Aparthejd na delu: Kamere na referendumu na severu Kosova i Metohije, policija nadgleda biračka mesta

Kurtijeva parapolicija nadgleda biračka mesta na Kosovu i Metohiji, a na pojedinim fotografijama se vide i montirane kamere koje imaju za cilj da snimaju narod koji izađe na referendum.

U zgradi opštine Leposavić primećen je niz nepravilnosti na današnjem referendumu. Članovi biračkog odbora su osobe koje su takođe odbornici u skupštini opštine Leposavić, što nije dozvoljeno. Kancelarije nasuprot kabineta gradonačelnika pretvorene u birački centar su gotovo puste osim članova biračkog odbora i posmatrači, a u kutijama se može videti tek nekiliko glasačkih listića. U Banjskoj je ispred biračkog mesta policijski džip, a prekoputa oklopno vozilo.

U četiri opštine na severu Kosova danas se organizuje referendum o opozivu gradonačelnika albanske nacionalnosti, izabranih prošle godine glasovima nekoliko procenata birača, a srpske partije na Kosovu i Metohiji pozvale su na bojkot.

Prošle godine na izbore u četiri opštine na severu Kosova izašlo je 1.566 Albanaca i samo 13 ljudi srpske nacionalnosti, odnosno 0,029 odsto Srba na severu Kosova i Metohije, što je rezultiralo dolaskom na vlast aktuelnih, nelegitimno izabranih gradonačelnika.

Da bi referendum uspeo potrebno je da izađe 50 odsto plus jedan upisanih birača.

“Centralna izborna Komisija” saopštila je da je do 11 časova glasalo je 85 osoba u četiri opštine na severu.

U Severnoj Mitrovici glasale su 32 osobe, Zvečanu nijedna, Leposaviću 46, dok je u Zubinom Potoku glasalo sedam osoba.

Pravo glasa na referendumu za smenu gradonačelnika četiri opštine na severu Kosova ima 46.556 građana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *