ИЗЛОГ КЊИГЕ

Милош Тодоровић
МИСАО И СТРАСТ: ФИЛОЗОФИЈА СЕРЕНА КЈЕРКЕГОРА
Дерета

Дело данског филозофа Серена Кјеркегора значајно је утицало на многе мислиоце у егзистенцијалистичким традицијама: Хајдегера, Сартра, Јесперса… али и на многе друге. Лудвиг Витгенштајн га је описивао као „свеца” и „далеко најдубљег мислиоца 19. века. Поред утицаја на филозофе и теологе, Кјеркегорова мисао инспирисала је многе романсијере и песнике: Хенрика Ибзена, Франца Кафку, Мигела де Унамуна, Џона Апдајка… сликара Едварда Мунка, режисера Карла Теодора Драјера, психијатре и психотерапеуте Лудвига Бинсвагера, Р. Д. Лаинга, Ирвина Јалома…
Тематски вишеслојно дело предмет је свеобухватне студије професора Милоша Тодоровића – Мисао и страст. Тешко да би се нашле две друге речи које тачније дефинишу Кјеркегоров живот и дело. Терминолошка и мисаона раван, семантички интензитет и стилске валере комплексних и свеобухватних мисли, иновативни коментари и тумачења, чине ову књигу једном од најбољих студија о животу и делу Серена Кјеркегора, чак и ако поредимо сличне биографске студије Аластера Хенеја (2001) (објављена исте године када и прво издање Тодоровићеве студије), Стивена Бекхауса (2016) и Клер Карлајл (2019). Препознавањем разноликих тема и утицаја, ова студија јасно указује на аутентичне обрате у филозофији у контексту свеукупног прожимања спољашњег и унутрашњег света и вере као највишег и најдубљег отајства у човеку.

Зоран Чворовић
МОСОВСКА РУСИЈА: ТРИ ВЕКА РУСКЕ ДРЖАВНОСТИ
Катена мунди

Монументално дело које нуди уникатан увид у развој једне од најмоћнијих држава у историји. Кроз ову књигу, читаоци ће се упознати са комплексношћу московске државности, која је обухватала богату и разноврсну територију, различите народе и сложену власт. Ова књига је не само историјска анализа, већ и путовање кроз време које нуди дубоке увиде у темеље модерне руске државе. Ова студија детаљно прати историјске, правне и културне промене у Русији од 15. до 17. века. Чворовић у свом раду анализира све друштвене процесе који су обликовали Московску државу, нудећи дубок увид у еволуцију руске државности и њен утицај на модерну Русију. У својој фасцинантној анализи, Зоран Чворовић нам открива како се московско језгро развијало и ширило свој утицај, почев од уједињења руског севера до ширења на Исток и присаједињења Малорусије (Украјине). Књига детаљно истражује територијалну еволуцију и стратешке покрете који су обликовали Русију као светску силу. Аутор истражује Московску Русију кроз правно-историјску призму. Читаоцима пружа јединствену перспективу на политичке и идеолошке чиниоце које су обликовале њену историју. Чворовић продире у сложеност руске друштвене структуре, истражујући етнички састав, класне поделе и службене чинове који су кројили руско друштво. Ова књига нуди дубоки увид у социјално порекло и живот руског народа.

Борис Томанић
ПРЕОКРЕТ: ЈУГОСЛАВИЈА И БУГАРСКА У ЗАВРШНОЈ ФАЗИ ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА
Катена мунди

Монографија која детаљно испитује динамичне и често турбулентне односе између Југославије и Бугарске у критичним годинама Другог светског рата. Ова књига баца светло на историјске, политичке и дипломатске промене које су утицале на обе земље. Посебно се фокусира на период од 1943. до 1946. године. Анализира се како су велике силе – Немачка, Италија, СССР, Велика Британија и САД – утицале на односе Југославије и Бугарске. Истражује политичке преврате, војне стратегије и дипломатске преговоре који су карактерисали овај период. Такође се бави односима између комунистичких партија Југославије и Бугарске и њиховим заједничким напорима у борби против Осовинских сила.
Књига се завршава анализом послератних догађаја који су довели до значајних промена у односима између ових двеју балканских нација, укључујући њихову обнову дипломатских односа и улогу коју су играле на Париској мировној конференцији.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *