ДВЕ ДРЖАВЕ СТАЛЕ НА СТРАНУ СРБИЈЕ ИАКО ПРИЗНАЈУ ТЗВ. КОСОВО: Поставили услов Приштини за улазак у Савет Европе

ЧЛАНОВИ италијанске делегације и један члан делегације Мађарске у Парламентарној скупштини Савета Европе (ПССЕ) поднели су данас амандман на текст препоруке за пријем тзв. Косова у Савет Европе (СЕ) којим се тражи да чланство тзв. Косова буде условљено формирањем Заједнице српских општина.

– Скупштина сматра да је оснивање Заједнице општина са српском већином неопходан корак ка нормализацији односа Приштине и Београда, међународна обавеза преузета у оквиру дијалога уз подршку ЕУ, а пре свега начин да се унапреди демократско учешће и оснаживање косовских Срба и обезбеђивање заштите њихових права. Скупштина, стога, очекује да ће Влада Косова предузети значајне и опипљиве кораке у циљу што скоријег оснивања ЗСО. Скупштина сматра да би оснивање Заједнице требало да буде истакнуто у будућем разматрању захтева Косова за приступање Савету Европе од стране Комитета министара – наводи се у амандману под редним бројем 13 у који је Танјуг имао увид.

Тај амандман подржало је седам чланова италијанске и један члан мађарске делегације.

У амандману под редним бројем 14, који су подржали исти чланови италијанске и мађарске делегације, наводи се да тзв. Косово треба добије позив за чланство у Савету Европе тек након што “буду спроведени сви чланови Бриселског и Охридског споразума, укључујуц́и и оснивање Заједнице општина са српском већином”.

Српска делегација поднела је 10 амандмана, које су подржала и два члана делегације БиХ, у којима се, између осталог, тражи да ПССЕ препоручи Комитету министара СЕ да одложи одлуку о захтеву за чланство док Савет безбедности Уједињених нација, како се наводи, “не утврди или одобри статус Косова и Метохије”, као и да оснивање ЗСО буде предуслов за наставак процеса разматрања апликације тзв. Косова, а не пост-приступна обавеза како стоји у препоруци.

Одбор за правна питања и људска права и Одбор за једнакост и недискриминацију раније данас подржали су нацрт мишљења о чланству тзв. Косова у Савету Европе.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *