Šojgu izvestio predsednika RF: Avdejevka potpuno slobodna; Putin čestitao na važnoj pobedi

Oslobađanjem ovog grada omogućeno udaljavanje prve linije fronta od Donjecka, čime je značajno zaštićen od terorističkih napada kijevskog režima

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izvestio je predsednika Vladimira Putina da su ruske trupe u potpunosti preuzele Avdejevku. Grad je zauzela operativna grupa “Centar” ruske armije pod komandom Andreja Mordvičeva.

Savetnik šefa DNR-a: Ruske trupe čiste zauzete položaje u Avdejevki, ima odvojenih džepova otpora
 

Predsednik Rusije Vladimir Putin izrazio je zahvalnost pripadnicima ruske vojske koji su učestvovali u borbama za Avdejevku, navodi se u telegramu koji je ruski lider uputio general-puvniku Andreju Mordvičevu.

“Za odlična borbena dejstva objavljujem zahvalnost svim pripadnicima vaše vojne grupacije koji su učestvovali u borbama za Avdejevku. Nek je večna slava svim herojima koji su pali prilikom izvođenja zadataka Specijalne vojne operacije”, navodi se u telegramu.

U saopštenju Ministarstva odbrane se navodi da su, u poslednja 24 časa, u borbama za Avdejevku Oružane snage Ukrajine izgubile više od 1.500 vojnika. Teritorija ovog grada, kako je navedeno, ima ukupnu površinu od 31,75 kvadratnih kilometara.

Umesto ukrajinske zastave iznad grada je podignuta ruska trobojka, a vojnici Oružanih snaga Rusije zamenili su zastavu na zgradi opštine oslobođenog grada.

Iz ministarstva navode da su samo pojedine ukrajinske jedinice, koje su ostavile svoje naoružanje, uspele da napuste Avdejevku koja je bila pod konstantnom vatrom ruske vojske.

Oslobađanjem Avdejevke omogućeno je udaljavanje prve linije fronta od Donjecka, čime je značajno zaštićeniji od terorističkih napada Kijeva.

Ruski vojni resor dodaje i da grupa “Centar” nastavlja sa ofanzivom kako bi u potpunosti očistili celu Donjecku Narodnu Republiku od ukrajinskih snaga.

Gagin: Prekretnica u SVO

 Oslobađanje Avdejevke postalo je još jedna prekretnica u toku Specijalne operacije, a cilj je da se oslobodi cela teritorija Donjecke Narodne Republike, izavio je za “RIA Novosti” savetnik šefa DNR Denisa Pušilina Jan Gagin.

“Naši planovi uključuju potpuno oslobođenje Donjecke Narodne Republike. Oslobađanje Avdejevke je sada još jedna prekretnica u Severnom vojnom okrugu, jer je neprijatelj tamo izgubio hiljade boraca”, rekao je Gagin.

Kako je naveo, oslobađanje Avdejevke će omogućiti “slabije granatiranje Donjecka”.

Simonjan: Sada će biti malo lakše

Glavna urednica RT i medijske grupe  “Rasija sevodnja” Margarita Simonjan čestitala joj je oslobođenje navodeći da će “sada biti malo lakše”.

“Čestitam građanima Donjecka i svima nama na oslobođenju Avdejevke! Uz Božiju pomoć, sada će biti malo lakše”, napisala je Simonjan na zvaničnom kanalu na Telegramu.

Zaharova: Bože, daj snage našima!

Na oslobađanje grada reagovala je i portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

“Osvojili smo Avdejevku, pa sada naši neprijatelji sikću i reže. Daj Bože snage NAŠIMA!”, napisala je Zaharova na zvaničnom Telegram kanalu. 

(RT.RS)

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *