“Форин полиси”: НАТО нема довољно војске да би се заштитио од Русије

Северноатлантској алијанси ће чак и при придруживању Финске и Шведске недостајати снажно присуство на северу, пише часопис

НАТО нема довољно војних снага да би се заштитио од Русије, објавио је часопис “Форин полиси”.

“Алијанса припрема нове војне планове ради заштите од потенцијалног напада Русије. Али је Алијанси тешко да нађе довољно војника”, наводи се у објави издања.

Истиче се да ће Северноатлантској алијанси чак и при придруживању Финске и Шведске, недостајати снажно присуство на северу.

Часопис пише да овај проблем прати Алијансу током великог дела њене историје.

До 2014. године, у Европи се налазило само око 30 хиљада америчких војника. Пентагон је тада размишљао како да створи утисак да је војника десетоструко више.

Према мишљењу неименованог дипломате из једне од земаља НАТО, Алијанса је у неком моменту заборавила на своје оружане снаге и испоставило се да их нема довољно у случају “велике кризе”.

Претходно је руски председник Владимир Путин изјавио да Русија нема намеру да ратује против НАТО, те да је глупост.

Русија последњих година саопштава о активностима НАТО без преседана у близини западних руских граница. НАТО проширује иницијативе и назива то “обуздавањем руске агресије”.

Министарство иностраних послова Русије је саопштавало да Москва остаје отворена за дијалог са НАТО, али на равноправној основи, док Запад истовремено треба да одустане од милитаризације континента.

(Спутњик)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *