ИЗЛОГ КЊИГЕ

Адил Исмат
ПРИЧЕ ЈУСУФА ТАДРОСА
Агора

Главни јунак романа египатског књижевника Адила Исмата (1959), Копт Јусуф Тадрос практично монолошким приповедањем преноси приче о свом животном и уметничком стасавању и сазревању, о односима са родитељима и сестрама, о својим емотивним искуствима, о односу према Богу и цркви, успут градећи живописну слику живота по градовима и варошицама египатске провинције у периоду од шездесетих па све до данас, током које је Египат доживео велике економске и друштвено-политичке промене пропраћене дубоким кризама. Иако се Исмат преко свог протагонисте, обичног човека, али необично надареног и страственог сликара, дотакао друштвених, политичких и верских догађаја током периода од пола века, као и атмосфере која је све то пратила, ово је најпре роман о уметности, о уметничком стваралаштву и стваралачком чину, као и о односу друштва према уметности и уметницима. Како сâм аутор често истиче, овај роман је посвећен његовом сопственом уметничком искуству и стасавању, изазовима и мукама које је искусио. Пред читаоцем се отварају странице романа који је, као сасвим аутентично књижевно остварење савремене египатске литературе, награђен Медаљом Нагиба Махфуза за књижевност.

Милан Јовановић Стојимировић
СИЛУЕТЕ СТАРОГ БЕОГРАДА 1: КОЗЕРИЈЕ
Лагуна

Прва књига Стојимировићевих „Силуета старог Београда“ садржи два циклуса – „Београд и Србија“ и „Обреновићи“. У првом је писац сабрао живописне козерије о београдским улицама, шеталиштима, кафанама и амбијенталним целинама престонице, осликао српске бање, прославе, обичаје, моду, ондашње новотарије, занате, конаке, путовања… У други циклус уврстио је ликове припадника и присталица династије Обреновића и дворске елите: кнеза Милоша и кнегиње Љубице, госпа Анке, Блазнавца и Велимира Теодоровића, краља Милана, породице Машин и многих других актера стварања модерне српске државе, и тако на уверљив и живописан начин употпунио слику о Београду 19. века, од Таковског устанка до српске бел епок и трагичног Мајског преврата 1903.
У ово издање уврштено је безмало сто досад необјављених „силуета“, распоређених у сва три тома према тематским целинама. Према речима Божидара Ковачевића међу српским књижевницима и публицистима који су допринели атмосфери свога времена посебно и запажено место заузима Милан Јовановић Стојимировић. ,,Новинар, књижевник, дипломат, политичар, у везама са многим јавним радницима и старим породицама Србије, он је као ретко ко знао интимни живот, токове нашега друштва и многе тајне наше бурне историје. Пред задивљеним и очараним читаоцима васкрсава један прохујали свет: Сара Карађорђевић, кћер капетана Мише Анастасијевића, Станка, сестра Милована Глишића, добротворка Мабел Грујић, Филип Христић, Гига Гершић, Јован Ристић, Брана Петронијевић, Мика Алас, Матавуљ, Миле Крпа, Нушић и толики други. Читаоци ће уживати у овој зналачкој евокацији прошлости, у проницљивој анализи људских страсти, у језгровитом и јасном казивању, у отменом изразу једног благородног духа.“

Андри Снајр Магнасон
О ВРЕМЕНУ И ВОДИ
Дерета

Књига проткана личним, историјским и митолошким причама, али и заснована на интервјуима са водећим глациолозима, океанолозима, климатолозима и географима. Она представља Магнасонов одговор, занимљив и убедљив у исто време, један од оних који илуструје стварност климатских промена и нуди какву-такву наду пред неизвесном будућношћу. Полазећи од идеје писања читуље за санту леда, суштинског разумевања људског времена и наших обавеза према другима, кроз историју и широм света, „О времену и води“ је дубоко лична и глобално оријентисана књига – путопис, светска историја и очајничка молба да живимо одговорно према будућим генерацијама. Велики светски бестселер, већ преведен у преко 30 земаља, ова књига је потпуно другачија од било чега што је до сада објављено на тему тренутне ванредне климатске ситуације, која прети да нашу планету учини немогућим местом за живот.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *