IZLOG KNJIGE

Goran Skrobonja
OD ŠAPATA DO VRISKA: PRIČE STRAVE I FANTASTIKE
Laguna

Zbirka našeg najpoznatijeg pisca horora sastavljena je od efektnih, majstorski napisanih priča koje prikazuju Srbiju u nekom drugom vremenu punom vampira, mutanata, ucenjivača, manijakalnih serijskih ubica, ukletih splavova, liftova koji voze u drugu dimenziju, krvavih kompjuterskih igrica… Sve je tako blisko, prepoznatljivo, a ujedno neverovatno mračno i jezivo.
„Pripovetke u ovoj zbirci, nastajale od sredine osamdesetih do sredine devedesetih godina 20. veka, stravu i užas generišu iz duše pojedinca – njegovih strahova i mora – ali i iz duše jedne duboko traumatizovane, poremećene i autodestruktivne zajednice. Fantastična proza Gorana Skrobonje može se prepoznati i kao vid osobenog socijalnog angažmana, gde se fantastično svesno poigrava na granici čudnog pa i alegorijskog. Estetska upečatljivost ove proze dobrim delom počiva upravo na ovoj dinamici. Fantastično nije ’beg od stvarnosti’ već pre funkcioniše kao njegov apartan i neočekivan vid koji se ostvaruje u suodnosu pisac – čitalac.“

Radosav Tucović
DRAGI JOVANOVIĆ I GENERAL MAJSNER NA ČELU POLICIJE U OKUPIRANOJ SRBIJI
Čigoja

Kako je zabeleženo u recenziji prof. dr Milana Ristovića, krećući se kroz različite „nivoe“ vremena i biografija dvojice policijskih funkcionera, autor je dao podjednako ubedljivu sliku njihovog javnog delovanja, ali i privatnog života, iščitavajući tako i njihove motive i ambicije, lične, političke, ideološke, koji su ih na prostorima okupirane Srbije vodili putem na kojem su ostale brojne žrtve, sve do trenutka kada su posle završetka rata, na odvojenim suđenjima, bili osuđeni na najtežu kaznu. Stoga knjiga kolege Tucovića predstavlja vredan i originalan doprinos domaćoj istoriografiji o Drugom svetskom ratu, nemačkoj okupaciji, kolaboraciji, ali i stradanju stanovništva.
Prema rečima dr Bojana Dimitrijevića, u maniru manje poznatom u analizi događaja Drugog svetskog rata u okupiranoj Srbiji, Tucović je ponudio javnosti sliku okupacijskog represivnog aparata posmatrajući je kroz dve ličnosti: jednog srpskog i jednog austrijskog-nemačkog policajaca koji su odlučivali o sudbinama mnogih Srba u godinama okupacije. Značaj ove monografije za srpsku nauku je priličan, jer svojim novim istraživanjima popunjava i objektivizuje jednu značajnu prazninu u razumevanju okupacije u Srbiji, kao i odnose srpskih i nemačkih vlasti u tom vremenu.
S obzirom na to da se radi o značajnoj temi, koja će omogućiti širi uvid ne samo u funkcionisanje policijskog aparata u okupiranoj Srbiji nego i u funkcionisanje kolaboracionističke vlasti i Trećeg rajha, rukopis monografije dr Tucovića će, kako u recenziji ove knjige ističe prof. dr Radina Vučetić, u velikoj meri proširiti postojeća znanja o periodu Drugog svetskog rata u Srbiji, ali i o funkcionisanju represivnog policijskog sistema. Zahvaljujući tome, monografija dr Tucovića će sigurno pružiti širu i sveobuhvatniju sliku Drugog svetskog rata i prirode kolaboracionističkih vlasti ne samo u srpskom nego i u evropskom kontekstu.

Tomislav Jovanović
ZBORNIK KRALJEVA I ARHIEPISKOPA SRPSKIH
Čigoja

Ovo trotomno izdanje priredio je profesor Tomislav Jovanović. Prvi tom sadrži pre svega književnoistorijska i tekstološka razmatranja o sačuvanim celovitim i nepotpunim prepisima. Svakom prepisu posvećena je posebna pažnja i ustanovljene varijante njihovih tekstualnih razgranavanja. U osnovu izdanja ušao je srpskoslovenski prepis nastao 1553. godine u manastiru Mileševi. Sa njim su upoređeni svi drugi prepisi i međusobne razlike prikazane u napomenama ispod teksta. U drugom tomu nalaze se tekstovi žitija koja je napisao arhiepiskop Danilo Drugi, a u trećem tomu žitija i beleške njegovih učenika i drugih nastavljača.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *