МАЂАРСКИ КОЛОСЕЦИ

Јавна хистерија је достигла врхунац 16. фебруара великим митингом на Тргу хероја, коме је присуствовало око 50.000 људи

Да ли је скандал око педофилије и помиловања који је резултирао подношењем оставке председнице Каталине Новак отворен са циљем слабљења владајуће странке пред изборе за Европски парламент?

Фебруарски скандал око педофилије и помиловања који је потресао Мађарску, и тумачења тежине преступа отворили су озбиљне пукотине у владајућој странци премијера те земље Виктора Орбана. Подсетимо да је председница Каталин Новак, бивша министарка породице Орбанове странке Фидес, поводом папине посете Мађарској помиловала правоснажно осуђеног за педофилију Ендреа Коње. Од маја, када је донета одлука, до фебруара, када је питање јавно отворено, о овој теми се ћутало. Процесуирање је темпирано.

ЖРТАВА ЈЕ ВИШЕ Резултат је одлазак две кључне политичарке из владајуће партије Фидес, па следствено и оставка председника реформисаног синода, што је отворило питање да ли је политичких жртава овог скандала ипак више и није ли цео случај отпакован ради слабљења најтврђег упоришта националних и суверених снага Мађарске. Не заборавимо да се све збило уочи локалних и европских избора који ће бити одржани у јуну.
Први се, очекивано, по отварању скандала, огласио Сорошев портал „444.ху“, популаран међу омладином и урбаном генерацијом. У на први поглед информативном чланку, новинар је известио да је помиловани Ендре Коња осуђен на три године и четири месеца затвора због лажних изјава, принуде и ометања правде у оквиру процеса против бившег директора интерната у граду Бичкеу на западу Мађарске. Оптужени директор је осуђен на осам година затвора након изношења доказа да је годинама сексуално узнемиравао и злостављао ученике. Злочини су изашли на видело када је један од злостављаних ученика извршио самоубиство. Ендре Коња, заменик директора, наводно је покушао да прикрије директорове злочине, укључујући притисак на ученике да сведоче у име директора. Како Коња није имао никакве везе са злочинима над децом и све време остао при тврдњи да је невин, на крају се – након одслужене две године – обратио председници Каталини Новак с молбом за помиловање. Захтев је одобрен након консултација с бискупом Золтаном Балогом, шефом реформског синода Мађарске.

Покренуо уставни амандман који предвиђа да ће будућа помиловања бити искључена ако су жртве малолетне: Виктор Орбан

ВАРГИН ПОТПИС Коња је дошао из Трансилваније, где постоје јаке реформисане заједнице у оквиру мађарске мањине, са политичким представницима, и у блиским односима са Мађарском реформаторском црквом, у којој је председница Новак такође имала истакнуто место.
Тадашња министарка правде Јудит Варга, водећи кандидат Фидеса за предстојеће европске изборе у јуну, била је принуђена да потпише помиловање које је одобрила председница Новак, без права на изношење својих вредносних судова. Варга је у почетку оклевала, али је на крају потписала.
Само дан након што је текст о помиловању објављен на порталу „444.ху“, левичарски часописи су одмах кренули у лов на Фидесове главе. Из текстова се дало закључити да је бивша министарка породице, једна од главних пропагатора Фидесове конзервативне политике, наводно наклоњена породици и деци, стала иза педофила, уз подршку министра правде. Углед конзервативне породичне политике Фидеса почео је да се пара по шавовима. Уследили су свакодневни протести испред председничке палате у којима су учествовале све опозиционе странке. Каталин Новак је прекинула службено путовање на Блиски исток и 9. фебруара поднела оставку. Пре оставке, од Новакове се оградио премијер Орбан, лидер странке Фидес, која има двотрећинску већину у парламенту.
Испоставило се да цео случај представља осетљиву тачку у комуникацији Орбанове владе с народом, јер се национална конзервативна партија Фидес снажно идентификује с питањем заштите деце. Закон који у имену има „заштиту деце“ забрањује јавно истицање хомосексуалних односа пред малолетницима.
Новакову, 46-годишњу политичарку изабрану за председника парламента у Будимпешти 2022. године, привремено је заменио је Ласло Ковер. Док је избор новог председника поново био у парламенту, министарка правде Јудит Варга поднела је оставку и најавила повлачење из политичког живота. Био је то ударац за Фидес и Орбана јер су две жене стубови те конзервативне странке. Посебно се на младу министарку правде гледало као на талентованог и образованог политичара предодређеног за светлу будућност у Фидесу.
Одлазак ових политичких фигура странка је прећутала без идеје да их заштити од жестоког таласа огорчења у медијима.

ЦЕНА ЛОЈАЛНОСТИ Зашто је Новакова помиловала Алберта Коња, остало је нејасно, чак и након што је случај постао познат почетком фебруара.
Много година раније, тадашњи мађарски министар људских ресурса Золтан Балог подржао је перспективну и младу Новакову. Каријеру је започела као државна секретар под његовим руководством, затим је доспела до министра и коначно је именована за председника. Њен револуционарни рад у мађарској породичној политици добио је и међународно признање. Као шефица државе, поставила је независан тон и у великој мери су је поштовали чак и жестоки Орбанови критичари. Током година, одржавала је посебан однос поверења са Балогом.
Лојалност Балогу је успоставиће се био је увод у њену пропаст. Управо он ју је замолио да помилује осуђеног помоћника у случају педофилије који је раније био угледни члан Реформске цркве у време када је Балог био њен вођа. Иако Јудит Варга, тадашња министарка правде, није подржала захтев за помиловање, Новакова је одлучила да то учини. Варга није желела да одбије (захтеван) потпис након што је Новак већ одлучила, како би избегао евентуалне сукобе које би опозиција могла да искористи.
На крају, случај је експлоатисан када су га про-опозициони медији „открили” десетак месеци касније, али одмах на почетку предизборне кампањ за ЕУ и локалне изборе у јануару.
У оставци је навела само да се руководила чињеницом да осуђени није злостављао децу, али је признала да је то била грешка која није требало да се деси. Новакова је у оставци изјавила: „Погрешила сам. Одлука о помиловању и изостанак објашњења вероватно су изазвали сумњу.“

ОПОЗИЦИЈА ВРЕБА Премијер је покренуо уставни амандман који предвиђа да ће будућа помиловања бити искључена ако су жртве малолетне.
Чинило се да је цео комуникациони апарат Фидеса, који је раније функционисао готово савршено, био затечен „догађајем“. Као коначна колатерална штета, неколико дана касније бискуп Балог је поднео оставку на место председавајућег реформисаном синоду.
Оставке нису умириле разјарену опозицију која је настављајући кампању против педофилије, сугерисала да је Орбан морао бити упознат са свим детаљима. Резултат је био уверење великог дела становништва, углавном у Будимпешти, да је Мађарска ноћна мора за децу. Марија Херцог, стручњак за заштиту деце, описала је ситуацију као „трагичну“, а ону у дечјим домовима као „неодрживу“. Круна кампање био је постер Демократске коалиције коју предводи Ференц Ђурчањ, Орбанов заклети непријатељ, на којем је уместо Фидесовог слогана „Бог, породица, отаџбина“ било исписано “Бог? Отаџбина? Педофилија!“.
Јавна хистерија је достигла врхунац 16. фебруара великим митингом на Тргу хероја, коме је присуствовало око 50.000 људи. Митинг су пријавиле и организовале углавном познате личности. Главни слоган је био „Чудовишта лутају напољу – боримо се за жртве, децу, за здраво друштво“. Ове и друге тврдње у левичарској медијској кампањи достигле су бизарне нивое претеривања, а неколико недеља се чинило као да је највећи проблем Мађарске опште и неконтролисано дивљање злостављача деце.
У предимензионирану и ирационалну кампању која је почела да поприма драматичне размере ушетао је и бивши супруг министарке правде у оставци. Петер Магиар, раније мало познат члан странке Фидес, изронио је из своје анонимности и прогласио се вођом наводног незадовољства због корумпираних мрежа које су тињале унутар Фидеса. Иако је донедавно и сам имао користи од тих истих мрежа и није понудио никакве доказе који би поткрепили оптужбе, у року од недељу дана „модерни осветник“ је најавио стварање нове странке која ће разрешити поделе нације и окончати владавину лоших актера у Фидесу. Запретио је да ће објавити шокантна открића о руководству Фидеса и, наравно, бившој супрузи.

УСТАНАК БИВШЕГ МУЖА Да ли је то био почетак стварања нове, аутентичне опозиције предвођене часним и некомпромитованим кадровима? Не. Патетична најава бившег мужа бивше министарке остала је на нивоу маштарије чему је помогао полицијски извештај за 2020. процурио у водећем левичарском часопису ХВГ.
У извештају је описана експлозивна ситуација у кући бивше министарке правде Варге која је трпела вербалне и физичке претње од тадашњег супруга Мађара због којих је једном приликом побегла кроз прозор. Укратко, наводни бунтовник и наводни бранилац своје бивше жене, испоставља се, насилни је преступник. Устанак који је најавио био је осуђен на пропаст.
Све неодољиво подсећа на сценарио филма Емира Кустурице, уз јаке поуке. Незадовољство становништва се не може исказати у садашњем систему. Инфлација је значајно смањила животни стандард, а руске санкције и блокирање фондова ЕУ нанели су значајну штету Мађарској. Опозиција која подржава ЕУ не нуди алтернативу и не артикулише ово незадовољство, али покушава да освоји срца грађана на питањима на које ни сама нема одговор.
Спољнополитички стрес и хистерија око педофилије оставили су јасан траг на Орбана. На мађарски национални празник 15. марта одржао је необично безбојан говор без много емоција, и уобичајеног хумора који је пленио масу.
О крају Орбана и Фидеса нема говора, али сви догађаји које је опозиција вешто користила и конструисала били су усмерени на европске изборе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *