Коначно решење палестинског питања

Нуклеарна бомба, протеривање на Синај, у Конго, или на вештачко острво

Tик уочи одлуке Међународног суда правде у Хагу којом је Израелу одређено да предузме „привремене мере“ у циљу спречавања геноцида над Палестинцима, израелски министар спољних послова одлучио је да на састанку са министрима спољних послова држава чланица Европске уније шокира саговорнике. Министар Израел Кац је тако колегама из ЕУ представио план за пресељење Палестинаца на вештачко острво које би било смештено у Средоземљу, са „погледом на Газу“. Ова идеја је додатно поткрепила оптужбе адвоката Јужне Африке који су пре тога већ упозорили на изјаве високих политичара Израела као доказ „геноцидних намера“ власти Тел Авива.
Поред тврдњи да су Палестинци „људске животиње“ и да их треба „све истребити“, водећи израелски политичари нису се устезали ни од помињања библијских прича и „Амалека“, хушкајући на уништење палестинског народа. Не треба заборавити ни ништа мање суманути предлог према коме на Газу треба бацити атомску бомбу. Организације које се баве бригом за људска права, правни стручњаци и званичници УН осудили су позиве на помор Палестинаца, оценивши да се ради о нацртима за етничко чишћење Газе. Заједнички именилац свих тих спорних идеја је да се ради о израелској верзији „коначног решења“ за палестинско питање. У циљу смањења броја становника Газе, израелски званичници разрађују начине како Палестинце на силу иселити у погранични појас Египта, на Синајско полуострво, или прогнати на вештачко острво у Медитерану… Било је идеја и да се Палестинци депортују у Конго, а да се појас Газе трајно окупира новим, незаконитим јеврејским насеобинама.
Сви ти планови су тако радикални и шокантни да су их одбациле чак и Сједињене Америчке Државе, главни савезник Израела, иако Америка сталним испорукама војног материјала влади Бенјамина Нетанијахуа већ месецима омогућава убијање Палестинаца. Нема сумње да је најбруталнија од свих израелских претњи она којом је израелски министар за наслеђе Амихај Елијаху пре неколико дана тражио, поново, да се „рат у Појасу Газе оконча атомском бомбом“. У интервјуу је истакао да „чак и у Хагу“ знају какав му је став, мислећи на Међународни суд правде (МСП). Елијаху је и у новембру изнео предлог да Израел на Појас Газе баци атомску бомбу. Јужноафрички правни тим је и Елијахуове изјаве укључио у образложење тужбе против Израела на највишем суду УН.

ПРЕЗЕНТАЦИЈА У БРИСЕЛУ Ништа мање драконска није ни идеја о „премештању Палестинаца на вештачко острво“. Тај план је колегама из ЕУ изнео на тајном делу састанка у Бриселу израелски министар спољних послова Израел Кац. Он је 22. јануара на седници Савета за спољне послове Европске уније приказао видео под називом „Иницијатива за вештачко острво уз обалу Газе“.
„Изградња вештачког острва са луком и цивилном инфраструктуром уз обалу Газе обезбедиће Палестинцима хуманитарну, економску и транспортну капију у свет без угрожавања безбедности Израела“, објашњава наратор у видеу. Израелски министар спољних послова је касније тврдио да то није план за селидбу Палестинаца, али су га демантовали не само европски министри спољних послова у својим изјавама бриселским медијима него и Жозеп Борељ, високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност. Борељ је поводом те израелске „презентације“ открио новинарима да је Кац „могао боље да искористи време“ на састанку са 27 министара у Бриселу. Портпарол Хамаса Осама Хамдан није крио гнушање, уз опаску да би израелски министар спољних послова требало да добије признање за „најглупљу особу“. Планови за пресељење Палестинаца на вештачко острво су „сан болесног ума“, истакао је Хамден и додао да „наш народ стоји чврсто на својој земљи као и планине, а окупација ће се, ако Бог да, окончати. Окупатори ће се вратити одакле су дошли, на све четири стране света“.
Идеја коју је Кац желео да „прода“ колегама у Европској унији заправо није нова – још 2017. године, у време када је био министар саобраћаја и шеф израелских обавештајних служби, први пут је лансирао видео у коме је промовисана визија изградње вештачког острва насупрот обале Газе. То није све – у извештају дневника „Тајмс оф Израел“ из 2017. наводи се да Кац годинама инсистира на стварању вештачког острва вредног пет милијарди долара. Пројекат величине 534 хектара био би финансиран из међународних фондова, али би остао „под израелском безбедносном контролом, пружајући Гази основне услуге“. План асоцира на некадашњи злогласни амерички затвор на острву Алкатраз, који се налази усред залива Сан Франциско у Калифорнији. Очигледно је да израелска власт од „вештачког острва за Палестинце“ не одустаје, уверена да би тако биле „задовољене економске потребе палестинске енклаве и уједно очувана безбедност Израела“. Острво би имало објекте за десалинизацију морске воде и електрану, као и инфраструктуру за теретни транспорт, луку и складиште контејнера, што би омогућило „безбедно“ отварање привреде Газе према спољном свету, тврди Израел. А ту је и мост који би речено парченце земље, опасано морем, повезивао са Газом – тада већ незаконито насељеном израелским досељеницима. Пројектанти су на све мислили, па би део споне тог острва са копном чинио покретни мост којим би управљали Израелци… Кац са истомишљеницима у израелској влади годинама разрађује тај пројекат, а изгледе за његову реализацију подстакле су наде да би Доналд Трамп могао да победи на предстојећим председничким изборима у Америци и врати се у Белу кућу.
Израел је апетите за „премештање“ палестинског народа на вештачко острво обновио по краху идеје о пресељењу Палестинаца на Синај коју је неуспешно натурао израелски премијер Нетанијаху. Потом је његов кабинет предложио измештање Палестинаца у – Конго. И намере израелског министарства под чијом су паском обавештајне службе, објављене крајем октобра, такође укључују три опције за послератну Газу, међу којима се истиче пресељење садашњих становника Појаса Газе на египатско Синајско полуострво. У документу се наводи да би протеривање Палестинаца донело стратешку корист, уз напомену да је нужна подршка САД и других савезника Израела, известио је израелски лист „Харетц“. Предвиђено је да се становништво испрва смести у привремене шаторске градове пре него што би се подигле сталне заједнице на северном Синају.
Палестински председник Махмуд Абас и египатски председник Абдел Фатах ел Сиси су се жестоко успротивили и том пакленом плану, а амерички државни секретар Ентони Блинкен га је назвао „бескорисним“. По суноврату напора за пресељење Палестинаца на север Синаја или у Конго, поново васкрсава иницијатива за градњу вештачког острва. Израел се сада брани да Кац у Бриселу није говорио о пресељењу Палестинаца него о „индустријској зони“, али на састанку присутне европске дипломате истичу да је искључиви повод сусрета био велики број жртава међу палестинским цивилима и како окончати сукоб у Гази, зато је видео-представа израелског министра спољног и схваћена као „привремено“ уклањање Палестинаца због „чишћења Газе“, што би се потом претворило у трајно прогонство. Управо тако је Кацову идеју протумачио и Хамас.

РЕАГОВАЊЕ УН Организација УН је на све то реаговала 23. јануара саопштењем у коме се одлучно противи било каквом присилном расељавању Палестинаца, уз противљење градњи вештачког острва надомак Газе. Израелски план се коси са Конвенцијом о спречавању геноцида, а управо је та конвенција повод због којег је Израел на тапету суда у Хагу који је усвајањем хитних мера већ натукнуо да акције те државе нису ништа друго него акт геноцида. Конвенција о спречавању геноцида забрањује убијање припадника групе људи, наношење тешких физичких или психичких повреда припадницима такве групе, намерно излагање такве групе животним условима који воде у њено потпуно или делимично физичко истребљење, као и увођење мера које спречавају рађања, али и принудно премештање деце из једне у другу заједницу. Што не значи да је снажна негативна реакција из Европе и света обесхрабрила Израел да и даље инсистира на вештачком острву као тору за палестински народ. Дејвид Кембел, професор универзитета у Бечу, упозорава да та идеја никако није мртва јер израелски премијер и даље сања њено остварење. „Нетанијаху највероватније размишља: ’Не слажем се са Бајденом, али он неће бити још дуго у Овалном кабинету. А Трамп неће бити заинтересован да се меша у сукоб на Блиском истоку, нити је склон слању америчких трупа у овај део света’“, оцењује Кембел. Пошто ће се на коначну пресуду суда у Хагу чекати још коју годину, није искључено да се Израел у међувремену неће вратити идеји о „коначном решењу палестинског питања“ пресељењем житеља Газе било где, макар и на острво.

2 коментара

 1. Безбедност за Израелску државу и Палестинску

  Коначно решенје палестинског питанја. Израелци и Палестинци треба да живе у постојећим границама
  као у време успоставлјеног мира – мирнодопско доба, на основама рамноправности свих етничких Заједница-градјана – без територијалних претензија на другу тетиторију. Израел је раније доста територијалне уступке извршио у корист Палестинаца и то је требало да буде крај сукоба за мирнодопски живот. Медјутим Палестинци спроводе вековно непријателјство према Израелу, имају заклетву да униште Израелце, зато врше континуирано терористичке акције и физичко насилје, кад имају прилике, над Израелцима и на терену и широм света. То се види и по километарским војно опремлјеним подземним тунелима испод ГАЗЕ из којих терористи повремено нападају и тероришу Израелце. Последнје масовније терористичке акције које су изведене на омладинском музичком фестиваалу где су млади Израелци убијани и киднаповани као животинје – изазвале су преокрет израелске државе да коначно очисти Газу од терориста и трајно заштити своју државу.
  И поред тога што се Израел понаша цивилизовано и пријателјски према Палестинцима, на пример, 50. хилјада Палестинаца раде и живе са породицама у израелској држави. Израелци не сме да иду у палестинска населја и градове, чешће буду каменовани (сличне методе као на Косову и Метохији). Следећи пример најболје илуструје станје:
  70-80-тих година прошлог века у тадашнјој политици Експрес (већи формат) појавио се чланак на две стране: Истакнути израелски лидер АЛ Кахана жали се на непријателјско понашанје Палестинаца у ширем контексту и каже да када Он додје на власт – искорениће све терористичко-шовинистичке методе које спроводе Палестинци који угрожавају живот Израелцима. Каменују, тероришу, плачкају израелце, многе израелске жене и девојке на превару их заводе киднапују, исламизирају. Најболје се види када се цео чланнак прочита у Експресу (давно је било).
  Зашто ово кажем? Из два разлога: Први, зато што све те шовинистичке методе које је набројао Израелски лидер АЛ Кахана – скоро све су шиптарски-албански сепаратисти-шовинисти у прошло време спроводили према Србима и Православцима на Косову и Метохији (слично делованје било и у З. Македонији). Други разлог: Један део новинари, културни радници, просветари, интелектуалци, комунисти – упутили су најоштрије критике и увреде израелском лидеру (АЛ Кахани) – да је расиста, шовиниста, екстремиста и мрзителј палестинског народа(!). Навероватно.
  Невероватно, а ти наши интелектуалци (у Експресу) ни реч нису реклји да се сво непријателјство и мржнја догадја и према Србима и православцима на Косову и Метохији од стране албанских сепаратиста и шовиниста да протерају Србе и створе етнички чисто Косово!!!

  • безбедност за Израелску државу и Палестину

   Пропустио сам важан деталј за коментар “безбедност Израела” који гласи: “Када је 70-80-тих година изашао чланак о израелском политичком лидеру АЛ КАХАНА у Политици Експрес – након годину дана прочитао сам у штампи да је над израелаким лидером Каханом извршен атентат у Нјујорку, убили су га палестински терористи”! Хвала на објави и разумевају!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *