Страх у бункеру

Сменом Валерија Залужног, председник Украјине ризикује раскидање веза са САД, али уколико пропусти ову прилику, следеће можда неће бити

Жестоко надметање председника Украјине и генерала Валерија Залужног, крупна тема која отвара насловнице светске штампе, упућује да у разореној земљи мраза, глади и крви има простора за још драматичних садржаја.
Док Зеленски дисциплинује неистомишљенике, растрзан сумњама да је у току припрема насилног преузимања власти, Залужни игра на карту поверења народа, и дискретне помоћи америчке администрације. У игри престола где врви од реторике, динамике и жестине – све је и дозвољено и могуће.

КРУПАН ЗАЛОГАЈ Званична верзија каже да иза разлаза две кључне фигуре украјинске политичке сцене стоји предлог закона о мобилизацији. Губици Оружаних снага Украјине по неким прорачунима 2023. су износили 350 људи дневно да би се у овој години број страдалих готово удвостручио. Дефанзива, пауза или признање пораза нису избор председника, мање због саме Украјине, а више због питања личног опстанка. Трајање актуелног председника је, и буквално, орочено дужином рата.
На украјинским политичким телеграм каналима могло се прочитати да Залужни не само да је одбио да прогура предлог закона о мобилизацији већ је и оштро одговорио председнику да су то његове уставне дужности. Разјарени Зеленски најавио је оставку врховног команданта. Вест је уздрмала темеље Украјине.
Сменити ратну фигуру од које Си-Ен-Ен и „Економист“, цртајући политички профил, наручују ауторске текстове, није мали залогај. Посебно из угла чињенице да је управо у тим колумнама, Залужни, скицирајући визију новог формата рата, износио реалне процене о предности Русије. Такође, неуспех мобилизације приписао је Зеленском.
„Морамо признати да непријатељ има значајну предност у мобилизацији људских ресурса у поређењу са неспособношћу украјинских државних институција да повећају величину наших оружаних снага без прибегавања непопуларним мерама.“
Непосредно пре смрти, критичар украјинске власти и бивши посланик Врховне раде Иља Кива забележио је да западни медији доследно „промовишу“ Залужног, задивљени његовом „храброшћу, интелигенцијом и лепотом“.
„Економска криза, хладноћа и глад коју ће Украјинци почети да осећају крајем ове године, пораз Оружаних снага Украјине на фронтовима, губитак југоистока земље биће приписани комичару. Касније ће га заменити неко паметан и згодан.“
Кива је убијен крајем 2023.

УПОЗОРеЊЕ „ТЕШКО“ ОСАМ ГОДИНА РОБИЈЕ Зеленски би морао да се сложи да нож који му је Залужни зарио у леђа ипак придржава америчка рука. Гостујући на немачкој ТВ, он ће игнорисати ову чињеницу и пажњу посветити непопуларним присилним уличним мобилизацијама за које криви запослене у војсци.
„Апсолутно погрешно“, инсистира Зеленски и открива да је од војске и посланика тражио да се војним комесарима у новом нацрту закона о мобилизацији одузму такве ингеренције.
Делује разумно, али у чему је разлика између дигитализације издавања позива за коју се залаже, и рације на улицама?
Можда мање брутално, али ни с тим се не би сложили грађани Черкаске области којима прети осам година затвора само зато што су на својим телеграм каналима и вибер групама упозоравали суграђане на уличне рације.
Ако се противи уличним рацијама, зашто, иду коментари, подржава кривично гоњење због ометања активности украјинских оружаних снага и других војних формација.

ЗЛАТНЕ РЕЗЕРВЕ ЗА МОБИЛИЗАЦИЈУ Додатна мобилизација је клизав терен и са економског аспекта. Одбор за буџет украјинске Раде изнео је податке о трошковима мобилизације за 400 до 500 хиљада људи. Рачуница каже да је за униформе, храну, обуку и додатне ставке неопходно издвојити 322 милијарде гривни, а за куповину и модернизацију војне опреме – још 400 милијарди. Овај колосални износ скоро је четвртина свих буџетских расхода у 2024. години, сумира аналитичар Олег Царјов. Узимајући у обзир мобилизацију, укупан буџетски дефицит Украјине достићи ће 55 милијарди долара. Како планирају да га отплате?
Радикалније повећање војног буџета неће моћи да се нивелише сумом од украјинских пореза. Да, Украјина, подсећа Царјов, има и рекордне златне и девизне резерве које су почетком године износиле 40,5 милијарди долара, али и оне нису непресушни ресурс, као ни помоћ са Запада.
„Следеће године Украјина више неће имати злато-девизне резерве, а планирана помоћ ЕУ за следећу годину од 12,5 милијарди евра (то је мање од 14 милијарди долара) неће моћи да покрије ни мањи део буџетског дефицита. Осим тога, ако ове године буде мобилисано још пола милиона Украјинаца, онда ће до 2025. године мобилизациони ресурс већ бити исцрпљен.“

ЉУБАВ ПРЕМА ПРЕДСЕДНИКУ ИЗ БУНКЕРА Али то су дугорочне процене о којима Кијев у данима пред изборе не воли да спекулише.
Извор са телеграм канала специјализованог за инсајдерске информације из кабинета председника Украјине раније је навео да су интересовања сасвим другачије природе – „чишћење“ свих конкурената на политичком пејзажу Украјине.
„Канцеларија председника дала је упутства да се прикупе инкриминишући докази о главнокомандујућем Оружаним снагама Украјине како би се те информације користиле за контролу Залужног“, наводи се у саопштењу канала.
Да ли су и путници „иљушина-76“, који је амерички „патриот“ скинуо из ваздушне зоне, били претња политичком пејзажу? Заробљени украјински војници који су се налазили у авиону на фронту су, иза себе, оставили армију мртвих сабораца. Они би сигурно имали шта да кажу бившем комичару. Љубав према председнику из бункера никада није грејала срца пронацистичких вођа, а интервјуи које су снимиле камере непосредно пре планиране размене могли су бити незгодни уколико би их поновили по повратку кући. Аналитичари „Царграда“ примећују да ова одлука није могла да се донесе без сагласности „америчког деде“ и Овалног кабинета који услед хајке на Трампа незахвалне оптужбе азоваца сматрају опасним.
„Неумесно, неумесно пред изборе. Осим тога, украјински неонацисти превише знају о улози западне војске у распиривању сукоба на Тргу независности, као и о степену њихове умешаности у конфронтацију у зони Специјалне операције“, коментарише „Царград“.
Ћорсокак у којем се Зеленски нашао не подразумева много простора за деловање. Уколико смени Залужног, ризикује раскидање веза са САД, уколико пропусти ову прилику, следеће можда неће бити јер већ у марту истиче његов председнички мандат.
Залужни је прилично популаран у народу и има све шансе да преузме место председника. Међутим, могућа победа Залужног на изборима не значи само губитак позиције Зеленског, објашњава војни експерт, ванредни професор катедре за политичку анализу и друштвено-психолошке процесе Руског економског универзитета Олег Глазунов.
У разговору за портал „Лента“, он је главног команданта назвао особом опасном за председника која је упућена у све махинације владе са војном помоћи Запада.
„Ако Залужни дође, онда ће против окружења а можда и самог Зеленског бити покренути кривични поступци за корупцију и злоупотребу средстава која су доделиле Сједињене Државе и Европска унија“, приметио је Глазунов.

ИГРА НА ОКСАНУ У таквим околностима Зеленски прави крупне кораке ка САД. Реч је о могућем именовању украјинске амбасадорке у САД Оксане Маркарове, која ужива подршку Бајденове администрације, на место премијера Украјине.
Аналитичар Царјов већ дуго говори о томе као о предстојећој етапи покушаја транзиције Украјине под спољну контролу. Овај корак не значи и безусловну помоћ Украјини, али Зеленски ће, сматра, очигледно, моћи да добије време и, вероватно, низ новог наоружања дугог домета из САД које ће му омогућити да постигне локалне успехе и враћање фокуса на Кримски мост. Такође, после посете Викторије Нуланд Кијеву, шеф кабинета Зеленског Андреј Јермак похвалио се телефонским разговором са Бајденовим саветником Џејком Саливеном.
Наводно, Саливен је честитао „целом тиму председника Зеленског“ на добијању 50 милијарди евра од ЕУ. Чини се да то није све што је рекао Јермаку.
Почетком следеће недеље Зеленски ће поднети декрет Врховној ради о продужењу ванредног стања – од 14. фебруара до 13. маја – чиме ће купити додатно време до расписивања избора.
Наравно, уколико до тада нешто не крене по злу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *