог зашто то западне велесиле раде баналан страх.

“То се види на лицима чланова западних делегација када се руководство њихових земаља помиње у контексту агресије. Има више цитата западних лидера о њиховој директној умешаности у доношење нелегитимних одлука о бомбардовању Југославије. То се не може избрисати. И Запад схвата да ће пре или касније морати да одговара за све те злочине. 

Стога, могу да вас уверим у то да питање расправе у СБ УН о 25. годишњици НАТО агресије на Југославију за нас није затворено”, наводи.

Како каже, лобирање за резолуцију Генералне скупштине УН о Сребреници још један је пример покушаја Запада да искористи нелаку прошлост БиХ и осећања босанских муслимана и кроз то да изврши притисак и покори босанске Србе, а уз њих и све остале.

То питање, како наводи, Запад не сматра стварањем историје и активно га промовише.

“Разумемо сложеност периода грађанског сукоба у БиХ, због чега ту иницијативу сматрамо деструктивном, способном да изазове експлозију на Балкану. Радимо са осталим делегацијама како бисмо им објаснили ситуацију и пренели нашу забринутост”, наводи.

На питање како оценити чињеницу да је управо Немачка, једна од земаља Осовине која је током Другог светског рата починила најтеже злочине у људској историји, укључујући геноцид над Словенима, Јеврејима и Ромима, коспонзор документа о геноциду који су наводно починили Срби у Сребреници, Небензја каже да је Немачка историјски покушавала да игра посебну улогу на Балкану.

“Из неког разлога верује да то заслужује више од других. Пример за то је делатност незаконитог ‘високог представника’ у БиХ Немца Кристијана Шмита. Умногоме спроводи немачке интересе у земљи. Коспонзорисање нацрта резолуције о Сребреници, као и активна улога Берлина у његовом промовисању, указује на намеру Немачке да се учврсти у Европи као самостални центар моћи. Стога је одлучила да игра на ‘балканску карту’. Пример Немачке нам показује да се, када је реч о користољубивим интересима, могу примењивати било које методе – па и оне неморалне, као што је злоупотреба историјске драме народа БиХ”, казао је.

Небензја додаје да Берлин данас подржава Израел у његовим акцијама против палестинских цивила.

Појашњава да је геноцид злочин по међународном праву и додаје да је дефинисан у Конвенцији о спречавању и кажњавању злочина геноцида из 1948. године. 

“Укратко, то су изузетно окрутна дела почињена са циљем уништења целе националне, етничке, расне или верске групе као такве. То би могло укључивати убиства чланова ове групе; наношење тешких телесних или психичких повреда; стварање услова који су предвиђени да доведу до потпуног или делимичног уништења; мере за спречавање рађања деце у тој групи; принудно премештање деце из те групе у другу групу. Суштински елемент је доказ намере да се уништи етничка група као таква”, додао је Небензја.

Како наводи, покушаји његових западних колега да избегну дискусију о НАТО злочинима над Југославијом, било у СБ УН, на Министарском савету Оебса у Скопљу или на другим форумима, по његовом мишљењу, указују на два разлога.

“Први је да се заиста плаше разоткривања деловања Северноатлантске алијансе, јер схватају да је Југославија само врх леденог брега. Неминовно ће уследити питања о арбитрарним акцијама чланица Северноатлантске алијансе у Ираку, Авганистану, Либији, Сирији, а данас и у Јемену. Као последица тога, јавља се други разлог – озбиљна дискусија о инвазијама Алијансе или њених појединачних чланица, која доводи до подривања њиховог угледа у свету и појаве питања унутар њихових друштава: да ли желе да и даље буду несвесни саучесници у злочинима својих влада? Да ли желе да спонзоришу крваве крсташке ратове 21. века и војне авантуре у које их увлаче њихове власти? Пример су догађаји у Украјини, које владе низа земаља НАТО чланица експлоатишу ради проширења војних буџета, пре свега на рачун сопственог становништва и смањења друштвено значајних пројеката”, казао је.

На питање да ли има саговорника у УН који би водили са руским представницима преговоре у којима би се поштовало међународно право, Небензја каже да не само да има много таквих саговорника, већ их има читав свет.

Већину у УН чине суверене, разумне земље, од којих се многе добро сећају времена западног колонијализма, каже Небензја и додаје да те земље оштро осећају потребу да бране своје националне интересе.

Како каже, свет памти и допринос који је Совјетски Савез дао подршци национално-ослободилачким покретима.

“Са већином у УН повезује нас отворен, равноправан, прагматичан дијалог. Али западне земље нису спремне за то. Њихово руководство је сада захваћено стратешким слепилом. Оне не траже компромисе, већ само постављају ултиматуме и покушавају да наметну само оно што је њима корисно. Западни саговорници у УН често тврде да су посвећени владавини права. Међутим, у пракси, међународно право, или како они воле да кажу – поредак заснован на правилима, тумаче у зависности од политичких интереса или стратешких користи”, наводи.

У том смислу указује да на оружану НАТО агресију на Југославију или америчку инвазију у Ираку и Либији.

“Успут, измишљају нове концепте, као што су хуманитарна интервенција или одговорност за заштиту, да се мешају у унутрашње ствари суверених држава и врше притисак на непожељне владе”, додаје.

Одговарајући на питање зашто се споразуми које је подржао Савет безбедности УН у великом броју случајева не спроводе, као што су Дејтонски споразум из 1995, Мински споразуми из 2015, нормализација односа Београда и Приштине која је безуспешно пренета у Брисел, Небензја наводи да је након завршетка хладног рата, америчка доминација на светској сцени на извесно време дала САД лажни осећај да је све дозвољено и, као резултат, Вашингтон је изгубио поштовање према међународном праву.

Додаје да је то учињено јер је међународно право, једноставно, почело да спречава САД да остварује своје геостратешке интересе.

“Отуд потиче и лукави концепт поретка заснованог на правилима. То значи да, ако је међународно право погодно за САД и друге западне земље, оне ће се радо побринути да се оно поштује. У супротном, покушавају да га сведу на нулу, измишљајући свакакве изговоре и своја правила која представљају као универзална”, наводи.

Истиче да се то врло добро види на примеру Резолуције 1244 СБ УН о Косову и Метохији.

“Вашингтон отворено каже да је резолуција застарела и крши је на сваки могући начин. Најочигледнији су признање независности (тзв.) Косова и наоружавање покрајине. У случају БиХ наши западни опоненти се не понашају ништа мање бахато. Након што СБ УН није подржао руско-кинески нацрт резолуције о именовању Кристијана Шмита на место високог представника у БиХ у јулу 2021. године, у којем су била предвиђена временска и функционална ограничења његовог мандата, западне земље су изјавиле да, испоставило се, резолуција СБ није уопште обавезна”, каже Небензја.

Додаје да из тога произилази да није битно што се на релевантне резолуције СБ УН позива у Дејтонском мировном споразуму, а сви претходни кандидати за место високог представника су били одобрени у Савету.

“Русија принципијелно заговара идеју поштовања међународног права, не селективно, већ у целини. То није мени у ресторану, са којег можете бирати јела која волите. Ако је држава чланица међународних организација и потписница одговарајућих споразума, у обавези је да их спроводи. Нема друге опције”, поручује.

Говорећи о предлозима неких земаља да се Немачка и Јапан укључе у стално чланство СБ УН, Небензја каже да се од представника Немачке и Јапана редовно чују амбициозне изјаве о њиховим претензијама на стално место у СБ УН.

“Ми их не подржавамо. И овде је од значаја морална димензија питања, с обзиром на резултате Другог светског рата. Илустративно је што ове земље у Генералној скупштини УН гласају против нацрта резолуције о неприхватљивости величања нацизма, и то, замислите, у наше доба. Такође памтимо да Јапан још увек није признао своју одговорност за покретање агресије током Другог светског рата на Далеком истоку. Те ствари немамо право да заборавимо, бар зато што је Совјетски Савез платио победу у Великом Отаџбинском рату животима 27 милиона својих грађана”, указује. 

Други важан фактор је, додаје Небензја, превелика заступљеност западних земаља у Савету.

“Већ сада их је тамо превише. Све западне делегације гласају у оквиру својеврсне блоковске дисциплине. Зашто би се онда у СБ примале оне које ће се потпуно руководити одлукама Вашингтона или Брисела? Истовремено, наша земља гледа у будућност и једна је од најдоследнијих присталица укључивања у СБ земаља у развоју. Радује то што нас током посебних међувладиних преговора о реформи Савета апсолутна већина земаља подржава по овом питању. Савету су потребни нови независни гласови из Африке, Азије и Латинске Америке”, додаје.

На питање да ли свет УН могу довести до мира и каква је улога Русије и САД у том процесу, а које место заузимају Србија и Балкан, Небензја каже да су УН створене управо да би спречиле такве монструозне потресе које је човечанство доживело у 20. веку.

Русија и САД, како истиче, имају огромну одговорност за одржавање међународног мира и безбедности.

“Управо су наше државе, као оснивачи УН, сталне чланице СБ УН, власници највећих арсенала нуклеарног наоружања на планети, својеврсни стубови у одржавању стабилности широм света. Али у стварности видимо да САД имају користи од нестабилности, а не од стабилности. Балкански регион заузима посебно место. Историјски гледано, Русија и Србија су увек биле блиске, братске земље, тежиле су једна другој. Док су западне земље историјски биле љубоморне на то, укључујући САД у садашњој фази светске историје”, наводи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *