Апартхејд на делу: Камере на референдуму на северу Косова и Метохије, полиција надгледа бирачка места

Куртијева параполиција надгледа бирачка места на Косову и Метохији, а на појединим фотографијама се виде и монтиране камере које имају за циљ да снимају народ који изађе на референдум.

У згради општине Лепосавић примећен је низ неправилности на данашњем референдуму. Чланови бирачког одбора су особе које су такође одборници у скупштини општине Лепосавић, што није дозвољено. Канцеларије насупрот кабинета градоначелника претворене у бирачки центар су готово пусте осим чланова бирачког одбора и посматрачи, а у кутијама се може видети тек некилико гласачких листића. У Бањској је испред бирачког места полицијски џип, а прекопута оклопно возило.

У четири општине на северу Косова данас се организује референдум о опозиву градоначелника албанске националности, изабраних прошле године гласовима неколико процената бирача, а српске партије на Косову и Метохији позвале су на бојкот.

Прошле године на изборе у четири општине на северу Косова изашло је 1.566 Албанаца и само 13 људи српске националности, односно 0,029 одсто Срба на северу Косова и Метохије, што је резултирало доласком на власт актуелних, нелегитимно изабраних градоначелника.

Да би референдум успео потребно је да изађе 50 одсто плус један уписаних бирача.

“Централна изборна Комисија” саопштила је да је до 11 часова гласало је 85 особа у четири општине на северу.

У Северној Митровици гласале су 32 особе, Звечану ниједна, Лепосавићу 46, док је у Зубином Потоку гласало седам особа.

Право гласа на референдуму за смену градоначелника четири општине на северу Косова има 46.556 грађана.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *