ПУТИН НА ФОРУМУ “РУСИЈА ЗОВЕ!”: Монопол великих западних банака ће бити урушен

 

Мултиполарни светски поредак ће заменити претходни, једнополарни систем, указао је председник Русије
 

Глобална економија неповратно пролази кроз кардиналне промене, мултиполарни светски поредак ће заменити претходни, једнополарни систем, поручио је председник Русије Владимир Путин говорећи на инвестиционом форуму “Русија зове!”, дајући општу оцену о развоју руске економије у данашњим условима.

“Желимо да створимо нови демократски економски модел са поштеном конкуренцијом”, поручио је Путин.

Западне земље не подносе конкуренцију, указао је председник Русије.

“Некада су говорили да сви треба да имају исте услове и да границе треба да буду отворене, али чим су се појавила конкуренција затворили су своје границе и погазили своје принципе”, објашњава Путин.

Западне елите се служе санкцијама, политичком дискриминацијом, стварају конфликте у разним регионима света, како би сачували своју хегемонију, додаје он.

Монопол великих западних банака ће бити урушен, поручио је председник.

Новац се некада размењивао само кроз западне системе попут СВИФТ-а и то у западним валутама, али то је данас промењено, а процес промене је тек почео, истиче Путин.

Њихов систем је застарео јер се и даље заснива на једнополарном светском поретку и не иде у корак за временом и светом који је подложан променама, а једна ода таквих је у току, истиче он.

Озбиљна искушења су пред земљама и регионима света, само оне државе које чувају суверенитет моћи ће да буду део глобалне економије, истиче Путин, додајући да економију и политику повезује управо суверенитет одређене земље.

“Ми смо доказали да смо у стању да одговоримо на најтеже изазове. На основу одлука које смо доносили током последњих 20 година, а посебно након 2014. године створена је јака основа која нам је помогла да пребродимо економске санкције. Ми јачамо свој суверенитет у економском плану. Корак по корак  одустајемо од брендова и посредника који су нам били наметнути, што доводи до позитивних резултата”.

Платни систем у Русији се данас добро развија, истакао је он, али је признао да ипак још постоје неке сфере над којима треба радити.

“БДП је порастао за 3,20 одсто за десет месеци ове године, и данас је БДП на вишем нивоу него што је то био случај пре увођења санкција. Русија је највећа економија Европе и по темпу развоја превазилази све земље ЕУ”.

Постоји низ сектора који се још нису скроз навикли на нове услове, али у сектору аутомобилске индустрије, у којој смо много зависили од страних извозника, успели смо постепено да се изборимо са проблемима, рекао је још Путин.

“У високотехнолошком сектору, туризму и другим секторима активно попуњавамо празно место које су оставиле стране компаније које су напустиле наше тржиште”, нагласио је руски лидер. 

 

Путиновом говору на форуму присуствује 295 представника из двадесетак држава света. Ту су представници Кине, Ирана, држава Централне Азије и Африке.

Први форум је одржан у јесен 2009. у време светске економске кризе која је била први знак кризе једнополарног система којим је руководила тада најјача економија једне државе и неколико њених савезника.

У форму учествује и руски министар финансија Антон Силуанов, председница руске Централне банке Елвира Набиулина, помоћник руског председника Максим Орешкин и други званичници.

Четрнаести инвестициони форум “ВТБ” банке “Русија зове!” одржава се 7. и 8. децембра у Москви.

(рт.рс)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *