Konačno rešenje palestinskog pitanja

Nuklearna bomba, proterivanje na Sinaj, u Kongo, ili na veštačko ostrvo

Tik uoči odluke Međunarodnog suda pravde u Hagu kojom je Izraelu određeno da preduzme „privremene mere“ u cilju sprečavanja genocida nad Palestincima, izraelski ministar spoljnih poslova odlučio je da na sastanku sa ministrima spoljnih poslova država članica Evropske unije šokira sagovornike. Ministar Izrael Kac je tako kolegama iz EU predstavio plan za preseljenje Palestinaca na veštačko ostrvo koje bi bilo smešteno u Sredozemlju, sa „pogledom na Gazu“. Ova ideja je dodatno potkrepila optužbe advokata Južne Afrike koji su pre toga već upozorili na izjave visokih političara Izraela kao dokaz „genocidnih namera“ vlasti Tel Aviva.
Pored tvrdnji da su Palestinci „ljudske životinje“ i da ih treba „sve istrebiti“, vodeći izraelski političari nisu se ustezali ni od pominjanja biblijskih priča i „Amaleka“, huškajući na uništenje palestinskog naroda. Ne treba zaboraviti ni ništa manje sumanuti predlog prema kome na Gazu treba baciti atomsku bombu. Organizacije koje se bave brigom za ljudska prava, pravni stručnjaci i zvaničnici UN osudili su pozive na pomor Palestinaca, ocenivši da se radi o nacrtima za etničko čišćenje Gaze. Zajednički imenilac svih tih spornih ideja je da se radi o izraelskoj verziji „konačnog rešenja“ za palestinsko pitanje. U cilju smanjenja broja stanovnika Gaze, izraelski zvaničnici razrađuju načine kako Palestince na silu iseliti u pogranični pojas Egipta, na Sinajsko poluostrvo, ili prognati na veštačko ostrvo u Mediteranu… Bilo je ideja i da se Palestinci deportuju u Kongo, a da se pojas Gaze trajno okupira novim, nezakonitim jevrejskim naseobinama.
Svi ti planovi su tako radikalni i šokantni da su ih odbacile čak i Sjedinjene Američke Države, glavni saveznik Izraela, iako Amerika stalnim isporukama vojnog materijala vladi Benjamina Netanijahua već mesecima omogućava ubijanje Palestinaca. Nema sumnje da je najbrutalnija od svih izraelskih pretnji ona kojom je izraelski ministar za nasleđe Amihaj Elijahu pre nekoliko dana tražio, ponovo, da se „rat u Pojasu Gaze okonča atomskom bombom“. U intervjuu je istakao da „čak i u Hagu“ znaju kakav mu je stav, misleći na Međunarodni sud pravde (MSP). Elijahu je i u novembru izneo predlog da Izrael na Pojas Gaze baci atomsku bombu. Južnoafrički pravni tim je i Elijahuove izjave uključio u obrazloženje tužbe protiv Izraela na najvišem sudu UN.

PREZENTACIJA U BRISELU Ništa manje drakonska nije ni ideja o „premeštanju Palestinaca na veštačko ostrvo“. Taj plan je kolegama iz EU izneo na tajnom delu sastanka u Briselu izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac. On je 22. januara na sednici Saveta za spoljne poslove Evropske unije prikazao video pod nazivom „Inicijativa za veštačko ostrvo uz obalu Gaze“.
„Izgradnja veštačkog ostrva sa lukom i civilnom infrastrukturom uz obalu Gaze obezbediće Palestincima humanitarnu, ekonomsku i transportnu kapiju u svet bez ugrožavanja bezbednosti Izraela“, objašnjava narator u videu. Izraelski ministar spoljnih poslova je kasnije tvrdio da to nije plan za selidbu Palestinaca, ali su ga demantovali ne samo evropski ministri spoljnih poslova u svojim izjavama briselskim medijima nego i Žozep Borelj, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost. Borelj je povodom te izraelske „prezentacije“ otkrio novinarima da je Kac „mogao bolje da iskoristi vreme“ na sastanku sa 27 ministara u Briselu. Portparol Hamasa Osama Hamdan nije krio gnušanje, uz opasku da bi izraelski ministar spoljnih poslova trebalo da dobije priznanje za „najgluplju osobu“. Planovi za preseljenje Palestinaca na veštačko ostrvo su „san bolesnog uma“, istakao je Hamden i dodao da „naš narod stoji čvrsto na svojoj zemlji kao i planine, a okupacija će se, ako Bog da, okončati. Okupatori će se vratiti odakle su došli, na sve četiri strane sveta“.
Ideja koju je Kac želeo da „proda“ kolegama u Evropskoj uniji zapravo nije nova – još 2017. godine, u vreme kada je bio ministar saobraćaja i šef izraelskih obaveštajnih službi, prvi put je lansirao video u kome je promovisana vizija izgradnje veštačkog ostrva nasuprot obale Gaze. To nije sve – u izveštaju dnevnika „Tajms of Izrael“ iz 2017. navodi se da Kac godinama insistira na stvaranju veštačkog ostrva vrednog pet milijardi dolara. Projekat veličine 534 hektara bio bi finansiran iz međunarodnih fondova, ali bi ostao „pod izraelskom bezbednosnom kontrolom, pružajući Gazi osnovne usluge“. Plan asocira na nekadašnji zloglasni američki zatvor na ostrvu Alkatraz, koji se nalazi usred zaliva San Francisko u Kaliforniji. Očigledno je da izraelska vlast od „veštačkog ostrva za Palestince“ ne odustaje, uverena da bi tako bile „zadovoljene ekonomske potrebe palestinske enklave i ujedno očuvana bezbednost Izraela“. Ostrvo bi imalo objekte za desalinizaciju morske vode i elektranu, kao i infrastrukturu za teretni transport, luku i skladište kontejnera, što bi omogućilo „bezbedno“ otvaranje privrede Gaze prema spoljnom svetu, tvrdi Izrael. A tu je i most koji bi rečeno parčence zemlje, opasano morem, povezivao sa Gazom – tada već nezakonito naseljenom izraelskim doseljenicima. Projektanti su na sve mislili, pa bi deo spone tog ostrva sa kopnom činio pokretni most kojim bi upravljali Izraelci… Kac sa istomišljenicima u izraelskoj vladi godinama razrađuje taj projekat, a izglede za njegovu realizaciju podstakle su nade da bi Donald Tramp mogao da pobedi na predstojećim predsedničkim izborima u Americi i vrati se u Belu kuću.
Izrael je apetite za „premeštanje“ palestinskog naroda na veštačko ostrvo obnovio po krahu ideje o preseljenju Palestinaca na Sinaj koju je neuspešno naturao izraelski premijer Netanijahu. Potom je njegov kabinet predložio izmeštanje Palestinaca u – Kongo. I namere izraelskog ministarstva pod čijom su paskom obaveštajne službe, objavljene krajem oktobra, takođe uključuju tri opcije za posleratnu Gazu, među kojima se ističe preseljenje sadašnjih stanovnika Pojasa Gaze na egipatsko Sinajsko poluostrvo. U dokumentu se navodi da bi proterivanje Palestinaca donelo stratešku korist, uz napomenu da je nužna podrška SAD i drugih saveznika Izraela, izvestio je izraelski list „Haretc“. Predviđeno je da se stanovništvo isprva smesti u privremene šatorske gradove pre nego što bi se podigle stalne zajednice na severnom Sinaju.
Palestinski predsednik Mahmud Abas i egipatski predsednik Abdel Fatah el Sisi su se žestoko usprotivili i tom paklenom planu, a američki državni sekretar Entoni Blinken ga je nazvao „beskorisnim“. Po sunovratu napora za preseljenje Palestinaca na sever Sinaja ili u Kongo, ponovo vaskrsava inicijativa za gradnju veštačkog ostrva. Izrael se sada brani da Kac u Briselu nije govorio o preseljenju Palestinaca nego o „industrijskoj zoni“, ali na sastanku prisutne evropske diplomate ističu da je isključivi povod susreta bio veliki broj žrtava među palestinskim civilima i kako okončati sukob u Gazi, zato je video-predstava izraelskog ministra spoljnog i shvaćena kao „privremeno“ uklanjanje Palestinaca zbog „čišćenja Gaze“, što bi se potom pretvorilo u trajno progonstvo. Upravo tako je Kacovu ideju protumačio i Hamas.

REAGOVANJE UN Organizacija UN je na sve to reagovala 23. januara saopštenjem u kome se odlučno protivi bilo kakvom prisilnom raseljavanju Palestinaca, uz protivljenje gradnji veštačkog ostrva nadomak Gaze. Izraelski plan se kosi sa Konvencijom o sprečavanju genocida, a upravo je ta konvencija povod zbog kojeg je Izrael na tapetu suda u Hagu koji je usvajanjem hitnih mera već natuknuo da akcije te države nisu ništa drugo nego akt genocida. Konvencija o sprečavanju genocida zabranjuje ubijanje pripadnika grupe ljudi, nanošenje teških fizičkih ili psihičkih povreda pripadnicima takve grupe, namerno izlaganje takve grupe životnim uslovima koji vode u njeno potpuno ili delimično fizičko istrebljenje, kao i uvođenje mera koje sprečavaju rađanja, ali i prinudno premeštanje dece iz jedne u drugu zajednicu. Što ne znači da je snažna negativna reakcija iz Evrope i sveta obeshrabrila Izrael da i dalje insistira na veštačkom ostrvu kao toru za palestinski narod. Dejvid Kembel, profesor univerziteta u Beču, upozorava da ta ideja nikako nije mrtva jer izraelski premijer i dalje sanja njeno ostvarenje. „Netanijahu najverovatnije razmišlja: ’Ne slažem se sa Bajdenom, ali on neće biti još dugo u Ovalnom kabinetu. A Tramp neće biti zainteresovan da se meša u sukob na Bliskom istoku, niti je sklon slanju američkih trupa u ovaj deo sveta’“, ocenjuje Kembel. Pošto će se na konačnu presudu suda u Hagu čekati još koju godinu, nije isključeno da se Izrael u međuvremenu neće vratiti ideji o „konačnom rešenju palestinskog pitanja“ preseljenjem žitelja Gaze bilo gde, makar i na ostrvo.

2 komentara

 1. Bezbednost za Izraelsku državu i Palestinsku

  Konačno rešenje palestinskog pitanja. Izraelci i Palestinci treba da žive u postojećim granicama
  kao u vreme uspostavljenog mira – mirnodopsko doba, na osnovama ramnopravnosti svih etničkih Zajednica-gradjana – bez teritorijalnih pretenzija na drugu tetitoriju. Izrael je ranije dosta teritorijalne ustupke izvršio u korist Palestinaca i to je trebalo da bude kraj sukoba za mirnodopski život. Medjutim Palestinci sprovode vekovno neprijateljstvo prema Izraelu, imaju zakletvu da unište Izraelce, zato vrše kontinuirano terorističke akcije i fizičko nasilje, kad imaju prilike, nad Izraelcima i na terenu i širom sveta. To se vidi i po kilometarskim vojno opremljenim podzemnim tunelima ispod GAZE iz kojih teroristi povremeno napadaju i terorišu Izraelce. Poslednje masovnije terorističke akcije koje su izvedene na omladinskom muzičkom festivaalu gde su mladi Izraelci ubijani i kidnapovani kao životinje – izazvale su preokret izraelske države da konačno očisti Gazu od terorista i trajno zaštiti svoju državu.
  I pored toga što se Izrael ponaša civilizovano i prijateljski prema Palestincima, na primer, 50. hiljada Palestinaca rade i žive sa porodicama u izraelskoj državi. Izraelci ne sme da idu u palestinska naselja i gradove, češće budu kamenovani (slične metode kao na Kosovu i Metohiji). Sledeći primer najbolje ilustruje stanje:
  70-80-tih godina prošlog veka u tadašnjoj politici Ekspres (veći format) pojavio se članak na dve strane: Istaknuti izraelski lider AL Kahana žali se na neprijateljsko ponašanje Palestinaca u širem kontekstu i kaže da kada On dodje na vlast – iskoreniće sve terorističko-šovinističke metode koje sprovode Palestinci koji ugrožavaju život Izraelcima. Kamenuju, terorišu, plačkaju izraelce, mnoge izraelske žene i devojke na prevaru ih zavode kidnapuju, islamiziraju. Najbolje se vidi kada se ceo člannak pročita u Ekspresu (davno je bilo).
  Zašto ovo kažem? Iz dva razloga: Prvi, zato što sve te šovinističke metode koje je nabrojao Izraelski lider AL Kahana – skoro sve su šiptarski-albanski separatisti-šovinisti u prošlo vreme sprovodili prema Srbima i Pravoslavcima na Kosovu i Metohiji (slično delovanje bilo i u Z. Makedoniji). Drugi razlog: Jedan deo novinari, kulturni radnici, prosvetari, intelektualci, komunisti – uputili su najoštrije kritike i uvrede izraelskom lideru (AL Kahani) – da je rasista, šovinista, ekstremista i mrzitelj palestinskog naroda(!). Naverovatno.
  Neverovatno, a ti naši intelektualci (u Ekspresu) ni reč nisu reklji da se svo neprijateljstvo i mržnja dogadja i prema Srbima i pravoslavcima na Kosovu i Metohiji od strane albanskih separatista i šovinista da proteraju Srbe i stvore etnički čisto Kosovo!!!

  • bezbednost za Izraelsku državu i Palestinu

   Propustio sam važan detalj za komentar “bezbednost Izraela” koji glasi: “Kada je 70-80-tih godina izašao članak o izraelskom političkom lideru AL KAHANA u Politici Ekspres – nakon godinu dana pročitao sam u štampi da je nad izraelakim liderom Kahanom izvršen atentat u Njujorku, ubili su ga palestinski teroristi”! Hvala na objavi i razumevaju!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *